Με την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο "πόλεμος" ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους "καναλάρχες".
Η θανάσιμη μαχαιριά στο νόμο Παππά είχε έρθει, όπως είναι γνωστό, στα τέλη του Οκτώβρη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που τον έκρινε αντισυνταγματικό. Η άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να προτείνει τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Με την απόφαση του ΣτΕ οι ανώτατοι δικαστές έκριναν στα τέλη Οκτώρη, με πλειοψηφία 14 προς 11, ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της αδειοδότησης των καναλιών από το ΕΣΡ, μια "ανεξάρτητη αρχή", στον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης αποτελούσε παραβίαση του συντάγματος. Τώρα, με τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας ο Κουτρουμάνος, ένας ανώτατος δικαστής, τίθεται επικεφαλής του ΕΣΡ.
Ο νόμος Παππά είχε περιορίσει από την αρχή (με βάση μια κατά παραγγελία πανεπιστημιακή "μελέτη") σε τέσσερις τις άδειες "πανεθνικής εμβέλειας". Ο στόχος, φυσικά, αυτού του περιορισμού δεν ήταν ο εκδημοκρατισμός του τηλεοπτικού χώρου αλλά η αύξηση, με τη μέθοδο του νομικού περιορισμού της "ζήτησης", των τιμών πώλησης των αδειών και η ως εκ τούτου μεγιστοποίηση των εσόδων του δημοσίου από την δημοπράτησή τους. Αντί να ντραπεί η κυβέρνηση για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας -που κατέληξε στην εκχώρηση, ανάμεσα στα άλλα, σε άδεια στον Βαγγέλη Μαρινάκη- πανηγύριζε γιατί το συνολικό τίμημα, 246 εκατομμύρια ευρώ, είχε "ξεπεράσει κάθε προσδοκία".
Απαιτήσεις
Αλλά ταυτόχρονα ο περιορισμός αυτός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μείνουν τα περισσότερα από τα κανάλια -ανάμεσά τους το Mega, το Star και ο Alpha- χωρίς άδεια. Μια από τις απαιτήσεις της Νέας Δημοκρατίας στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Προέδρων της Βουλής (που σύμφωνα με το νόμο είναι αρμόδιο για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ) ήταν και η κατάργηση του ορίου των τεσσάρων αδειών "πανεθνικής εμβέλειας". Ο Βούτσης, ο πρόεδρος της Βουλής, τους διαβεβαίωσε στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο περιορισμός θα καταργηθεί.
Ο Νίκος Παππάς, που ανέλαβε μετά τον ανασχηματισμό το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, δήλωσε "απόλυτα δικαιωμένος" από τη σύνθεση του νέου ΕΣΡ. "Κανείς", είπε, "δεν ζητάει την κατάργηση του νόμου". Σωστά. Γιατί να ζητήσει, άλλωστε, κανείς την κατάργηση ενός νόμου που έχει γίνει ήδη κουρελόχαρτο;
Το Συμβούλιο των Προέδρων ενέκρινε με 20 "ναι" και 4 "παρών" τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ. "Ναι" ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ αρνήθηκε, (πολύ ορθά) για λόγους αρχής, να δώσει τη συγκατάθεσή του σε μια συμφωνία που "αφήνει τα ΜΜΕ στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων". Το ίδιο το παρελθόν του ΕΣΡ δείχνει, άλλωστε, πόσο πραγματικά "ανεξάρτητη αρχή" είναι. Το κόμμα του Λεβέντη ψήφισε "παρών" κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για "οπισθοχώρηση" απέναντι στο νόμο Παππά.
Και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το νέο ΕΣΡ: τα όποια ψέμματα είπαν για να δικαιολογήσουν τη στάση τους αυτή δεν ενδιαφέρουν ούτε εμάς ούτε κανέναν άλλο. Ο πραγματικός λόγος είναι το παρελθόν του Κουμουτσάκου: ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου που είχε καταδικάσει τον Γιάννη Καλαμπόκα σε ισόβια. Ο Καλαμπόκας, ένας τραμπούκος νεοδημοκράτης δολοφόνησε το 1991 με μια οργανωμένη έφοδο στις μαθητικές καταλήψεις στην Πάτρα, τον αριστερό καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα. Αν δεν υπήρχε αυτή η "λεπτομέρεια", το νέο ΕΣΡ ίσως και να είχε εκλεγεί με μια "πρωτοφανή εθνική ομοψυχία"...