Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην Νομική παρουσιάζοντας την νέα έκδοσή του, “Κρίση στην ΕΕ και αντικαπιταλιστική εναλλακτική”. Κεντρικός εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός στο τμήμα Οικονομικών σπουδών του ΕΚΠΑ Νίκος Στραβελάκη ενώ μαζί του στο πάνελ ήταν και ο υπεύθυνος του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου Κώστας Πίττας.
Τις προηγούμενες μέρες είχαμε οργανώσει αρκετά καλά την εκδήλωση, με αφίσες, μοίρασμα και φυλλάδια στο προαύλιο. Έτσι καταφέραμε να φέρουμε κόσμο όχι μόνο από την ΝΟΠΕ, αλλά και από άλλες σχολές.
Από την αρχή φάνηκε πόσο σημαντική πρωτοβουλία ήταν αυτή και για την παρουσίαση του βιβλίου αλλά κυρίως πάνω στα ζητήματα που ανοίγονται για την ΕΕ και το ρόλο της.
Ο Νίκος Στραβελάκης μίλησε για το βιβλίο. Το ανέλυσε κεφάλαιο το κεφάλαιο ξεκινώντας από την ιστορία της ΕΕ και φτάνοντας μέχρι σήμερα για τα οικονομικά συμφέροντα που εκφράζει και τις πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου. Δεν ξέχασε να αναφερθεί στο ζήτημα των προσφύγων. Εξήγησε πως ένα από τα άλλοθι που χρησιμοποιούσε για δεκαετίες η ΕΕ ήταν τα ζητήματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι χιλιάδες νεκροί πρόσφυγες στα σύνορα της Ευρώπης-Φρούριο, η Frontex, η συμφωνία με την Τουρκία του Ερντογάν για να μαντρώνει τους πρόσφυγες και φυσικά η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των χωρών μελών της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αποδεικνύουν τι πραγματικά είναι η ΕΕ.
Ο Ν. Στραβελάκης μίλησε με οικονομικούς όρους εξηγώντας πως το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι ένα σύστημα που συνήθως βρίσκεται σε ευημερία όπως θέλουν να το παρουσιάζουν αλλά αντιθέτως είναι ένα σύστημα που ζει δημιουργώντας κρίσεις τις οποίες εκτονώνει καίγοντας κεφάλαιο. Ο Στραβελάκης είπε κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή η κρίση είναι πιο βαθιά από τις προηγούμενες και η πραγματικότητα είναι ότι οι από πάνω δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να την διαχειριστούν και να επανακάμψουν. Όση λιτότητα και να έχουν εφαρμόσει ή ποσοτική χαλάρωση και αν υπόσχονται δεν βρίσκουν λύση στα προβλήματά τους.
Ο Κώστας Πίττας μίλησε για το πού βρισκόμαστε σήμερα, τι κάνει η αριστερά και ποιους στόχους πρέπει να έχει από δω και πέρα απέναντι στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας επαναφέροντας το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Έχουμε δυο μεγάλα γεγονότα τον τελευταίο καιρό που είναι καθοριστικά, εξήγησε ο Κ. Πίττας. Το ένα είναι το Brexit που ήρθε να ταράξει τα νερά και να δείξει στην πράξη πως η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κρίσης χωρίς επιστροφή.
Εκλογή σοκ
Το δεύτερο σημείο είναι η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Ήταν ένα σοκ αλλά ταυτόχρονα μια μεγάλη απόδειξη πως ο κόσμος ούτε στην Αμερική μπορεί πλέον να ανέχεται την συνέχιση του συστήματος που εξέφραζε η Κλίντον. Το κίνημα έχει πολύ δρόμο μπροστά του και βλέπουμε ήδη από τις πρώτες μέρες η μάχη ενάντια στον Τραμπ, αλλά συνολικά ενάντια στο ρατσισμό, στο σεξισμό, στον πόλεμο να απλώνεται από την μία πόλη της Αμερικής στην άλλη. Φαίνεται σαν να φτάνουμε σε ένα σημείο που ούτε οι εργάτες θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνώνται όπως πριν, ούτε οι αστοί να μπορούν να κυβερνήσουν με τον ίδιο τρόπο. Γι' αυτό και είναι μια σημαντική ιστορική περίοδος που η επαναστατική αριστερά μπορεί να θέσει τις βάσεις για να μιλήσουμε για έλεγχο της παραγωγής και της κοινωνίας από την εργατική τάξη.
Στη συνέχεια γίνανε πολλές ερωτήσεις. Μπορεί το σύστημα να βρει τρόπους πάλι να επιβιώσει; Και πώς μπορούμε πρακτικά να εφαρμόσουμε αυτά που λέμε; Πώς γίνεται ο εργατικός έλεγχος; Πώς οι εργάτες μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των εργοστασίων, της παραγωγής και ολόκληρης της κοινωνίας;
Η συζήτηση ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα γιατί βλέπεις νέους ανθρώπους να είναι όντως πεισμένοι πως η ΕΕ καταρρέει και πως χρειάζεται πλέον να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την ΕΕ, αντιθέτως πρέπει να μιλήσουμε για την αντικαπιταλιστική εναλλακτική εξόδου από αυτήν.
Αυτό που συνειδητοποιείς μέσα από τέτοιες συζητήσεις είναι ότι υπάρχει μια σημαντική μαγιά για την επαναστατική αριστερά. Αμέσως τις επόμενες μέρες είχαμε ραντεβού με κόσμο που ήθελε να συζητήσει ακόμα πιο εμπεριστατωμένα, ακόμα πιο βαθιά πάνω σε ζητήματα Μαρξισμού. Φοιτητές που δήλωσαν πως θα είναι μαζί μας και στην πορεία του Πολυτεχνείου, κόσμος που θέλει να συζητήσει περαιτέρω και για το βιβλίο και για την μαρξιστική θεωρία. Οι φοιτητές αυτή την περίοδο ψάχνονται, ακούνε και θέλουν να συζητήσουν και αυτοί για την εναλλακτική της επαναστατικής στρατηγικής.
Έχουμε μπροστά μας ένα δυνατό τριήμερο. Είναι προκλητικό δυο μέρες πριν το Πολυτεχνείο να έρχεται ο Ομπάμα στην Ελλάδα και μάλιστα καλεσμένος από μια κυβέρνηση που θέλει να λέει πως είναι κυβέρνηση της αριστεράς. Θα είμαστε όλοι εκεί και στις 15/11 και στις 17/11 στην διαδήλωση για το Πολυτεχνείο, το ορόσημο που δείχνει ότι οι φοιτητές μπορούν να είναι η σπίθα της αλλαγής. Τέτοιες συζητήσεις μας βοηθάνε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε παρόντες στις καθημερινές μάχες και στο κίνημα βάζοντας την αντικαπιταλιστική και επαναστατική στρατηγική και για την έξοδο από την ΕΕ της κρίσης αλλά και συνολικότερα για την ανατροπή του συστήματος της φτώχειας, του ρατσισμού και του πολέμου.
Θάνος Γανώσης, φοιτητής ΝΟΠΕ