Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όχι προβολή των νεοναζί στην ΕΡΤ

Το μπαλάκι της απόφασης για το θέμα της τηλεοπτικής μετάδοσης της δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής πετάει το ΕΣΡ στην ΕΡΤ και αντιστρόφως.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Β. Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Λ. Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο Κ. Παπαϊωάννου, τέως γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Δ. Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έστειλαν επιστολή στην ΕΡΤ ζητώντας να σταματήσει η προβολή των φασιστών.

Αφορμή ήταν η προβολή της τελευταίας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ναζιστικής οργάνωσης κατά την οποία ο Μιχαλολιάκος ουσιαστικά κάλυψε τους επιτιθέμενους σε πρόσφυγες στη Χίο. Η επιστολή ήταν η συνέχεια των κινητοποιήσεων της ΚΕΕΡΦΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ για το σταμάτημα της μετάδοσης των ναζιστικών φιεστών της Χρυσής Αυγής από τη δημόσια τηλεόραση. Αντί για απάντηση, η ΕΡΤ απεύθυνε ερώτημα στο ΕΣΡ προκειμένου να αποφασίσει για το ζήτημα. 

Στην πραγματικότητα αρνήθηκε να πάρει μια απόφαση και, περιχαρακωμένη πίσω από την «αντίφαση» που δημιουργείται από την αρχή της πολυφωνίας και την πρόβλεψη στον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ περί μη προβολής από αυτήν ρητορικής ρατσιστικού ή φυλετικού μίσους, μετέθεσε την απόφαση στο ΕΣΡ. Το πόσο υποκριτική είναι αυτή η στάση είχε καταδείξει με την πρότασή του ο Δ. Ψαρράς, δημοσιογράφος, σε εκδήλωση της Πολιτικής Αγωγής με θέμα τη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξει η ΕΡΤ τα αντιναζιστικά της αντανακλαστικά. Κάθε μέρα που υπάρχει δικάσιμος, να έχει ενημερωτική εκπομπή μίας ώρας στην οποία θα αναπαράγεται αναλυτικά το περιεχόμενο της διαδικασίας. Αν δεν το κάνει, θα αποδειχτεί ότι οι δικαιολογίες της είναι προσχηματικές».

Από την άλλη πλευρά, το ΕΣΡ στο παρελθόν, όσον αφορά στη ρητορική της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο δεν έχει επιδείξει αντιρατσιστικά ή αντιναζιστικά αντανακλαστικά, αλλά έχει επιδοθεί σε μια σειρά συστάσεις και πρόστιμα στα κανάλια επειδή δεν την προβάλλουν αρκετά.

Στις 20/12 η νέα σύνθεση του ΕΣΡ αποφάσισε ότι η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να τηρεί έναντι των κοινοβουλευτικών κομμάτων την αρχή της αναλογικής ισότητας κατά την παρουσίαση ειδήσεων σχετικών με την πολιτική τους δραστηριότητα. Σε σχέση με τη μη προβολή ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου, η απόφαση που εξέδωσε αναφέρει: «απόκειται στην έμφρονα κρίση καθενός εκ των αρμοδίων για την εφαρμογή των νόμων οργάνων να εκτιμήσουν αν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει ή όχι στις ανωτέρω ή σε άλλες ποινικές διατάξεις και να πράξει αναλόγως». Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης δήλωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μαγνητοσκόπηση. 

Αυτή η διαρκής μετάθεση ευθυνών είναι αντανάκλαση της συνολικής κατρακύλας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς το ξέπλυμα των ναζιστών. Μόνη απάντηση στην απραγία της διοίκησης της ΕΡΤ είναι το κίνημα που έχει ήδη δείξει την αντίθεσή του στην προβολή και που παλεύει για τη δίκη-καταδίκη των φασιστών. Πρέπει η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ να απαιτήσουν να σταματήσει η προκλητική προβολή των νεοναζί από την ΕΡΤ, όπως απαιτεί η κοινωνία, και να πρωτοστατήσουν στην καμπάνια για την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Οι εργαζόμενοι που πάλεψαν για μια άλλη δημόσια τηλεόραση ενάντια στο μαύρο, μπορούν και να τη διασφαλίσουν.