Απεργιακό Κίνημα
Πανεργατική απεργία 12 Νοέμβρη: Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνει στους δρόμους της πόλης. Στην προσυγκέντρωση στην Καμάρα άρχισαν από πρωί να φθάνουν τα σωματεία των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων, η ΕΝΙΘ, το σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και οι φοιτητικοί σύλλογοι που οι περισσότεροι είχαν κατάληψη την ημέρα της απεργίας. Εκεί ήταν και τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΚΕΕΡΦΑ. Γύρω στις 11 ξεκίνησε η πορεία από την Καμάρα προκειμένου να ενωθεί με την απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΘ. Η πορεία βάδισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. 
 
Συμμετείχαν με πανό δεκάδες σωματεία όπως οι δήμοι, τα λιμάνια, ο ΟΣΕ, οι μηχανικοί του δημοσίου, η ΕΥΑΘ που παλεύουν ενάντια στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν νέα κομμάτια όπως οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου που αγωνίζονται ενάντια στο κλείσιμο της εφημερίδας και οι εργαζόμενοι του Lidl που παλεύουν για μισθούς και δικαιώματα. Με πανό επίσης συμμετείχαν η ΛΑΕ, το ΜΕΤΑ, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕμ-λ. ενώ συνεργεία της ΚΕΕΡΦΑ μάζευαν υπογραφές για την καμπάνια ενάντια στον φράχτη του Έβρου. Συνολικά ήταν μια μεγάλη απεργία αν αθροίσουμε και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο αγ. Βενιζέλου και έδωσε τον τόνο ότι η κυβέρνηση θα τα βρει σκούρα στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τα μνημόνια.
Φύλλια Πολίτη
 

Πάτρα

Περισσότεροι από 2000 συμμετείχαν στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πάτρα. Είναι πραγματικό πώς από την τελευταία απεργία η διαφορά ήταν αισθητή. Για παράδειγμα εργαζόμενοι σε χώρους όπως η ΔΕΗ ή η ΔΟΥ, οι καθαρίστριες του Δήμου που δεν είχαμε δει στο δρόμο για καιρό, ήταν εκεί με το πανό τους. 
 
Χαρακτηριστική ήταν η σύνδεση που έκαναν οι ίδιοι οι απεργοί μεταξύ της μάχης ενάντια στα μνημόνια από τη μια, με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την άλλη. Το σύνθημα σύνορα ανοιχτά και να πέσει ο φράχτης στον Έβρο ενέπνεε τον περισσότερο κόσμο. Τεράστια συμμετοχή είχαν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας ενώ οργανωμένη παρουσία είχε το σύνολο της αριστεράς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ, ΕΕΚ και ΛΑΕ, ενώ δεν υπήρχε πανό του ΣΥΡΙΖΑ. 
Φωτεινή Λυσσικάτου, Ράνια Κούτσικου
 

Πειραιάς

Απεργιακή συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποίησαν 13 εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που συντονίστηκαν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της Πανεργατικής Απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Ήταν η συνέχεια μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των Λιμενεργατών ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και την τετραήμερη απεργία των Ναυτεργατών. 
 
Στην συγκέντρωση μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου, της ΠΟΥΕΝ Ζωή Πεντότη, ο Γ.Γ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΝΑΤ Χρήστος Σκολαρίκος, το μέλος του Δ.Σ της ΟΙΕΛΕ  Θανάσης Διαβολάκης και ο εκπρόσωπος του Συντονισμού κατά των Μνημονίων Δημήτρης Αργυροκαστρίτης. Το παρών έδωσαν με τα πανό τους ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ που βρίσκονταν σε απεργία διαρκείας ενάντια στη διάλυση του Ταμείου, η ΠΕΝΕΝ, το σωματείο Εργαζομένων Παπαστράτου, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η ΚΕΕΡΦΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η  ΛΑΕ.  
 
Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν πορεία προς το ΝΑΤ και η πορεία κατέληξε στον ΟΛΠ. Ξεχωριστή  πορεία έκαναν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. 
 
«Στον Πειραιά η απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού το λιμάνι νέκρωσε με την απεργία των Ναυτεργατών, των Λιμενεργατών, των Μεταλλεργατών αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όπως είναι η καπνοβιομηχανία Παπαστράτου, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη κ.λπ» ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ. 
Κ.Θ.
 

Γίαννενα

Μεγάλη επιτυχία είχε και το συλλαλητήριο στα Γιάννενα την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, ημέρα της πανεργατικής απεργίας. Με πολλά απ’ τα μαγαζιά της πόλης κλειστά, γύρω στις 4 χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν εκείνη τη μέρα στο δρόμο σε μια πορεία γεμάτη παλμό και περιεχόμενο. 
 
Με πανό συμμετείχαν η τοπική ΕΛΜΕ και ΔΟΕ, οι ΟΤΑ, οι διοικητικοί υπάλληλοι και τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου, οι εμπορικοί υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ, το σωματείο Μετάλλου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ καθώς και ο αντιεξουσιαστικός χώρος. Μαζικό ήταν επίσης το μπλοκ των φοιτητών πίσω απ’ το πανό της Ιατρικής που έχει απόφαση για πενθήμερη κατάληψη μέχρι τη μέρα του Πολυτεχνείου. Στα χείλη του κόσμου ήταν η λέξη «κλιμάκωση». Χέρι χέρι με τις οικονομικές διεκδικήσεις των απεργών πήγαινε το αίτημα για ανοιχτά σύνορα και το άμεσο σταμάτημα της ρατσιστικής πολιτικής. Το διήμερο κινητοποιήσεων στον Έβρο στις 23 και 24 Γενάρη έγινε το ραντεβού όλου αυτού του κόσμου. Γεμάτοι έμπνευση συνεχίζουμε για την κλιμάκωση! 
Άρης Παναγιωτίδης
 

Xανιά

Μαζική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 12/11 στα Χανιά, με τη συμμετοχή 1.500 περίπου αγωνιστών. Στην πορεία με οργανωμένα μπλοκ συμμετείχαν η ΕΡΤ Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Επιτροπή Αναπληρωτών Π.Ε.Χ., ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υ.Π.Α. Χανίων (Υπηρεσία Πολιτικης Αεροπορίας), ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Συντονισμός ενάντια σε παλιά, νέα μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις που συστάθηκε πρόσφατα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η Λαϊκή Ενότητα, μπλοκ αναρχικών, το Συντονιστικό εργαζομένων και ανέργων καθώς και το Εργατικό Κέντρο στην κεφαλή της πορείας. 
 
Νωρίτερα στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον επισιτισμό, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΛΤΑ Ν. Χανίων, φαρμακοϋπάλληλοι καθώς και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ενώ καλέσματα για συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην απεργία είχαν βγάλει ο Σύλλογος Αδειούχων Φοροτεχνικών Ν. Χανίων, το Παγκρήτιο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ και το ΜΕΤΑ.
 
Παντού κυριαρχούσε η διάθεση για απεργιακή κλιμάκωση. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς ενώ ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια η πορεία πέρασε έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ καθώς και της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής όπου κυριάρχησαν αντιφασιστικά συνθήματα, ενάντια στο φράχτη στον Έβρο.
 
Η οργανωμένη παρουσία των αναπληρωτών δασκάλων έδωσε τον τόνο στην πορεία, ενώ η παρουσία του Συντονισμού ενάντια σε παλιά, νέα μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις ήταν καταλυτική στην οργάνωση της απεργίας. To δεύτερο κατά σειρά μάζεμα του Συντονισμού για απολογισμό κι οργάνωση τη συνέχειας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/11 και ώρα 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.
 
Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ και των σωματείων που το αποτελούν συμμετείχαν περίπου 700 αγωνιστές ενώ κι ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων είχε βγάλει κάλεσμα για κλειστά μαγαζιά την μέρα της απεργίας.
Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς δόθηκαν 33 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης.
Ειρηναίος Μαράκης
 

Ηράκλειο

Η απεργία της Πέμπτης στο Ηράκλειο ήταν μία από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων. Οργανωμένα συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου), ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, οι εργαζόμενοι των δήμων Ηρακλείου και Αρχανών. 
 
Θερμότατη ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου στην εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ. Το παρών στην απεργία έδωσαν και οι εργαζόμενοι της Γενικής Ανακύκλωσης που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, κόντρα στις μαζικές απολύσεις τις εργοδοσίας. Mαζική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. 
Πάνος Λουκίσας 
 

Γιαννιτσά

Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε σήμερα στα Γιαννιτσά, που θύμισε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων 2010-2011. Εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, μαθητές μουσικού σχολείου, αγρότες, δικηγόροι και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση των συνδικάτων και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.
 
Μετά την πορεία οι εργαζόμενοι με τα πανό τους έδωσαν ραντεβού και πήγαν στο κοντινότερο μπλόκο των αγροτών στο Μελίσι όπου και έγινε συμβολική κατάληψη του δρόμου για μισή ώρα. Το μήνυμα του αγώνα και της συνέχισης των κινητοποιήσεων ήταν σε όλες τις τοποθετήσεις των ομιλητών αλλά και του κόσμου που διαδήλωσε μαχητικά με παλμό και συνεχή συνθήματα. 
Μάκης Γεροντίδης