Απεργιακό Κίνημα
Απεργία στα Καρφούρ

Απεργιακή φρουρά στο κατάστημα της Ν. Ιωνίας

Με απεργιακές φρουρές και συγκεντρώσεις έξω από μεγάλα καταστήματα των σούπερ μάρκετ Καρφούρ-Μαρινόπουλος ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 1 Δεκέμβρη η απεργία των εργαζόμενων που παλεύουν ενάντια στις ατομικές συμβάσεις, τις μειώσεις μισθών και το κλείσιμο καταστημάτων που οδηγεί σε απολύσεις. Περιφρουρήσεις έγιναν σε σουπερ-μάρκετ της Αθήνας, αλλά και στην περιφέρεια, ενώ η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στα γραφεία της εταιρίας στον Άλιμο.  
 
Στην απεργιακή περιφρούρηση στο κατάστημα της Νέας Ιωνίας έδωσαν το παρών η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στα Καρφούρ-Μαρινόπουλος και ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια με πανό και κοινή προκήρυξη. Την περιφρούρηση ενίσχυσαν με την παρουσία τους σύντροφοι από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ, καθώς κι από την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ. Δεκάδες ήταν οι εργαζόμενοι που βλέποντας την περιφρούρηση ενώθηκαν με τους απεργούς αψηφώντας τις πιέσεις των προϊσταμένων.
 
“Οργανώσαμε απεργιακή φρουρά στην προσπάθεια να πείσουμε τους συναδέλφους να μην μπουν για δουλειά” δήλωσε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργάτης στα Καρφούρ και μέλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής: “Είναι μεγάλη επιτυχία αυτό γιατί ποτέ το προηγούμενο διάστημα δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο. Είναι σπουδαία παρακαταθήκη για τη συνέχεια, και για την απεργία στις 3 Δεκέμβρη και για τις μάχες που θα ανοίξουν από δω και πέρα. Η εργοδοσία δεν θα μείνει στις μειώσεις, θα ετοιμαστεί να κάνει μεγαλύτερες επιθέσεις. Αυτό που φάνηκε σήμερα είναι ότι η συλλογικότητα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Το μαγαζί υπολειτουργησε. 
 
Κλιμάκωση
Στη συνέχεια θα πρέπει να το οργανώσουμε ακόμα καλύτερα. Το σωματείο πρέπει να καλέσει άμεσα νέα Γενική Συνέλευση την Κυριακή 6/12 και να αποφασίσουμε νέα απεργία για το Σάββατο 13/12. Είμαστε μέσα στην περίοδο των γιορτών, η κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να κάνει την εργοδοσία να τα πάρει όλα πίσω”.   
 
Ο Λ., εργάτης στο σούπερ μάρκετ, πρόσθεσε: “Εγώ δεν βλέπω να έχει φτωχύνει η εταιρία για να μας κόψουνε το μισθό μας. Αντίθετα, κάνει επεκτατική πολιτική, αγοράζει μαγαζιά. Κόβει από κει που δεν πρέπει να κόψει. Από το εργατικό δυναμικό, από το μπάτζετ για την καθαριότητα. Δεν θα υπάρχει εργαζόμενος να εξυπηρετήσει τους πελάτες. Μου το έχουν πει πολλοί γνωστοί μου. Μπαίνεις μέσα και δεν βλέπεις έναν υπάλληλο να ρωτήσεις ή να σου αλλάξει ένα πράγμα που αγόρασες. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που δουλεύουνε πολλά χρόνια. Τώρα μας ζήτησε μείωση 8% και να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις, ενώ είχε προηγηθεί μείωση 5%. Γνώμη μου είναι ότι άργησε η απόφαση για την απεργία, πέρασαν 20 μέρες. Έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα η απεργία, όταν πέρασαν οι πρώτες ατομικές συμβάσεις. Έτσι, θα κέρδιζε το σωματείο την εμπιστοσύνη όσων δεν το εμπιστεύονται και υπέγραψαν αφού θεωρούσαν ότι είναι μόνοι τους”.
 
Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο στη Νέα Ιωνία, όταν περνώντας σκουπιδιάρικο του δήμου, οι εργάτες της καθαριότητας είδαν την απεργιακή φρουρά, πάρκαραν το όχημα και κατέβηκαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους.
Πετυχημένες περιφρουρήσεις έγιναν και στο Ηράκλειο της Κρήτης: στο Καρφούρ στην Αμμουδάρα και στον Μαρινόπουλο στη Λεωφόρο Κνωσσού.