Εργατικό κίνημα
Σύσκεψη εργαζομένων σε ΜΚΟ: “Οργανωνόμαστε”

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η σύσκεψη εργαζομένων σε ΜΚΟ, καμπς, δομές και άλλες υπηρεσίες σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΚΑ με πρωτοβουλία του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της ΚΕΕΡΦΑ. 

Στη συζήτηση, αναδείχθηκαν μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το εργασιακό σε αυτούς τους χώρους, όσο και με τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να ζήσουν οι πρόσφυγες και να εργαστούν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη έβαλαν τα πρώτα βήματα οργάνωσης στους χώρους τους, με πρώτο στόχο τη συμμετοχή στην απεργία της 8ης Δεκέμβρη.

Τη συζήτηση άνοιξαν ο Τάσος Αναστασιάδης εκ μέρους του Συντονισμού και ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ.

“Ο χώρος των εργαζομένων στις ΜΚΟ και τις δομές έχει μαζικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ανώμαλο καθεστώς. Πρόκειται για κοινωνικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν στο δημόσιο και οι εργαζόμενοι να προσληφθούν εκεί με πλήρη δικαιώματα. Ούτως ή άλλως εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συνεχίζονται κι αυτό σημαίνει όλο και περισσότερος κόσμος που ξεριζώνεται για να επιβιώσει. Η οργάνωση σε αυτούς τους χώρους είναι κρίσιμη. Πάμε να κάνουμε μαζέματα και συνελεύσεις με πρώτο στόχο το κατέβασμα στην απεργία στις 8/12” είπε από τη μεριά του ο Τάσος Αναστασιάδης.

“Οι ΜΚΟ είναι οι φορείς μέσω των οποίων αναπτύσσεται η επιχειρηματική δράση στην πρόνοια. Είναι ιδιωτικοποίηση. Πρόκειται για φορείς διαχείρισης ελλείψεων κι όχι κάλυψης αναγκών. Διεκδικούμε όλες αυτές οι υπηρεσίες να περάσουν στο δημόσιο” είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κωνσταντίνου. “Είναι λάθος η αντίληψη για ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χώρου εργασίας που δεν χωράει η ταξική πάλη κι ο συνδικαλισμός. 

Χρειάζεται καθαρή αντιπαράθεση με την εργοδοσία των ΜΚΟ που στερούν δικαιώματα από τους εργαζόμενους, όπως τα στερούν κι από τους πρόσφυγες. Διεκδικούμε ΣΣΕ που να κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματα. Πάμε να δώσουμε μάχη για να γραφτούν όλοι στο κλαδικό σωματείο, αλλά και να φτιαχτούν παντού σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων. Πρέπει να σπάσουμε την αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Καμία συναίνεση στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Διακινούμε τα υλικά μας κανονικά και έχουμε πολιτική σχέση με τους πρόσφυγες. Στις απεργίες να κατέβουμε μαζί”, συνέχισε. 

Τρομοκρατία

“Υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία κυρίως στις εγχώριες ΜΚΟ. Έχουν απολυθεί εργαζόμενοι γιατί συμμετείχαν στο σωματείο. Σε διάφορους οργανισμούς απαγορεύονται οι δημόσιες τοποθετήσεις για οποιοδήποτε ζήτημα. Κι αυτό σε βάζουν να το υπογράψεις από την αρχή. Παρ'όλα αυτά όμως γίνονται κινητοποιήσεις. Εμείς κάναμε 4 μήνες επίσχεση εργασίας γιατί ήμασταν απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουμε σε χώρους μέσω ΜΚΟ χρειάζεται να συνδεθούμε με τους συναδέλφους μας του δημοσίου που δουλεύουμε μαζί. Και με τα σωματεία τους” είπε εργαζόμενη σε μεγάλη ΜΚΟ.

“Τα καμπς είναι κανονικά στρατόπεδα” είπε εργαζόμενη στο καμπ της Μαλακάσας. “Οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες, που έχουν ξεσηκώσει πρόσφυγες κι εργαζόμενους. Το φαγητό είναι είτε ρύζι, είτε νερό με λάδι, κάτι σαν σούπα και το κρύο είναι τρομερό. Παρά την τρομοκρατία υπάρχει μεγάλη ζύμωση κι οργή. Έχουμε κατορθώσει να σπάσουμε σε ένα βαθμό τις απαγορεύσεις και να διακινούμε υλικά, προκηρύξεις κλπ. Έτσι έχουμε πετύχει μικρές νίκες και στο εργασιακό”.

Για τη μάχη να γραφτούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μίλησε εργαζόμενη σε ξενώνα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. “Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αυθαίρετη άρνηση προϊσταμένων και διευθυντών στο να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο. Όταν μένουν όλη μέρα στον ξενώνα το σπίτι γίνεται big brother και υπάρχουν εντάσεις. Αυτή η περιθωριοποίηση δεν κάνει καθόλου καλό στα παιδιά. Ταυτόχρονα σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την προσπάθεια που κάνουν φασιστοειδή με το προκάλυμα του 'αγανακτισμένου γείτονα' για να μας διώξουν από τη γειτονιά”.

“Έχει στηθεί μια ολόκληρη νέα οικονομία γύρω από το ζήτημα των προσφύγων” τόνισε εργαζόμενος στην υπηρεσία ασύλου. “Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση αλλά μη φανταστείτε ότι αυτό σημαίνει και καλύτερη οργάνωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει χάος. Εμείς έχουμε κάνει βήματα για να φτιάξουμε σωματείο συμβασιούχων στην υπηρεσία. Το κλαδικό σωματείο μπορεί να βοηθήσει επικουρικά αλλά έχει σημασία να φτιαχτούν συλλογικότητες σε κάθε χώρο”.