Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Καμιά προβολή στους νεοναζί

Συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, 26/9

“Στην ΕΡΤ για την οποία παλέψαμε δυο χρόνια, δεν χωράνε οι φασίστες”. Αυτό βροντοφώναξαν δεκάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες, που συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 26/9 στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ. 
Αφορμή για τη διαμαρτυρία στάθηκε η συνεχιζόμενη προβολή της Χρυσής Αυγής από τη δημόσια τηλεόραση, με αποκορύφωμα την προβολή της ναζιστικής σύναξης στις Θερμοπύλες πριν μερικές βδομάδες.
 
Από νωρίς το απόγευμα επί της λεωφόρου Μεσογείων είχαν παραταχθεί τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ, του Σωματείου του δήμου Αγ.Παρασκευής, της ΠΟΣΠΕΡΤ, εργαζομένων από τις συγκοινωνίες, της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών, του Συντονιστικού Νοσοκομείων, του ΣΕΚ κ.α. 
 
Οι διαδηλωτές όμως ήρθαν αντιμέτωποι με την κλειδαμπαρωμένη πύλη του Ραδιομεγάρου, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2015, όταν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξαναμπήκαν στις κατεχόμενες από τα ΜΑΤ εγκαταστάσεις της Αγ.Παρασκευής.  
 
Τί κι αν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, στην εκδήλωση της Πέμπτης (βλέπε δίπλα), ισχυριζόταν ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη διεκδίκηση και υποσχόταν ότι θα είναι κι ο ίδιος παρών στη συγκέντρωση. Οι μόνοι που τριγυρνούσαν στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου ήταν οι αστυνομικοί, η καγκελόπορτα ήταν κλειστή και η είσοδος για τους διαδηλωτές απαγορευμένη.
 
Η συγκέντρωση βέβαια πραγματοποιήθηκε κανονικά με μια σειρά αγωνιστές κι αγωνίστριες του εργατικού κινήματος και της αριστεράς, να παίρνουν το μικρόφωνο. “Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η κοινωνία απαιτούμε αυτό που λέει το σύνθημα: ΕΡΤ φωνή του κάθε αγωνιστή - καμία προβολή των νεοναζί” τόνισε ο Γαβρίλος Κασιμάτης, γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ κι ακολούθησε σύντομος
χαιρετισμός από το μέλος του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, Γιώργο Φιλιππάκη: “Γνωριζόμαστε πολύ καλά γιατί δυο χρόνια παλέψαμε μαζί. Και σήμερα είμαστε ξανά εδώ, γιατί κάποιοι λένε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα η προβολή της Χρυσής Αυγής, ως εκλεγμένου πολιτικού κόμματος. Δεν είναι όμως κόμμα η Χ.Α. Είναι εγκληματική συμμορία” είπε ο Τάσος Καρέλας, εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΡΤ και συνέχισε αναφέροντας μια σειρά από τις δολοφονικές επιθέσεις της Χ.Α. 
 
“Δίνουμε τη μάχη για να ανοίξουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία στους πρόσφυγες και μας τη χαλάει η ΕΡΤ, γιατί ο Μιχαλολιάκος μπορεί και τριγυρνάει στο πρόγραμμά της. Οι φασίστες δεν μπορούν να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να μιλούν, γιατί γραμμή τους είναι να στερήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα από όλους τους άλλους. Ο Ταγματάρχης και οι υπόλοιποι της διοίκησης να παραιτηθούν. Τον δρόμο τον δείχνει η ΕΡΤ του διετούς αγώνα που είχαν τον έλεγχο οι εργαζόμενοι” επεσήμανε ο Χρίστος Αργύρης, από το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Γεννηματάς. 
 
“Ο αγώνας μας δεν σταματάει αν δεν ξηλώσουμε το σκουλήκι του φασισμού μέσα από κάθε τρύπα του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού. Κομμάτι αυτού του αγώνα είναι και η μάχη για να κοπεί η δυνατότητα να χύνουν του δηλητήριό τους μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ, σε όλη την Ελλάδα” ήταν τα λόγια του Βασίλη Συλαϊδή από το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιντρακόμ.
 
Μάχη
“Το σωματείο μας έχει θύματα που πέσανε στη μάχη κατά του φασισμού. Συνεχίζουμε για να μην αφήσουμε τους φασίστες να ξεμυτίσουν από τα καβούκια τους” τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Μαρτζούκος, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ο Σπύρος Στάικος, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, συνέχισε: “Είμαστε εδώ και χρόνια στους δρόμους για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς δύσκολα γίνεται αναφορά σε κάτι τέτοιο από τα κανάλια. Την ίδια ώρα οι εχθροί του ανθρώπου απολαμβάνουν την προβολή και τον τηλεοπτικό χρόνο. Αυτό απαιτούμε να σταματήσει”.
 
Εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας μίλησε ο Στέλιος Τζανέλης: “Ο φασισμός έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα μας αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θύματα. Αυτή την περίοδο προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι και πρέπει όλες οι δυνάμεις της αριστεράς να ενωθούν απέναντι στον κίνδυνο του ναζισμού” είπε. “Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει τηλεοπτικό χρόνο στους νεοναζί, πετάει 2.000 εργαζόμενους των ΜΜΕ στο δρόμο. Και πουλάει και τον δημόσιο πλούτο. Είναι μάχες που θα τις δώσουμε μαζί. Σήμερα είμαστε εδω κι αύριο θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα. Για να επιβάλουμε ότι οι πολιτικές θα αλλάξουν προς όφελος των εργαζομένων. Όπως ακριβώς επιβάλαμε και το άνοιγμα της ΕΡΤ” υπογράμμισε ο Τάσος Αναστασιάδης, εκ μέρους του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. 
Εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μίλησε η Δήμητρα Κυρίλλου: “Είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας που δίνουμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και τα συνδικάτα. Στηρίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση γιατί με την ενωτική δράση της αριστεράς μπορούμε να επιβάλουμε ότι οι νεοναζί δεν θα έχουν χώρο πουθενά”. 
 
Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ: “Δεν ξεκινάνε σωστά. Αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες για τους φασίστες και κλειστές για τους αντιφασίστες. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας εδώ μέσα. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα. Είναι υπόδικοι. Παραπέμπονται σε δίκη ως 'εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος'. Η ίδια η Βουλή έχει αποφασίσει την αναστολή της χρηματοδότησής στην Χ.Α. Αυτό που κάνει η διοίκηση της ΕΡΤ, παρέχοντάς τους τηλεοπτικό χρόνο είναι άμεση χρηματοδότηση. Μας λένε ότι όσο διαρκεί η δίκη 'έχουν το τεκμήριο της αθωότητας'. Τους απαντάμε ότι το έχασαν στις πύλες του Άουσβιτς. Είναι σκάνδαλο η προβολή της ομιλίας του 'φύρερ' στις Θερμοπύλες. Να τους θυμίσουμε ότι ο Γκέμπελς καθιέρωσε τη συγκεκριμένη γιορτή. Και κάθε χρόνο χρησιμοποιείται για να παίρνουν γραμμή τα τάγματα εφόδου. Και να μην ξεχνάνε ότι την ΕΡΤ δεν μας τη χάρισαν. Την άνοιξαν οι εργαζόμενοι. Πρέπει να ακούσουν εδώ και τώρα τη φωνή τους. Καλούμε και τα συνδικάτα των ΜΜΕ. Την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ κι όχι μόνο, να κλείσουν τα μικρόφωνα στους νεοναζί. Το μόνο που δικαιούνται οι νεοναζί είναι ένα κελί στον Κορυδαλλό”. 

 

Συζήτηση μέσα στο Ραδιομέγαρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/9, λίγες μέρες πριν την κινητοποίηση της Δευτέρας, η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια, μέσα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με θέμα "καμία προβολή στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής". Περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι παρακολούθησαν και συμμετείχαν στη συζήτηση την οποία άνοιξαν ο δημοσιογράφος της Εφ.Συν. Δημήτρης Ψαρρας κι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.
 
Για πάνω από δύο ώρες συζητήθηκαν κι εξηγήθηκαν όλα τα επιχειρήματα του γιατί οι νεοναζί δεν μπορούν να απολαμβάνουν ραδιοτηλεοπτικής προβολής όπως όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα. 
 
Την εκδήλωση επισκέφτηκε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής δηλώνοντας ότι θα καταθέσει πρόταση στο ΔΣ της ΕΡΤ που συνεδρίαζε το απόγευμα της ίδια ημέρας, για να σταματήσει η προβολή των εξωκοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων της Χ.Α. απο την τηλεόραση της ΕΡΤ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ με τη διοίκηση της ΕΡΤ για το ζήτημα. 
 
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μίλησε σχετικά, στη συγκέντρωση της Δευτέρας: “Κάναμε συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ και διεκδικήσαμε να γίνει συνεδρίαση του Δ.Σ για να αποφασίσει το κόψιμο της προβολής. Ο Τσακνής το εισηγήθηκε στο Δ.Σ. και πήρε μόνο την ψήφο του. Αυτό που αποφάσισαν είναι να στείλουν ένα γράμμα στο ΕΣΡ, στο κοινοβούλιο και τα υπουργεία, με την ερώτηση αν θα πρέπει να προβάλεται η Χρυσή Αυγή. Ποιόν ρωτάνε; Πρέπει να πάρουν θέση οι ίδιοι. Και δεν μπορεί να είναι άλλη από το 'καμία προβολή της Χρυσής Αυγής”. 
 
Τόσο τις εισηγήσεις στην εκδήλωση της Πέμπτης 22/9, όσο και τις ομιλίες στη συγκέντρωση της Δευτέρας 26/9, μπορείτε να τις ακούσετε στο sekonline.gr.