Απεργιακό Κίνημα
Κλιμάκωση από τα κάτω στα νοσοκομεία

Τεράστιο το συλλαλητήριο για την Υγεία στην Αμαλιάδα, 11/12

Το επόμενο βήμα στη μάχη για προσλήψεις και χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, μετα τη 48ωρη απεργία της περασμένης βδομάδας, έρχεται από τα κάτω.
 
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας καλούν την Πέμπτη 17/12 τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία Αγ. Σάββας, ΓΝΑ Γεννηματάς, Παίδων Αγλ. Κυριακού, μαζί με το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό που πήρε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση. Και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία από τα νοσοκομεία της Αττικής ετοιμάζονται να ακολουθήσουν, ενώ το βράδυ της Δευτέρας 14/12, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αποφασίστηκε και η συμμετοχή της Ένωσης των γιατρών Αθήνας και Πειραιά, στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση. Δυο μέρες πριν την κινητοποίηση, την Τρίτη 15/12, απήργησαν οι τραυματιοφορείς μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης του κλάδου.
 
Οι εργαζόμενοι στο Αττικό με δελτίο Τύπου φέρνουν στη δημοσιότητα μια σειρά στοιχεία, ενδεικτικά για τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο προϋπολογισμός του 2015 για το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει υποδιπλασιαστεί (61.877.567 από 108.977.013 το 2012), ενώ οι ασθενείς του έχουν υπερδιπλασιαστεί. Η έλλειψη προσωπικού φτάνει στις 350 κενές οργανικές θέσεις οι οποίες αυξάνονται σε πάνω από 500 με τις άδειες κύησης, τα προβλήματα υγείας, τις άδειες άνευ αποδοχών κλπ. Επιπλέον το 2015 φύγανε 61 υπάλληλοι με σύνταξη και ήρθαν 28 (και αυτοί με “κινητικότητα” από τα κλεισμένα νοσοκομεία). Τις ελλείψεις προσωπικού προσπαθούν, από τη μεριά του υπουργείου, να τις αντιμετωπίσουν με επικουρικούς, 5μηνίτες, εργολαβικούς και πανεπιστημιακούς υπότροφους με αποτέλεσμα να απασχολούνται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι με τέτοιες συμβάσεις επισφαλούς εργασίας.
 
Τα μόνιμα ράντζα, η αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων – όπως τον Αύγουστο του 2014 όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι στη χειρουργική κλινική ήταν φορείς πολυανθεκτικού μικροβίου - οι κλειστές κλίνες στην εντατική, οι μεγάλες λίστες αναμονής - για τα χειρουργεία φτάνουν έως κι έναν χρόνο - και η τεράστια έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών υλικών είναι κάποιες από τις συνέπειες των παραπάνω. Φυσικά αυτά δεν είναι προβλήματα μόνο του Αττικού. Το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζει ανάλογη εικόνα.
 
Μεγαλειώδες
Αυτή ήταν και η αφορμή για να βγουν χιλιάδες κάτοικοι της Αμαλιάδας στους δρόμους μετά από κάλεσμα του σωματείου του τοπικού νοσοκομείου, την Παρασκευή 11/12. Το συλλαλητήριο ήταν μεγαλειώδες, αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης.
 
“Δεσμευόμενοι από αυτή τη μεγαλειώδη παρουσία και αντίσταση δεν μπορούμε παρά να δώσουμε όρκο και λόγο τιμής ότι παρά τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη πίστη τον αγώνα μας για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση του νοσοκομείου μας που ιστορικά είναι από τα πιο ποιοτικά στη χώρα μας. Δεσμευόμαστε ακόμα ότι το βροντερό «ΟΧΙ»
εργαζόμενων, φορέων και πολιτών δεν πρόκειται ποτέ να γίνει «ΝΑΙ» για συναίνεσή μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης που με αντάλλαγμα την παραμονή της στην εξουσία, υποκύπτει διαμαρτύρητα στις εντολές των δανειστών επιχειρώντας μεταξύ άλλων να καταρρακώσει και να εξοντώσει τη δημόσια Υγεία” ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μετά τη μεγάλη διαδήλωση.
 
Την ίδια μέρα επέλεξαν κάτοικοι κι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Ικαρίας, να αποβιβαστούν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν στο υπ.Υγείας. Εκεί συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που βρίσκονται σε επίσχεση από την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν μόλις το προηγούμενο βράδυ αποφασίσει την παράσταση στο υπουργείο. Η συνάντηση έγινε αφορμή για να ενωθούν και να δηλώνουν εκατέρωθεν την αλληλεγγύη τους. “Ο αγώνας συνεχίζεται, ο δρόμος για τη νίκη περνάει από το να πάρει ο κόσμος την αντίσταση στα χέρια του και να μην αφήσει χώρο στην ηττοπάθεια” δήλωσε στην Ε.Α ο Μιχάλης Μάζαρης, δημοτικός σύμβουλος Ικαρίας. 
 
Στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Ροδόπης εξήγγειλε για την Τετάρτη 16/12, η ΑΔΕΔΥ, με κάλεσμα στη συγκέντρωση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Κομοτηνής, στη 1μμ, στο προαύλιο του νοσοκομείου.