Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολές - Μετά το Πολυτεχνείο: Όλοι στην απεργία

Το πανό της ΣΓΤΚΣ Αθήνας στην πορεία του Πολυτεχνείου

ΣΓΤΚΣ

Από τις 10/11 έγινε προσπάθεια από εμάς να έρθουν οι φοιτητές στη γενική συνέλευση της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, μέσω συζητήσεων και ανακοινώσεων στις αίθουσες της Σχολής αλλά και στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, τη Δευτέρα 14/11 έγινε η πιο μαζική συνέλευση της ΣΓΤΚΣ αυτού του ακαδημαϊκού έτους, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ατόμων. 

Η συζήτηση αφορούσε στο δεξιόστροφο νέο ανασχηματισμό και στο χρέος που καλούμαστε να πληρώσουμε από τις τσέπες μας τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία, ενώ ταυτόχρονα κλείνει συμφωνίες για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στο σφαγείο της Μέσης Ανατολής. Αυτή η τοποθέτηση ήταν το έναυσμα για να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της διαδήλωσης για την άφιξη του Ομπάμα στην Αθήνα και της συμμετοχής μας στο τριήμερο του Πολυτεχνείου.

Στην αίθουσα ακούστηκαν δύο απόψεις. Αρχικά, αυτή του ΚΚΕ που καλούσε σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια, χωρίς όμως την προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα. Αμέσως μετά, τοποθετηθήκαμε ως Γραφίδα (σχήμα ΕΑΑΚ), υποστηρίζοντας ότι το κίνημα μεγαλώνει και γι’ αυτό ο Νοέμβρης πρέπει να είναι μήνας αγώνων. Στη συνέχεια, προτρέψαμε τους φοιτητές σε τριήμερη κατάληψη της σχολής στα πλαίσια του Πολυτεχνείου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή είναι απαραίτητη. Τέλος, δηλώσαμε πως η μάχη μας πρέπει να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτήν στο πλευρό των εργατών, γι’ αυτό καλέσαμε τους φοιτητές να συμμετέχουν στη διαδήλωση της πανελλαδικής απεργίας στις 24/11 με κλειστή σχολή. 

Πάνω στο πώς συνδεόμαστε ως φοιτητές με όλα τα πολιτικά ζητήματα της περιόδου που μας επηρεάζουν συζητήθηκε και η αντιφασιστική μάχη. Το πλαίσιό μας πρότεινε συμμετοχή των φοιτητών στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 29/11.

Το αποτέλεσμα της δίωρης συζήτησης ήταν να υπερψηφιστεί το πλαίσιο της Γραφίδας, που οδήγησε στη συμμετοχή των φοιτητών στη διαδήλωση του Ομπάμα και του Πολυτεχνείου, μαζί με την Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Μάλιστα, ο  Σπουδαστικός Σύλλογος κατέβηκε με δικό του πανό που έγραφε «ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός – ενάντια σε μνημόνια, διάλυση Παιδείας, πολέμους, ρατσισμό». Αυτή τη στιγμή, οργανωνόμαστε για την απεργία στις 24/11 και για το κατέβασμα στη δίκη με το πανό της σχολής. Έχουμε ήδη νέα γενική συνέλευση στις 22/11.

Βασίλεια Χαρλαύτη

 


 

 

BOΛΟΣ

Η τελευταία γενική συνέλευση στο τμήμα Αρχιτεκτονικής κερδήθηκε, με απόφαση για κατάληψη στις 17 Νοέμβρη, συμμετοχή του ΦΣ στη διαδήλωση και νέα γενική συνέλευση.

Αυτή τη βδομάδα ετοιμαζόμαστε για γύρο συνελεύσεων στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας της 24 Νοέμβρη. Στην Αρχιτεκτονική θα γίνει 22/11 και στο Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών 23/11. Σε όλα τα τμήματα πάμε να οργανώσουμε το κατέβασμα στην απεργία. Με αφορμή αυτό θα βάλουμε τη συζήτηση για όλη τη δεξιά κατρακύλα της κυβέρνησης και αυτά που ετοιμάζει για την παιδεία. Να γίνει καθαρό μέσα από τη συνέλευση ότι μπροστά μας έχουμε τρεις βδομάδες κλιμάκωσης. Με τα αιτήματα του εργατικού κινήματος πρέπει να συνδέσουμε και τα δικά μας, να αναδείξουμε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και τις ελλείψεις στη στέγαση και τις μετακινήσεις. Πλάι στους απεργούς να δώσουν αυτή τη μάχη και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Επίσης στις συνελεύσεις θα ανοίξουμε και το ζήτημα των προσφύγων, την υποδοχή των παιδιών στα σχολεία και το πώς πάμε να το οργανώσουμε από την πλευρά μας. Δηλαδή να μπουν μπροστά οι φοιτητικοί σύλλογοι για να μην υπάρξουν ρατσιστικές αντιδράσεις.

Δημήτρης Στεφανάκης

 


 

 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην τελευταία ΓΣ του τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων συζητήσαμε για το τριήμερο του Πολυτεχνείου, την επίσκεψη Ομπάμα και τα ζητήματα της σχολής. Υπερψηφίστηκε το πλαίσιο των ΕΑΑΚ για διήμερη κατάληψη στις 16 και 17 Νοέμβρη. Επίσης στις 15 κατεβήκαμε και στη διαδήλωση για τον Ομπάμα που έγινε και εδώ στα Γιάννενα. 

Πριν την κατάληψη κάναμε και μια κινητοποίηση στον πρύτανη με τα αιτήματα των φοιτητών, για τις ελλείψεις σε βιβλία, προσωπικό, εξοπλισμό. Η απάντησή του ήταν μια γενικολογία ότι είναι δίκαια τα αιτήματά μας αλλά εξαρτώνται από την κυβέρνηση και όχι τον ίδιο. Στο συντονιστικό ακολούθησε μια συνολικότερη πολιτική κουβέντα γύρω από το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και το πώς θα προχωρήσουμε να τα διεκδικήσουμε όλα αυτά, μαζί με τους εργαζόμενους. Συζητήσαμε ότι πρέπει οι φοιτητές να κατέβουμε στο πλάι των εργαζόμενων στην απεργία της 24 Νοέμβρη και να αναδείξουμε και τα δικά μας αιτήματα. Με κέντρο την οργάνωση της απεργίας λοιπόν, ετοιμαζόμαστε για νέα γενική συνέλευση ξανά την Τρίτη 22/11.

Λουίζα Γκίκα