Διεθνή
Βρετανία: Η νέα νίκη του Κόρμπιν, μήνυμα αγώνα

“H νίκη του Κόρμπιν, στήριγμα για το κίνημα ενάντια στη λιτότητα» ήταν ο κεντρικός τίτλος των Financial Times, της διεθνούς εφημερίδας των αγορών, το βράδυ του Σαββάτου λίγο μετά τη λήξη του συνέδριου του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πέτυχε να επανεκλεγεί ανεβάζοντας το ποσοστό του από 59,5% πέρυσι στο 62% φέτος. 
 
Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Η δεύτερη αυτή νίκη αποτελεί ταπείνωση για τους 172 βουλευτές που υπέγραψαν την κίνηση μη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του στα τέλη του Ιούνη. Η έλλειψη ενότητας μέσα στο Εργατικό Κόμμα ήταν ορατή στο μεγάλο αριθμό των διάσημων βουλευτών που είχαν αποχωρήσει στην ανακοίνωση του αποτελέσματος. Η μισή αίθουσα ήταν αδειανή... Άποψη πολλών βουλευτών είναι ότι το κόμμα δεν έχει απλά μετακινηθεί στα αριστερά, αλλά έχει υποστεί μια εχθρική κατάληψη». Η μεγάλη μάζα των νέων μελών του κόμματος στήριξε τον Κόρμπιν. 
 
Μια ακριβώς αντίστροφη εικόνα άγριας χαράς μεταφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Socialist Worker: «Έξω από το χώρο του Συνεδρίου πάνω από 700 άτομα παρακολουθούσαν την εξέλιξή του μέσω BBC από μια γιγαντοοθόνη. Είχαν αρχίσει ήδη να πανηγυρίζουν πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος επευφημώντας όποιον βουλευτή έκανε δηλώσεις υπέρ του Κόρμπιν».
 
Η επανεκλογή του Κόρμπιν, και μάλιστα με μεγαλύτερα ποσοστά, στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μετά και το Βrexit, πρόκειται να βαθύνει ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στη Βρετανία. Η βρετανική άρχουσα τάξη, που στην πλειοψηφία της βρέθηκε το καλοκαίρι στην πλευρά του «Bremain» δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, αλλά και το γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα, ένα κόμμα που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες διαχειρίστηκε με ζήλο τα συμφέροντά της, δεν βρίσκεται κάτω από τον δικό της απόλυτο έλεγχο, αλλά έχει καταληφθεί από «εχθρικές δυνάμεις». 
 
«Η νίκη του Κόρμπιν αποτελεί μια ώθηση για όποιον μισεί τη λιτότητα και το ρατσισμό. Στις συγκεντρώσεις του συμμετείχαν μεγάλα και ενθουσιώδη ακροατήρια για να πανηγυρίσουν ένα σοσιαλιστικό μήνυμα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν κίνημα στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς για να μπλοκάρουν και να ρίξουν την κυβέρνηση των Τόρηδων» δήλωσε η Έιμι Λέδερ εκ μέρους του SWP, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. 
 
Μαζί
«To SWP δεν είναι μέρος του Εργατικού Κόμματος. Όμως την επόμενη Κυριακή θα διαδηλώσουμε μαζί με τα μέλη του έξω από το συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμπιγχαμ. Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου θα συμμετέχουμε στην Συνδιάσκεψη του Stand Up to Racism, (“Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό”) που στόχο έχει το χτίσιμο ενός μαζικού αντιρατσιστικού κινήματος στη Βρετανία και αναμένεται να μιλήσει και ο Κόρμπιν».
 
Παρά τις συνεχείς τρικλοποδιές της δεξιάς πτέρυγας στην πανηγυρική ομιλία αποδοχής της ηγεσίας, ο Κόρμπιν κάλεσε «σε επανένωση όλο το Εργατικό Κόμμα. «Είμαστε όλοι μέρος της οικογένειας των Εργατικών και έτσι πρόκειται να είναι πάντα. Έχουμε περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν απ’όσα μας χωρίζουν» είπε.
 
«Θα υπάρξει τεράτια πίεση πάνω στον Κόρμπιν να συμβιβαστεί και να καθησυχάσει τη δεξιά πτέρυγα. Αυτό θα είναι καταστροφικό» υποστηρίζει ο γραμματέας του SWP Tσάρλι Κίμπερ. «Δεν πρέπει να κάνει πίσω.
 
Για να υπάρξει πραγματική αλλαγή χρειάζεται μια έφοδος πάνω στον πλούτο και την εξουσία. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015 έστειλε μήνυμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο. Αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με την οικονομική και πολιτική πίεση των θεσμών της ΕΕ, των τραπεζιτών και των πλουσίων. Τώρα εφαρμόζει ένα ακόμα πιο άγριο γύρο λιτότητας από αυτούς που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί της. Αυτός είναι ένας ξεκάθαρος λόγος γιατί χρειαζόμαστε ένα κίνημα ανεξάρτητο από το Εργατικό Κόμμα».