Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Καταθέσεις φωτιά από τους μάρτυρες του Αντίπνοια

128η μέρα της δίκης της Χ.Α.

Καταθέσεις φωτιά ήταν αυτές που ακούστηκαν στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλού την Πέμπτη 16/2 στην 128η μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής από τους δυο πρώτους μάρτυρες της επίθεσης που έγινε στις 30/6/2008 στο Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικό Στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα, Ρούμπεν Σανς Ροντρίγκεζ και Γιώργο Μηλιαράκη.

Οι καταθέσεις τους ήταν τόσο στιβαρές και ισχυρές που απέδειξαν γιατί οι χρυσαυγίτες δεν ήθελαν να τους αφήσουν να μιλήσουν προκαλώντας πρωτοφανή επεισόδια μέσα στην αίθουσα του Εφετείου την προηγούμενη φορά, 14/2. 

“Έχετε χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή, μαλάκες θα σας γαμήσουμε”, ήταν η υπογραφή/παράγγελμα της επίθεσης από τον πρώτο κρανοφόρο που μπήκε στον μικρό ημιυπόγειο χώρο στα Κ. Πετράλωνα, την ώρα που γινόταν μάθημα Ισπανικών σε ενήλικες, για να ακολουθήσει το ντου από 10 με 15 μαυροφορεμένους κρανοφόρους που καταλαμβάνοντας τον χώρο, άρχισαν να σπάνε και να χτυπάνε.

«Είδα μαχαίρι, ένα σκεπάρνι να σπάει τζάμια και με ψέκασαν με σπρέι πιπεριού», είπε στο δικαστήριο ο Γιώργος Μηλιαράκης, ο οποίος δέχτηκε την πιο σφοδρή από τις επιθέσεις. Τραυματίστηκε σοβαρά με μαχαιριά που του προκάλεσε αιμοραγικό σοκ και χρειάστηκε 7 φιάλες αίμα στις είκοσι μέρες που νοσηλεύτηκε.

“Δέχομαι την πρώτη επίθεση με μια καρέκλα (...) πέφτω κάτω ανάσκελα και δέχομαι δεύτερη σφοδρή επίθεση (...), παλουκιές, βρέθηκα σε φάση αυτοάμυνας. (...) δεν έχεις διαύγεια να δεις ποιος είναι εκεί, είδα όμως ένα τσεκούρι να σπάει μια τζαμαρία, είδα ένα μαχαίρι, είδα κάποια άτομα να παίρνουν τον χώρο (...) Και στο τέλος ακούστηκε το «τέλος χρόνου» και μετά όλοι έφυγαν συντεταγμένα. Σταμάτησε η επίθεση και φύγανε. Το ότι δεν είμαι στη θέση του Παύλου Φύσσα είναι μόνο τυχαίο”, τόνισε ο Γ. Μηλιαράκης.

Αμετάκλητη καταδίκη

Παραγγέλματα, ομοιομορφία, ρόλοι και στρατιωτική οργάνωση, ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά της επίθεσης που την κάνουν να προσομοιάζει με όλες τις υπόλοιπες επιθέσεις της Χ.Α. που έχουν φτάσει ως τώρα στο δικαστήριο. “Οι ομοιότητες με τις επιθέσεις στον Παύλο, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους αγωνιστές του ΠΑΜΕ είναι ξεκάθαρες”, δήλωσε ο Γ. Μηλιαράκης. 

Η υπόθεση της επίθεσης στο Στέκι Αντίπνοια -για την οποία υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος του Β. Σιατούνη και του Α. Στράτου, σε δέκα χρόνια και έξι μήνες, συν 5 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων- αποτελεί τη δεύτερη από τις συσχετισμένες υποθέσεις στη μεγάλη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση 

Και σε αυτή την υπόθεση η ΧΑ ακολούθησε την ίδια τακτική με πολλές άλλες από τις υποθέσεις εκείνης της περιόδου. Λίγο μετά έβγαλε ανακοίνωση πως η ίδια δεν έχει καμιά σχέση με το περιστατικό. Ωστόσο, παρά τις ανακοινώσεις του γραφείου τύπου της ναζιστικής οργάνωσης, στην εκδίκαση της υπόθεσης το 2011 ο Κασιδιάρης και ο Λαγός βρέθηκαν στο δικαστήριο για να στηρίξουν τους ομοϊδεάτες τους, ηγούμενοι μάλιστα τάγματος εφόδου το οποίο έκανε και τότε επιθέσεις στους αντιφασίστες στα δικαστήρια της Ευελπίδων. 

Όπως ανέφερε και στην κατάθεσή του ο δάσκαλος ισπανικών Ρ. Σ. Ροντρίγκεζ ο οποίος δέχτηκε μαχαιριά στο μηρό “ο Σιατούνης, ο φασίστας που ήρθε σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσει, τρία χρόνια μετά την επίθεση ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Έδωσαν ένα καλό βραβείο στο μαντρόσκυλό τους”.

Όπως και σε άλλους μάρτυρες η χρυσαυγίτικη υπεράσπιση προσπάθησε να χτυπήσει την αξιοπιστία τους, όμως ήταν αδύνατον. Με όσα ψέματα και αν προσπάθησαν να μπλέξουν τους μάρτυρες, στάθηκε μάταιο. Η χρυσαυγίτισσα δικηγόρος Βελέντζα δεν μπόρεσε παρά να αρθρώσει μία και μοναδική ερώτηση, ενώ ο δικηγόρος της Ζαρούλια, Μιχαλόλιας δήλωσε με στόμφο αναφερόμενος στον Ρ. Σ. Ροντρίγκεζ: “Δεν επιθυμώ να ανοίξω διάλογο με τον συγκεκριμένο μάρτυρα”, αποδεικνύοντας την ολοκληρωτική ήττα της υπεράσπισης. 

Προς το τέλος της συνεδρίασης, μετά από ερώτηση του αντιεισαγγελέα, ο Γ. Μηλιαράκη απάντησε πως παρά την επίθεση στο Στέκι ο κόσμος του κινήματος και του αγώνα συνέχισε ακόμα πιο δυναμωμένος την αντιφασιστική του δράση αφού το χρωστάει στις αντιφασιστικές του παραδόσεις. Ήταν η στιγμή που η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης. Τότε οι δεκάδες αντιφασίστες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Το χρώσταγαν στη Μάγδα Φύσσα που για άλλη μια φορά βρέθηκε εκεί, στην πρώτη γραμμή, δείχνοντας πως σε αυτή τη μάχη δεν χωράνε απουσίες. Παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Ε. Σταματάκη καθώς και οι δήμαρχοι Κορυδαλλού, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος. 

Η κατάθεση του Γ. Μηλιαράκη θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη 23/2 στην αίθουσα του Κορυδαλού και την Παρασκευή 24/2 στο Εφετείο, ενώ θα ακολουθήσουν σαν μάρτυρες άλλες δυο γυναίκες θύματα της ίδιας επίθεσης.

 

• Επόμενες δικάσιμοι: 24/2, 28/2, 3/3, 7/3, 8/3, 13/3, 16/3 και 30/3 στο Εφετείο και 23/2, 2/3, 9/3, 14/3 και 20/3 στον Κορυδαλλό.

 

Απομονώστε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής παντού!

Μετά τον προκλητικό τραμπουκισμό των Χρυσαυγιτών στο Εφετείο, όπου επιτέθηκαν με τις πλάτες της αστυνομίας σε αντιφασίστες, έβρισαν χυδαία τη Μάγδα Φύσσα και προσέβαλαν κυνικά τη μνήμη του Παύλου Φύσσα. μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο τελετουργικού εξύμνησης της ναζιστικής Γερμανίας με τη συμμετοχή του αρχηγού Μιχαλολιάκου και σύσσωμου του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, έφτασε το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή να συζητηθεί ακόμα και στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που ζητά το βίντεο να ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αυτή την περίοδο εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης της «Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF). Η ομάδα του APF έχει τέσσερις ευρωβουλευτές. Τους τρεις χρυσαυγίτες (Επιτήδειος, Συναδινός, Φουντούλης) και τον ομοϊδεάτη τους του γερμανικού NPD, Ούντο Φόιγκτ.

Πρόκειται για μία καλοδεχούμενη πρωτοβουλία που δεν πρέπει να μείνει μόνο στο επίπεδο της Ευρωβουλής. Μετά το βίντεο με τους υπόδικους της Χρυσής Αυγής να σηκώνουν την σημαία της Βέρμαχτ και να τραγουδούν τους χιτλερικούς ύμνους με ναζιστικούς χαιρετισμούς, έχουν πλέον και τη σφραγίδα της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας.

Βήματα

Τώρα είναι η ώρα να γίνουν συνολικότερα βήματα απομόνωσης της ναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, από κάθε δημόσιο μέσο επικοινωνίας της βρωμερής, ρατσιστικής και φασιστικής προπαγάνδας τους. Ούτε στην ΕΡΤ και τα άλλα ΜΜΕ, ούτε στη Βουλή, τους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ανοχή στους ομογάλακτους του Χίτλερ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ η Βουλή έχει διακόψει τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, εξακολουθεί να πληρώνει τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και μισθούς βουλευτών.

Να κοπεί τώρα κάθε τέτοιου είδους χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, που στην ουσία σημαίνει χρήματα που καταλήγουν είτε σε τραμπούκους ναζιστές είτε σε δικηγόρους που στήνουν βιομηχανία μηνύσεων της Χρυσής Αυγής σε βάρος αγωνιστών του αντιφασιστικού κινήματος και μεταναστών. Να ξηλωθούν οι ναζιστές βουλευτές από τις Επιτροπές της βουλής και να κοπούν οι αποζημιώσεις συμμετοχής τους. Να μην απαντήσει ποτέ ξανά κανένα κυβερνητικό στέλεχος σε επερωτήσεις των ναζιστών βουλευτών μέσα στη βουλή.

Ο δρόμος που άνοιξε ο Δήμαρχος Πάτρας με την απομόνωση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής είναι οδηγός για όλους. Να ξηλωθούν από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και από τα γραφεία που τους έχουν παραχωρηθεί σε δήμους και περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί.

Να μην τους δοθεί ποτέ ξανά ούτε ένα δευτερόλεπτο χρόνος προβολής τους από την ΕΡΤ.

Η απάντηση μας θα δοθεί με τις μεγάλες αντιφασιστικές αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στις 18 Μάρτη στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 3μμ και σε άλλες πόλεις.

Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ