Απεργιακό Κίνημα
Συνέντευξη με εργαζόμενους σε λιμάνια και ΟΣΕ: Οι απεργίες είναι “μονόδρομος”

Συνέχεια δίνεται στο μέτωπο ενάντια στα ξεπουλήματα με απεργιακές κινητοποιήσεις, συναυλία αλληλεγγύης και συντονισμό. Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Γιάννη Τσαλίμογλου μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, και τον Τάκη Τερζόγλου, μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών που μας περιέγραψαν τα επόμενα βήματα του αγώνα.
 
Ποιοί είναι οι επόμενοι σταθμοί στον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις;
 
Γιάννης Τσαλίμογλου: Πρώτα απ'όλα δίνουμε μαζικό παρών στη γενική απεργία στις 3 Δεκέμβρη. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί για να κάνουμε την ανατροπή στα σχέδια που χαράζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για να μην περάσει ο προϋπολογισμός και το ασφαλιστικό, που σηματοδοτούν μια από τις μεγάλυτερες επιθέσεις στην εργατική τάξη της χώρας. 
 
Συνεχίζουμε την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, στη συναυλία ενάντια στο ξεπούλημα, που οργανώνουμε τα σωματεία εργαζομένων του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 8μμ, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (είσοδος από την πύλη Ε2 του Κεντρικού Λιμανιού) και θα τραγουδήσουν ο Γιώργος Μεράντζας και ο Γιάννης Κούτρας.
 
Επόμενα βήματα είναι οι κινητοποιήσεις το διήμερο 14 και 15 Δεκέμβρη καθώς τότε είναι η ημερομηνία που θα κατατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι τελικές προσφορές των επίδοξων αγοραστών του λιμανιού. Από τη μεριά μας προσανατολιζόμαστε στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και όχι μόνο. Το τελικό πλάνο θα το συγκεκριμενοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες, όταν συγκεκριμενοποιηθούν και οι κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
 
Η συμμετοχή όλων στις κινητοποιήσεις είναι όχι απλά απαραίτητη αλλά υποχρεωτική. Γιατί όταν παίρνει φωτιά το σπίτι του γείτονα, θα καεί και το δικό σου.  
 
Τάκης Τερζόγλου: Προς το παρόν δουλεύουμε για την γενική απεργία της Πέμπτης. Προέχει όλων των άλλων. Πρέπει η συμμετοχή να είναι ακόμα μεγαλύτερη από την 12η Νοέμβρη. Οι σιδηροδρομικοί θα πραγματοποιήσουμε κανονικά απεργία κι όχι στάση εργασίας. Από κει και πέρα θα ξανασυναντηθούμε και θα συζητήσουμε για τις επόμενες κινητοποιήσεις. Σίγουρα θα υπάρξει κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη στο ΤΑΙΠΕΔ κι αν μέχρι τότε δεν έχει εξαγγείλει κάποια νέα απεργία η ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό, ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε κάποια δική μας κινητοποίηση στο ενδιάμεσο. 
 
Την περασμένη βδομάδα δώσατε μια κοινή συνέντευξη Τύπου τα συνδικάτα του λιμανιού, του ΟΣΕ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δίνοντας το στίγμα ενός συντονισμένου αγώνα από δω και μπρος. Ποιά νομίζετε ότι πρέπει να είναι η συνέχεια; 
 
Γιάννης Τσαλίμογλου: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει καμία επιστροφή. Αν δοθεί κι αυτό το λιμάνι θα τους ανοίξει η όρεξη και θα αρχίσουν να πουλάνε τα πάντα. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και σε συντονισμό, όχι μόνο οι λιμενεργάτες αλλά και οι σιδηροδρομικοί που τους χτυπάει η ιδιωτικοποίηση την πόρτα, και οι συγκοινωνίες και η ΔΕΗ κι όλες οι ΔΕΚΟ. Το μέτωπο πρέπει να είναι κοινό. Αν δεν είναι και είμαστε διασπασμένοι θα χάσουμε και θα δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός. Άρα απεργίες είναι ο μόνος δρόμος. Και σαν νεοεκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ της Ένωσης Λιμενεργατών η μόνιμη πρότασή μου θα είναι αυτή.
 
Τάκης Τερζόγλου: Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες έχουν αντιληφθεί ότι μόνο με συντονισμό θα υπάρχει αποτέλεσμα απέναντι σε ένα μνημόνιο που το ψήφισε όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η συνέχεια πρέπει να είναι όχι μόνο μια – δύο 24ωρες απεργίες, αλλά ένας συντονισμένος απεργιακός και πολιτικός αγώνας για να τους σταματήσει. Τώρα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 3/12 και όσο πιο μεγάλη είναι τόσο μεγαλύτερη ώθηση θα μας δώσει για να συνεχίσουμε όλοι μαζί. 
 
• Τη συμμετοχή των ναυτεργατών στη γενική απεργία 3/12 ανακοίνωσε και η ΠΕΝΕΝ. Η απεργιακή συγκέντρωση του συνδικάτου θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στο πλοίο Κνωσός Παλάς, στο λιμάνι του Πειραιά.