Από τη Χαβάη ως το Μέιν και από το Σιάτλ ως τη Φλόριντα ένα κύμα οργής ενάντια στον Τραμπ εκδηλώνεται στους δρόμους από την πρώτη στιγμή της εκλογής του. Όλων των ειδών τα κινήματα, σαν ρυάκια που δημιουργήθηκαν επί προεδρίας Ομπάμα, βγαίνουν προς τα έξω στην προσπάθεια να συγκροτήσουν ένα μεγάλο ποτάμι, ενάντια στο ρατσισμό, τις διακρίσεις, τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εργατικές κατακτήσεις και τη φύση. Οι κινητοποιήσεις βάζουν πλώρη για να κορυφωθούν το τριήμερο 20 με 22 Γενάρη, όταν ο Τραμπ θα ορκιστεί Πρόεδρος, με κέντρο μια τεράστια διαδήλωση στο Καπιτώλιο.
Οι φοιτητές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τη βδομάδα που πέρασε σε μια σειρά Πανεπιστήμια, ίσως κοντά στα 100, οργανώθηκαν πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες και πικετοφορίες ενάντια στον Τραμπ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις ξεχύθηκαν έξω από τις Πανεπιστημιουπόλεις, σε δρόμους και σε πάρκα. Η 16η Νοέμβρη ήταν η μέρα του μεγάλου συντονισμού. Οι φοιτητές βάζουν στην καρδιά των κινητοποιήσεών τους την υπεράσπιση των μεταναστών συμφοιτητών τους και των οικογενειών τους, όλων των “τριών εκατομμυρίων” που ο Τραμπ απειλεί ότι θα απελάσει άμεσα.
1000 φοιτητές του Στάνφορντ βγήκαν στους δρόμους του Πάλο Άλτο φωνάζοντας “Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη”, “Πες το καθαρά, πες το δυνατά. Μετανάστες - καλοδεχούμενοι” και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αφήσουν κανέναν συμφοιτητή τους να πέσει θύμα ρατσιστικής βίας. Μαζί τους ενώθηκαν μαθητές από λύκεια της περιοχής. Κάποιες μαθήτριες είχαν υποστεί παρενόχληση από ρατσιστές μετά την εκλογή Τραμπ. Ο Τζίχι Κούντου που πρωτοστατούσε στην μαθητική κινητοποίηση λέει: “Σκέφτηκα ότι χρειαζόταν αυτή η διαμαρτυρία για να ενώσουμε τον κόσμο και να δείξουμε σε όλους ότι δεν πρέπει να φοβούνται να είναι αυτό που είναι”. Η πανταχού παρούσα Τζόαν Μπαέζ τραγούδησε με μια από τις ντουντούκες των μαθητών στη συγκέντρωση.
Οι μαθητές, λυκείων και γυμνασίων, σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ είχαν κάνει το πρώτο αυθόρμητο βήμα, να βγουν στο δρόμο και να κλείσουν δρόμους, χωρίς να το περιμένει καν η αστυνομία, το επόμενο πρωινό μετά τις εκλογές. Τώρα οι φοιτητές βάζουν μπροστά ένα συγκεκριμένο αίτημα: ζητάνε από τις πανεπιστημιακές αρχές να κηρύξουν τα Πανεπιστήμια άσυλα για τους μετανάστες, να μην επιτρέψουν στις αρχές να μπαίνουν για ελέγχους στις Πανεπιστημιουπόλεις, να μην παραδώσουν στοιχεία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τι χαρτιά έχει κάθε φοιτητής. Το αίτημα απλώνεται και στις τοπικές αρχές, από δημαρχεία μέχρι Πολιτείες. Τους ζητάνε να κηρυχθούν περιοχές άσυλο για μετανάστες. Στο Όμπερλιν του Οχάιο, 2.500 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν ήδη υπογράψει το κάλεσμα που λέει: “Με δεδομένο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καλούμε το Πανεπιστήμιο να ενωθεί με άλλα ιδρύματα και να εξετάσει πώς θα μετατραπεί η πανεπιστημιούπολη σε άσυλο που θα προστατεύσει τα μέλη της κοινότητάς μας από απειλές, άδικες αστυνομικές έρευνες και απελάσεις”.
Μαζική ήταν η συμμετοχή στο Νιου Τζέρσεϊ και στη Νέα Υόρκη. Στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσει το κάλεσμα έγινε από όλους τους συλλόγους, φοιτητών, προσωπικού και διδασκόντων. Το Νιου Τζέρσεϊ είναι μια από τις πολιτείες με το μεγαλύτερο αριθμό μη επίσημα καταγραμμένων μεταναστών. “Οχι μίσος, όχι φόβος. Οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι”, φώναξαν, με τους ίδιους τους μετανάστες φοιτητές και φοιτήτριες που οργανώνονται στο κίνημα “Κοσέτσα” (Συγκομιδή) να έχουν τον πρώτο λόγο στην κινητοποίηση.
Προκλήσεις
Οι προκλήσεις ρατσιστών και φασιστών σε πολλές περιπτώσεις έγιναν ο πυροδότης των κινητοποιήσεων. Στο πανεπιστήμιο Μπέιλορ του Τέξας, η δευτεροετής Νατάσα Νκάμα στριμώχτηκε στο πεζοδρόμιο από έναν οπαδό του Τραμπ καθώς πήγαινε στη σχολή της την περασμένη βδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι την επόμενη μέρα πήγε συνοδευόμενη από 300 συμφοιτητές της και καθηγητές της. Στη σχολή αυτή την ιδιότυπη διαδήλωση την υποδέχτηκαν με χεριοκροτήματα και αντιρατσιστικά συνθήματα.
Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η Μουσουλμανική Ένωση Φοιτητών οργάνωσε προσευχή με συμμετοχή 200 μελών της, την ώρα που μη-μουσουλμάνοι συμφοιτητές τους σχημάτιζαν κύκλο προστασίας γύρω τους. Ήταν ένα μήνυμα ενάντια στην ισλαμοφοβική στοχοποίηση που απειλεί ο Τραμπ. Σε ένα πάρκο του Μπρούκλιν οργανώθηκε κινητοποίηση με κοινό κάλεσμα μουσουλμάνων ιμάμηδων και εβραίων ραβίνων μετά τα αντισημιτικά γκράφιτι που έκαναν την εμφάνισή τους.
Παράλληλα βγήκε στους δρόμους και το αντιφασιστικό κίνημα. Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, αντιφασίστες οργάνωσαν διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη και Φιλαδέλφεια ενάντια στον Στιβ Μπάνον, τον νέο αρχι-σύμβουλο του Τραμπ. Ο Μπάνον, παιδί της Κου Κλουξ Κλαν, και “διανοούμενος” της άκρας δεξιάς είναι σύμβολο ενός ολόκληρου στρώματος φασιστοειδών που αναρριχάται ξαφνικά με την νίκη του Τραμπ, και γι’αυτό μπαίνει στο στόχαστρο του κινήματος. Εβραϊκές προοδευτικές οργανώσεις παίρνουν πρωτοβουλίες εναντίον του, φέρνοντας στο φως τον ανοιχτό αντισημιτισμό του. Ενώ το Σάββατο, 19 Νοέμβρη, αντιφασίστες περικύκλωσαν το συνέδριο του “Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτικής”, μιας φασιστικής οργάνωσης που έχει λανσάρει την ταμπέλα “Εναλλακτική Δεξιά” για να καλύψει τους νοσταλγούς του Χίτλερ που τώρα θέλουν να ξαναβαπτιστούν ως “υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ”. Η οργισμένη αντιφασιστική διαδήλωση φωνάζοντας “Έξω οι ναζί”, έφτασε σχεδόν μέσα στο χώρο του “Ινστιτούτου” όπου χαιρετούσανε φασιστικά.
Όλα αυτά, ενώ στη Ντακότα συνεχίζονταν οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον πετρελαιαγωγό που απειλεί τη φύση αλλά και τις ιθαγενείς κοινότητες. Το σαββατοκύριακο εξελίχθηκαν συγκρούσεις με δεκάδες συλλήψεις και διαδηλωτές να καταλήγουν με υποθερμία στο νοσοκομείο από το βομβαρδισμό με αντλίες νερού -και όχι ο Τραμπ δεν έχει αναλάβει ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ενώ το κίνημα ενάντια στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP έχει ανακοινώσει ότι θα βγει στους δρόμους για να πανηγυρίσει, μιας και ο Τραμπ δηλώνει ότι θα την καταργήσει από την πρώτη μέρα. “Είναι νίκη του κινήματος” λένε οι οργανωτές και “με αυτή τη δύναμη θα βγούμε στους δρόμους για να συνεχίσουμε τις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση Τραμπ”.
“Οι ζωές των μαύρων μετράνε”, συνδικάτα, οικολογικές πρωτοβουλίες, φοιτητικό κίνημα, αντιφασίστες και αντιρατσιστές, γυναικείες οργανώσεις, αντιπολεμικά δίκτυα, όλες οι πρωτοβουλίες που έδωσαν τις δικές τους μάχες τα τελευταία οχτώ χρόνια κάτω από τον Ομπάμα περνάνε αυτές τις μέρες από ένα δυνατό σοκ πολιτικοποίησης. Όλα ξαφνικά συνδέονται ακόμη πιο έντονα στα μυαλά όλων. Όλοι συζητάνε για την ανάγκη ενός ενιαίου κινήματος που θα ενώσει όλες αυτές τις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα. Το τριήμερο 20 με 22 Γενάρη θα είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την πορεία. Ο Τραμπ δεν αναλαμβάνει την προεδρία μέσα σε έναν ωκεανό “συντηρητικών ψηφοφόρων”, όπως θέλουν να παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, αλλά σε ένα περιβάλλον οργισμένο, το οποίο εκμεταλλεύτηκε για να εκλεγεί αλλά μπορεί να του σκάσει στο πρόσωπο πολύ γρήγορα.