Θεωρία
Η άποψή μας: ΣΥΡΙΖΑ = ΣΥμμαχίες με Ρατσιστές και σφιχτό Ζωνάρι

Κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύει όλο και περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η δεύτερη κυβέρνησή του θα βελτίωνε τους όρους του τρίτου μνημόνιου που υπέγραψε, και στην πραγματικότητα που ζούμε.


Αυτό το χάσμα δεν φαίνεται «μόνο» στα τερατουργήματα των προαπαιτούμενων που ψηφίζει η Βουλή, στο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στη λαιμητόμο του ασφαλιστικού που έρχεται. Φαίνεται με τον πιο ακραίο τρόπο στις διεθνείς συνεργασίες που προωθεί με τις συναντήσεις του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή τη βδομάδα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκει συντονισμό με τη Μέρκελ και τον Ερντογάν για το προσφυγικό. Και μόνο ο αριθμός των προσφύγων που πνίγονται αυτή τη βδομάδα από το Αιγαίο ως το Καστελλόριζο (!) είναι αρκετός για να χαρακτηρίσει αυτόν τον συντονισμό σαν αυτό που είναι: θανατηφόρα ρατσιστικός.

Αλλά η κατρακύλα δεν σταματάει εκεί. Αφού πήγε πρόσφατα επίσκεψη στο Ισραήλ και έσφιξε το χέρι του Νετανιάχου, ο Τσίπρας ετοιμάζεται να επαναλάβει την επίσκεψη στα τέλη Γενάρη. Στο ενδιάμεσο, φρόντισε να υποδεχθεί στην Αθήνα τον δικτάτορα της Αιγύπτου στρατάρχη Σίσι.

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το τρίγωνο. Ακόμα και όλα τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου να μοιράσουν αναμεταξύ τους αυτοί οι σύμμαχοι, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να βουλιάξουν πιο βαθιά στη δίνη των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής που σκορπάει τη φρίκη στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Λιβύη.

Αίμα

 

Σίγουρα ο λαός της Παλαιστίνης, οι Αιγύπτιοι που έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά στην πλατεία Ταχρίρ και το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουν τις όποιες συμφωνίες Τσίπρα-Σίσι-Νετανιάχου, ούτε τις επεμβάσεις Μέρκελ-Ερντογάν-Τσίπρα στα σύνορα της περιοχής.


Η πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά πρέπει να αναδείξει αυτά τα ζητήματα στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Στηρίζοντας πρώτα απ’ όλα τις άμεσες διεκδικήσεις ενάντια στις επιθέσεις του τρίτου μνημόνιου, τους πενταμηνίτες στους Δήμους που παλεύουν για τις δουλειές τους, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που διεκδικούν προσλήψεις και χρηματοδότηση για το ΕΣΥ, τους λιμενεργάτες και τους σιδηροδρομικούς που απεργούν τη Δευτέρα, παραμονές Χριστουγέννων, ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΣΕ.

Αλλά και συνδέοντας αυτούς τους αγώνες με την πάλη ενάντια στους βομβαρδισμούς της Συρίας και τον αποκλεισμό των προσφύγων. Στις 23-24 Γενάρη, όταν ο Τσίπρας θα πηγαίνει ξανά στο Ισραήλ, εμείς θα ανεβαίνουμε στον Έβρο για πανελλαδικό συλλαλητήριο στο πλευρό των προσφύγων της Μέσης Ανατολής. Σε πείσμα του Τσίπρα και των διεθνών φίλων του, η Αριστερά επιμένει αντιμνημονιακά, αντιπολεμικά και αντιρατσιστικά.