Καμιά βοήθεια για το χρέος δεν έχουμε να περιμένουμε από την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα. Πρώτα και κύρια είναι βαθιά γελασμένος όποιος πιστεύει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τους εργάτες και τους φτωχούς -όχι μόνο σε μια μικροσκοπική χώρα στην άλλη πλευρά του πλανήτη, όπως είναι η Ελλάδα, αλλά ακόμα και για τους εργάτες και τους φτωχούς στην ίδια του τη χώρα.
Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι Μαύροι στις ΗΠΑ στήριξαν μαζικά την υποψηφιότητά του τόσο το 2008 όσο και το 2012. Τι κέρδισαν από την προεδρία του; Σύμφωνα με μια κοινή έρευνα των εφημερίδων The Guardian και Washington Post η αστυνομία δολοφονεί κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περίπου 1.100 ανθρώπους. Από αυτούς το 1/4 (δυο φορές περισσότεροι από την γενική αναλογία τους στον αμερικανικό πληθυσμό) είναι Μαύροι. Σύμφωνα με το κίνημα "Black Lives Matter" τα τελευταία χρόνια είναι, σε σχέση με τις δολοφονίες μαύρων, πολύ χειρότερα από τις χειρότερες χρονιές της εποχής του Jim Crow, της εποχής του θεσμοθετημένου ρατσισμού στις ΗΠΑ.
Το ίδιο ισχύει για τη φτώχεια. Μέσα στα 8 χρόνια που κυβερνάει ο Ομπάμα ,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει το σπίτι τους στις ΗΠΑ. Στην ίδια περίοδο η περιουσία του πλουσιότερου 1% εκτινάχθηκε στα ουράνια. Σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ πάνω από 500 δισεκατομμυριούχοι και πάνω από 12 εκατομμύρια άποροι, που επιβιώνουν με "κουπόνια σίτισης". Είναι τουλάχιστον γελοίο να πιστεύει κανείς ότι η επίσκεψή του θα σημάνει κάτι για τους φτωχούς.
Ή για να είμαστε πιο ακριβείς είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι η επίσκεψή του φέρνει κάτι θετικό για τους φτωχούς. Στη συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο Ομπάμα συνεχάρει "την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει", αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι χρειάζονται και άλλα επώδυνα και δύσκολα βήματα:
"Είναι όμως σαφές ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Η επίσκεψή μου θα είναι, ως εκ τούτου, μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσω την στήριξη των ΗΠΑ που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη...".
Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Ομπάμα αναφέρθηκε, είναι αλήθεια, άμεσα στο ζήτημα του χρέους:
Πιο σκληρά μέτρα
"Για αυτό θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους".
Την ίδια άποψη, όμως, εκφράζει χρόνια τώρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην συνέντευξη ο Ομπάμα αναφέρθηκε ρητά στην άποψη του ΔΝΤ. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά σε τι μεταφράζονται οι "πιέσεις για ελάφρυνση του χρέους" του ΔΝΤ: είναι ένας εκβιασμός απέναντι στους Ευρωπαίους "εταίρους" του στην Τρόικα, για να περάσουν οι απόψεις του για ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπών και περιστολής των δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, αμφισβητεί μόνιμα τη δυνατότητα να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Χωρίς "ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους" επαναλαμβάνουν η Λαγκάρντ, ο Τόμσεν, η Βελκουλέσκου, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε προγράμματα "διάσωσης", αν το χρέος δεν προβλέπεται να καταστεί βιώσιμο. Αφού η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχονται να γίνει κάποια "ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους" η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα. Ο διαβόητος "κόφτης" επιβλήθηκε με πίεση του ΔΝΤ -στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους.
Το ΔΝΤ έχει διαφωνήσει πολλές φορές με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Αυτή η διαφωνία, όμως, ποτέ δεν έχει μετατραπεί σε ρήξη. Όποιος πιστεύει ότι ο Ομπάμα θα έρθει σε σύγκρουση με την Κομισιόν για το ελληνικό χρέος ζει μάλλον σε κάποιο ονειρικό κόσμο, ή σε κάποιον άλλο πλανήτη -σίγουρα όμως όχι στον καπιταλισμό του 21ου αιώνα.
Την ίδια ώρα που ο Ομπάμα θα συνομιλεί με τον Τσίπρα και τον Παυλόπουλο, τα επιτελεία της Τρόικα -που επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής στην Ελλάδα για την συνέχιση της 2ης αξιολόγησης (του τρίτου μνημονίου, για να μην ξεχνιόμαστε)- θα βρίσκονται στα υπουργεία "ξεσκονίζοντας" βιβλία, στατιστικές και νόμους. "Οι διαπραγματεύσεις", γράφει η Ναυτεμπορική, "θα επικεντρωθούν κυρίως, στο φλέγον ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης, αλλά και στις εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Στο «μενού» θα βρίσκονται επιπλέον, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας". Η Τρόικα, όπως είναι γνωστό, απαιτεί μεγάλες αλλαγές στους εργασιακούς νόμους -με δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας (ζητάει να έχει ψηφιστεί από το 51% των εργαζομένων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μπορεί, χάρη στην ενισχυμένη αναλογική, να εκλεγεί με το 35% των ψηφισάντων...) και δικαίωμα λοκ άουτ για τα αφεντικά- ενώ το ΔΝΤ θέλει να ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό, απαιτώντας νέες περικοπές στις συντάξεις.
Όσο για τις ίδιες τις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ο Ομπάμα θα μιλάει για τους "μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δυο λαούς", τα επιτελεία του Τραμπ θα ετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεταβίβαση της εξουσίας. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Τραμπ τον Γενάρη, όταν θα αναλάβει την προεδρία, θα είναι -όπως είναι γνωστό- να τρέξει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που θα έχει μοιράσει στην Ελλάδα ο προκάτοχός του.