Οικονομία και Πολιτική
Μητσοτάκης: Μανία για φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές

Για φορολογικές ελαφρύνσεις μεγέθους 1,9 δις ευρώ «δεσμεύτηκε» στη ΔΕΘ o Μητσοτάκης που στην ομιλία του παρουσίασε και σχετικό πρόγραμμα με «ισοδύναμα» που θα προτείνει στο κουαρτέτο για να καλυφθεί η τρύπα. Πώς;
 
Από συγχωνεύσεις, κλεισίματα, ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές σε: Λειτουργικές δαπάνες, προσωπικό, μισθούς, ταμεία, συντάξεις και επιδόματα στο ήδη διαλυμένο από τη λιτότητα οκτώ χρόνων δημόσιο. Επίσης από αυξήσεις στις τιμές των ΔΕΚΟ. 
 
Συγκεκριμένα πρότεινε τις εξής περικοπές: «* 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου. * 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. * 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών. * 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης. * 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία. * 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.* 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο. * 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα».
 
Και ενώ για τις δημόσιες υπηρεσίες που ο Μητσοτάκης και η τάξη του ουδέποτε χρησιμοποιούν υπόσχεται διάλυση, την ίδια στιγμή υπόσχεται δώρα στους καπιταλιστές με δύο τρόπους: 
 
Πρότεινοντας μείωση του «φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%» καθώς και επιπλέον «φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη». Και συνεχίζοντας την πολιτική του «αναπτυξιακoύ σοκ» που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα: «Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», όπως είπε.
 
Για τους υπόλοιπους, υπόσχεται παραμονή του ΕΝΦΙΑ (με βαθμιαία ελάττωση κατά 30% εντός 2 ετών), επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% μόνο στα αγροτικά εφόδια, μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%...»
 
Αλλά ξέρετε, όλα αυτά, «με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ» και «ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά».
 
Μην τυχόν και παρεξηγηθεί για παροχολογία ο Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Αποτελεί υπονόμευση της προσπάθειας μας να υιοθετήσουμε αιτήματα που φαίνονται δίκαια αλλά είναι ανεκπλήρωτα... Δεν θα αρχίσουμε να μοιράζουμε σοκολατίτσες και καραμελίτσες...».
 
Σημείωση: Σύμφωνα με τη Γ.Γ Πρόνοιας στην Ελλάδα, ο αριθμός των μαθητών που υποσιτίζονται στα σχολεία ξεπερνάει τις 200.000.