Στον τριήμερο φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου ξεκινάει και επίσημα η καμπάνια για της 18 Μάρτη 2017, την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό, νεοναζί και πόλεμο. Η ΚΕΕΡΦΑ κυκλοφόρησε ήδη αφίσα, προκήρυξη και ψήφισμα με στόχο να απευθυνθεί σε συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων και κάθε συλλογικότητα. Για να γίνει η 18 Μάρτη, ένας διεθνής σεισμός ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, με μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός αυτής της ημέρας αποφασίστηκε στη Διεθνή Συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, που έγινε στην Αθήνα, στις 15-16 Οκτώβρη, με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ. Συμμετείχαν σημαντικές κινήσεις όπως το Stand up to Racism της Βρετανίας, η κίνηση Aufstehen gegen Rassismus της Γερμανίας, η Πλατφόρμα για μια δίκαιη πολιτική ασύλου της Αυστρίας, η Κίνηση ενωμένοι ενάντια στο φασισμό της Βαρκελώνης, η Κίνηση 21 Μάρτη-πόλεις χωρίς ρατσισμό της Δανίας, η Κίνηση κατά της Ισλαμοφοβίας της Ολλανδίας και κινήσεις από Γαλλία, Κύπρο, Τουρκία και Ελβετία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το διεθνές αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα συντονίζεται. Την περασμένη χρονιά μεγάλα συλλαλητήρια έγιναν στις 19 Μάρτη σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη, που απαίτησαν να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενάντια στις ισλαμοφοβικές επιθέσεις που άνοιγαν το δρόμο στην ακροδεξιά. Ήταν ακριβώς την ίδια περίοδο που οι κυβερνήσεις της ΕΕ με τη στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα, υπέγραψαν τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετέτρεψε την Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο χιλιάδων προσφύγων, οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων ακόμα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε απελάσεις πίσω στην Τουρκία. Ο διεθνής συντονισμός συνεχίστηκε στις 23-24 Γενάρη με τις κινητοποιήσεις που έγιναν κατά των φραχτών από τον Έβρο μέχρι το Καλαί.
Το 2016 ήταν η πιο δολοφονική χρονιά για τους πρόσφυγες, αφού ξεπερνούν τις 4.000 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στα ανοιxτά της Αιγύπτου και της Λιβύης. Πριν ακόμα τελειώσει η χρονιά έχουμε την κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράκ και την Συρία, με τις μάχες στη Μοσούλη και το Χαλέπι να ανοίγουν το δρόμο για νέες καταστροφές και εκτοπισμό εκατοντάδων ακόμα χιλιάδων προσφύγων. Και όμως αντί οι κυβερνήσεις της ΕΕ να ανοίξουν τα σύνορα για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες του πολέμου, ετοιμάζονται να καταργήσουν ακόμα και το δικαίωμα στο άσυλο.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε πρόσφατα να υιοθετήσει η ΕΕ το αυστραλέζικο σύστημα παροχής ασύλου. Συγκεκριμένα πρότεινε οι αρχές να σταματούν τους πρόσφυγες στη θάλασσα, να τους στέλνουν πίσω στην Αφρική, να τους μαντρώνουν σε στρατόπεδα στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή σε άλλη χώρα της βόρειας Αφρικής, όπου θα καταθέτουν αίτημα παροχής ασύλου και μόνο στην περίπτωση που γίνει δεκτό να μεταφέρονται στην Ευρώπη.
Απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική χρειάζεται η φετινή 18 Μάρτη να είναι μία μέρα σταθμός, που «να απλωθεί σε Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία δείχνοντας στους Τραμπ και τους Πούτιν, τους δικτάτορες και τους πολεμοκάπηλους που αιματοκυλάνε το πλανήτη και σπέρνουν την φτώχεια και την προσφυγιά ότι δεν θα νικήσει η απελπισία και ο φασισμός αλλά η ελπίδα, η αντίσταση και ο αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία», αναφέρει το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ.