Απεργιακό Κίνημα
Απεργιακό τριήμερο στα νοσοκομεία

Το μονόδρομο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και της αντίστασης στα μνημόνια επιλέγουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία που βλέπουν μέρα τη μέρα την κατάρρευση των νοσοκομείων. 
 
Αν η προηγούμενη πανεργατική στις 12 Νοέμβρη ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στα σχέδια της κυβέρνησης για πλήρη διάλυση του ΕΣΥ, για συνέχιση των περικοπών και των συγχωνεύσεων και παραχώρηση της λειτουργίας των νοσοκομείων σε εργολάβους, η εβδομάδα που έρχεται με την 48ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη και την στάση εργασίας της ΟΕΝΓΕ την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, μετατρέπουν την πανεργατική της 3 Δεκέμβρη σε 3ήμερη απεργία για τα νοσοκομεία. Ένα τριήμερο φωτιά που μπορεί να αποτελέσει σταθμό στις πιέσεις για προσλήψεις, για πληρωμές δεδουλευμένων εφημεριών, για αύξηση των δαπανών για την υγεία.
 
“Οι φήμες για αναστολή της Απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι κακόβουλα ΨΕΜΑΤΑ. Οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας θα δώσουν ΗΧΗΡΗ απάντηση με βροντερό παρόν”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία καλώντας και τις δυο μέρες σε συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας. 
 
Την Τετάρτη 2/12 η συγκέντρωση είναι πανελλαδική και καλείται για τις 12 το μεσημέρι, ενώ και στην Πανεργατική στις 3/12 η ΠΟΕΔΗΝ δίνει ραντεβού προσυγκέντρωσης στις 10πμ στο Υπ. Υγείας.
 
Και η ΟΕΝΓΕ, παρά την κωλοτούμπα της ηγεσίας που απέσυρε την απεργία στις 2/12 με πρόσχημα την Πανεργατική στις 3/12, αναγκάστηκε να καλέσει σε στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι το κλείσιμο του ωραρίου σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στις 4/12 διαμαρτυρόμενη για τις μισθολογικές περικοπές. 
 
Η διάθεση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία να δώσουν μάχη ενάντια στην υποχρηματαδότηση και την υποστελέχωση φάνηκε σε πολλά σημεία κατά την διάρκεια του διημέρου ενημέρωσης και παρέμβασης που οργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ στις 26-27 Νοέμβρη. 
 
Στο Αγλ. Κυριακού και τις δυο μέρες νοσηλευτές, εργαστηριακοί και γιατροί κατέβηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης στις νέες μνημονιακές επιθέσεις. Και στον Αγ. Σάββα πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου και βρέθηκαν την Παρασκευή 27/11 στην πύλη του νοσοκομείου ζητώντας την συμπαράσταση του κόσμου στον αγώνα τους.
 
“Κλειστόν, λόγω μνημονίων”
“Κλειστόν, λόγω μνημονίων” έγραφε το πανό που κρεμάστηκε στην πύλη του ΨΝΑ στο Δρομοκαϊτειο ενώ λίγο αργότερα εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο νοσοκομείο.
 
Δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές αξιοποίησαν την στάση εργασίας και στο ΓΝΑ Γεννηματάς. Συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο διοίκησης και απευθύνονταν σε ασθενείς και περαστικούς με ντουντούκα γνωστοποιώντας τα αιτήματα τους. «Τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, το να γκρινιάζουμε και να αλληλοκατηγορούμαστε για την κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να μας βοηθήσει”, τόνισε στην ΕΑ η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια. “Χρειάζεται να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ έτσι ώστε να έχουμε όλοι πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές και δημόσιο σύστημα υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση η σημερινή στάση εργασίας βοηθάει στο να αναδειχτεί το πρόβλημα αλλά και στο να προετοιμαστεί η απεργία στις 2 και 3 Δεκέμβρη».
 
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και χρηματοδότηση. Μιλώντας για τις τρομερές ελλείψεις του νοσοκομείου ο πρόεδρος των εργαζόμενων Ηλίας Σιώρας εξήγησε πως σε όλα τα κεντρικά νοσοκομεία όπως στο Λαϊκό αλλά και σε σημαντικά περιφερειακά νοσοκομεία όπως είναι το ΑΧΕΠΑ ή της Κρήτης οι ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και σε προσωπικό είναι τόσο μεγάλες που μπορούν να καλυφθούν μόνο επείγουσες καταστάσεις ενώ τόνισε μεταξύ άλλων πως οι εργολαβικές εταιρίες που έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία και τον Ευαγγελισμό (τραπεζοκόμοι, τεχνικοί, σεκιούριτι, κ.ά) έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο. 
 
Πολύ μεγάλη κινητοποίηση με 100% συμμετοχή και την παρουσία συλλόγων ασθενών από όλη την Ανατολική Μακεδονία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας. Πάνω από 50% είναι οι ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Κατερίνα Πετράκη. Στην κινητοποίηση στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκαν εκπρόσωποι του Ιατρικού και του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, των συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων νομού Καβάλας ΙΚΑ – ΟΑΕΕ
– ΝΑΤ - Δημοσίου, του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας ΑμεΑ.
 
Στο πλευρό των εργαζόμενων του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας που πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου τάχθηκε με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας τονίζοντας πως ο αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για προσλήψεις και μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι αγώνας που έχει την στήριξη όλων αφού είναι αγώνας για την δημόσια υγεία.
 

Νοσοκομείο Παίδων

Το δικό μας το σωματείο έβγαλε 2ωρες στάσεις στις 26 και 27/11. Και τις δύο μέρες αλλά ειδικά τη δεύτερη η συμμετοχή ήταν σημαντική. Γενικά στο νοσοκομείο ήταν ορατή η εικόνα της κινητοποίησης με προκηρύξεις και ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα.
Ενημερώθηκαν οι συγγενείς των παιδιών και παρόλη την αναμονή που είχαμε λόγω της στάσης όλοι καταλάβαιναν πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη προσωπικού. Τη δεύτερη μέρα, ακόμα και από τα χειρουργεία που είναι κρίσιμο σημείο κατέβηκαν συνάδελφοι αναισθησιολόγοι και γιατροί. Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το ασφαλιστικό και τις περικοπές στα δεδουλευμένα. 
 
Έχουν πλέον γκρεμιστεί όλες οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί στο προσωπικό. Πριν βγάλουμε τη στάση είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Υπουργείο. Μας είπαν να πάρουμε όσους επικουρικούς θέλουμε αλλά να ξέρουμε πως δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα για την υγεία. Τώρα στέλνουν για απλήρωτες 6μηνες πρακτικές τους τελειόφοιτους των ΙΕΚ, οι οποίοι πληρώνουν την ασφάλεια από την τσέπη τους.  
 
Υπάρχουν φοβερές ελλείψεις σε φάρμακα και προσωπικό. Μια νοσοκόμα το βράδυ δεν μπορεί να καλύψει τόσους ασθενείς. Έχουμε φτάσει στο σημείο να παίζουν τον ρόλο των γιατρών και των νοσηλευτών οι γονείς. Ο χώρος της Υγείας ενώνει τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, πλέον μπορούμε να παλέψουμε όλοι μαζί. 
 
Ξεκινήσαμε πριν βγει η πανεργατική για να οργανώσουμε την απεργία για τις 2/12. Έχουμε συνεννοηθεί με τους εργαζόμενους από το Αγία Σοφία (διπλανό νοσοκομείο) να βάλουμε πούλμαν και να κατέβουμε από κοινού στο Υπουργείο Υγείας.
 
Ανοίγουν ευρύτερες συζητήσεις με τους συνάδελφους, ειδικά για τους πρόσφυγες. Υπάρχει ένα παιδάκι που αφού κολύμπησε στην παγωμένη θάλασσα για 2 ώρες, μόλις βγήκε στην ακτή το χτύπησε αμάξι και μας το έστειλαν εδώ με βαριές κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις ασυνόδευτο με το καράβι! Τέτοια εγκλήματα ζούμε κάθε μέρα και για αυτό υπάρχει τεράστια αγανάκτηση. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για να μαζέψουμε ρούχα για τους πρόσφυγες αλλά θα χρειαστεί να εντάξουμε αντιρατσιστικά και αντιπολεμικά αιτήματα στις κινητοποιήσεις μας. 
 
Πάμε για 48ωρη απεργία 2-3/12. Θα χρειαστεί μια κλιμάκωση που τη ζητάμε πολύ καιρό. Αυτά έγιναν κάτω από την πίεση της βάσης. Προχωράμε με  εξορμήσεις και αφισοκόλληση στο νοσοκομείο για την απεργία. Σκεφτόμαστε πώς θα οργανώσουμε τις απεργιακές φρουρές στο κεντρικό κτίριο. Τα σχήματα και οι απεργιακές επιτροπές πρέπει να μπουν μπροστά και να πάρουν την πρωτοβουλία να καθορίσουν από τα κάτω το προσωπικό ασφαλείας.
Μαρία Αλιφιέρη, μέλος του ΔΣ εργαζομένων 
 

Ικαρία

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάληψη του νοσοκομείου του νησιού που έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, υποδομές και προσωπικό. 
 
Οι νησιώτες θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν, ενώ θα έχουν επαφές τόσο με συλλόγους της παροικίας στην πρωτεύουσα όσο και με ΔΣ και συνδικαλιστές από άλλα νοσοκομεία για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. “Όπως και το 2013 πρωτοστατήσαμε στον συντονισμό νοσοκομείων έτσι και τώρα μπορούμε να επιβάλουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων”, τονίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Ικαρίας.
 

Αττικό

Πανκινητοποίηση του Αττικού Νοσοκομείου στο Υπ. Υγείας με 5ωρη στάση εργασίας σε συντονισμό με φορείς της Δυτικής Αττικής στις 17 Δεκέμβρη αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των κινητοποιήσεων μετά το αγωνιστικό πανυγειονομικό 3ήμερο αυτής της εβδομάδας.
 
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή τους ο προϋπολογισμός του 2015 για το ΑΤΤΙΚΟ έχει υποδιπλασιαστεί, ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί, σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα και νοσηλεία.
 
Πάνω από 350 είναι οι κενές θέσεις εργασίας στο νοσοκομείο που προσπαθούν να τις καλύψουν με εργολαβικές εταιρίες με άθλιες συνθήκες εργασίας. Το αποτέλεσμα της διάλυσης του νοσοκομείου είναι τα ατελείωτα ράντζα, οι κλειστές ΜΕΘ, οι τεράστιες αναμονές, η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων (ακόμα και σε γάζες, λευκοπλάστ, καπάκια καθετήρων, γάντια, βασικά αντιβιοτικά, ράμματα χειρουργείου, εργαλεία λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συρραπτικά, αιμοστατικά κλπ).
 
Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στο Αττικό θα απαντήσουν δυναμικά στην διάλυση της υγειονομικής ναυαρχίδας της Δυτ. Αττικής ξεκινώντας με την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις 2, 3 και 4 Δεκέμβρη και συνεχίζοντας με την 5ωρη στάση στις 17 Δεκέμβρη, ενώ το ΔΣ αποφάσισε την στήριξη και τη συμμετοχή στον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια για την καλύτερη οργάνωση του εργατικού κινήματος.
 

Ερυθρός

Εκλογές για το ΔΣ του Σωματείου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός πραγματοποιούνται στις 9-10 Δεκέμβρη. Το Νυστέρι συμμετέχει στις εκλογές με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο και υποψήφιο τον Βασίλη Λευτεριώτη, ειδικευόμενο Παθολογοανατόμο.