Εργατικό κίνημα
Kέντρο Υγείας Zαγκλιβερίου: Φοιτητές, συνδικάτα στο πλευρό των εργαζόμενων

Πάνω από 200 άτομα συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 6/2 στο Ειρηνοδικείο Λαγκαδά, για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους του κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου, που είχαν κληθεί σε απολογία με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Την ίδια ημέρα η ΕΝΙΘ είχε κηρύξει στάση εργασίας συμπαράστασης από τις 8πμ-12μ. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν φοιτητές της Ιατρικής ΑΠΘ με πανώ, συνδικαλιστές της ΕΝΙΘ και της ΠΟΕΔΗΝ και πολλοί κάτοικοι των γύρω Δήμων. Aνάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης ήταν και ο Γιάννης Kούτρας, γιατρός στο Iπποκράτειο και μέλος της Πρωτοβουλίας Γένοβα-Nυστέρι.

Η «Σύσκεψη Εργαζομένων» του Kέντρου Υγείας, δημιουργήθηκε πριν από 2,5 χρόνια. Συμμετέχουν εργαζόμενοι του κέντρου υγείας και των περιφερειακών ιατρείων. Η πρωτοβουλία είχε στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αφορούσαν την ιατρική περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, ντόπιων και μεταναστών. Κάλεσε σε ανοιχτές συνελεύσεις τους κατοίκους, με αφίσες στα ελληνικά και τα αλβανικά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και έφτασαν να έχουν ενεργό ρόλο μαζί με τους εργαζόμενους. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης των εργαζομένων ήταν να κληθούν σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση και να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική διώξη για παράβαση καθήκοντος.  

 «Θεωρούμε ότι ο αγώνας της Σύσκεψης Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου μας αφορά άμεσα», αναφέρει το ψήφισμα αλληλεγγύης του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ. «Μας αφορά γιατί αποτελεί μία απόπειρα αντίστασης στην αναδιάρθρωση στο χώρο της υγείας που καθόλου άσχετη δεν είναι με τις εξελίξεις στην Παιδεία και την επίθεση σε συλλογικά αγαθά και δημόσιους χώρους, γιατί αποτελεί ένα παράδειγμα εργασιακής αξιοπρέπειας και συλλογικής αντίστασης που φωτίζει πιθανές διαδρομές στην πορεία μας ως μελλοντικούς γιατρούς, γιατί αντιμετωπίζει την παρεχόμενη υγεία και εκπαίδευση ως ζήτημα κοινωνικών αναγκών για την ποιότητα των οποίων έχουν λόγο τόσο όλοι οι εργαζομενοι που την παρέχουν όσο και οι πληθυσμοί στους οποίους απευθύνεται» .