Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές: Εκδηλώσεις για την Ουγγαρία του ‘56

Στις σχολές έχει μεταφερθεί η συζήτηση που άνοιξε το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω για τη χρονιά του 1956. Την Πέμπτη 10/11 έγινε εκδήλωση στην Πάντειο με θέμα «Ουγγαρία 1956, εργατική επανάσταση ενάντια στον κρατικό καπιταλισμό».

«Ομιλητής ήταν ο Λέανδρος Μπόλαρης από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού. Μας μίλησε για το τι συνέβαινε γενικά το 1956. Στη συνέχεια μας είπε πιο αναλυτικά για τα γεγονότα στην Ουγγαρία, πως εξελίχθηκαν ημερομηνιακά. Αποδόμησε τα επιχειρήματα όσων λένε ότι αυτό που έγινε στην Ουγγαρία ήταν αντεπανάσταση. Στην κουβέντα έγινε ερώτηση για την επανάσταση του 1919 στην Ουγγαρία και πως εξελίχθηκε. Το συμπέρασμα από την κουβέντα είναι ότι όταν οι μάζες βγαίνουν στο προσκήνιο και ανακαλύπτουν τη δύναμή τους μπορούν να αλλάζουν τα πράγματα. Το δυστύχημα για την Ουγγαρία είναι ότι δεν υπήρχε επαναστατική αριστερά που να σπρώξει την επανάσταση μέχρι το τέλος. Σήμερα υπάρχει επαναστατική αριστερά, χρειάζεται να κρατάμε ζωντανές αυτές τις προσπάθειες ως παράδειγμα για το σήμερα», μας είπε η Μαριλένα Κ. 

H Διοτίμα μας είπε για την εκδήλωση στο ΤΕΙ Αθήνας που έγινε την ίδια μέρα: «Η συζήτηση ξεκίνησε με την προετοιμασία της εκδήλωσης. Υπήρχε κόσμος που ρωτούσε βλέποντας το αφισάκι που καλούσε αφού δεν ήξερε για την επανάσταση στην Ουγγαρία. Η συζήτηση κράτησε δύο ώρες και ομιλητής ήταν ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από το ΣΕΚ. Μετά την εισήγηση υπήρχαν ερωτήσεις: αν μπορούσαν να νικήσουν τελικά οι εργάτες, τι είδους δυνάμεις παρέμβαιναν μέσα στους εργάτες, τι είδους ήταν τα καθεστώτα στην ανατολική Ευρώπη. Άνοιξε δηλαδή η συζήτηση για το τι ήταν ο κρατικός καπιταλισμός. Αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση με νέες εκδηλώσεις».  

Αντίστοιχη εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 11 Νοέμβρη στην Καλών Τεχνών. «Μετά την εισήγηση του Γιώργου Πίττα, δημοσιογράφου της Εργατικής Αλληλεγγύης, έγινε συζήτηση. Άνοιξαν δύο ερωτήματα σε σχέση με το σήμερα, ποια είναι η σύνδεση της Ουγγαρίας του 1956 με τις τωρινές μάχες και αν η επανάσταση είναι εφικτή στο σημερινό κόσμο» μας μετέφερε η Ελίζα Κ.