ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ 4η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Υιοθετήθηκε από την Αντιπολεμική Συνέλευση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στις 24 Γενάρη στο Ναϊρόμπι της Κένυα
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ!
Κάτω τα χέρια από το πετρέλαιο του Ιράκ! Να κλείσουν όλες οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ! Αποζημίωση και Δικαιοσύνη για τα θύματα και κρατούμενους Ιρακινούς!
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ!
Τέλος στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης! Να δυναμώσουμε το μποϋκοτάζ, τις κυρώσεις και την απόσυρση επενδύσεων από την ισραηλινή κατοχή! Σταματήστε τις απειλές στο Ιράν! Εξω όλοι οι στρατοί από το Αφγανιστάν! Σταματήστε το βομβαρδισμό της Σομαλίας! Να σταματήσει η αμερικάνικη υποστήριξη στους πολέμαρχους και τους άλλους υποτακτικούς της στην Αφρική! Ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Νταρφούρ, όχι στην στρατιωτική επέμβαση! Να σταματήσουν οι παραβιάσεις των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο όνομα της αντιτρομοκρατίας!
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
24 Φλεβάρη: Αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο, Βρετανία, με αίτημα να αποσυρθούν τα στρατεύματα από το Ιράκ και ενάντια στους πυρηνικούς πυραύλους Trident.
5-9 Μάρτη: Διεθνής Συνδιάσκεψη για την κατάργηση των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων, Κίτο/Μάντα Ισημερινός.
17-20 ΜΑΡΤΗ: Παγκόσμιες Μέρες Δράσης ενάντια στην κατοχή του Ιράκ.
29 ΜΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΗ: 5η Συνδιάσκεψη του Καϊρου
2 ΙΟΥΝΗ: Διαδήλωση ενάντια στους G8 στο Ροστόκ της Γερμανίας. Εκκληση σε όλες τις αντιπολεμικές συμμαχίες να βάλουν τη πάλη ενάντια στο πόλεμο στο κέντρο της κινητοποίησης ενάντια στους G8.
15 ΜΑΗ: Κινητοποιήσεις σε όλο το κόσμο στην επέτειο της παλαιστινιακής Νάκμπα (Καταστροφής).
7-9 ΙΟΥΝΗ: Παγκόσμιες Μέρες Διαμαρτυρίας για την 40η επέτειο της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.
29 ΝΟΕΜΒΡΗ: Κάλεσμα για δράσεις αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη.
ΜΑΗΣ 2008: Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το «Αρθρο 9» περί κατάργησης του πολέμου, Τόκυο Ιαπωνία.
Eπόμενος σταθμός: KAϊPO
Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ στέλνουν αντιπροσωπείες στην επόμενη αντιπολεμική συνδιάσκεψη του Καϊρου που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μάρτη μέχρι την 1 Απρίλη. Πέρσι η αντιπροσωπεία της Χαμάς περιλάμβανε τρεις υπουργούς, τώρα σχεδιάζει να στείλει μια αντιπροσωπεία ακόμα υψηλότερου επιπέδου. Επίσης, στην συνδιάσκεψη θα συμμετέχει και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων της Χεζμπολάχ.
Θα συναντήσουν εκπροσώπους του διεθνούς αντιπολεμικού κινήματος από την Νότια Κορέα μέχρι την Λατινική Αμερική, το Ιράν και χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης του Καϊρου συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα. Καθόρισε μια προκαταρκτική ατζέντα των συζητήσεων, με συνεδριάσεις για την αντίσταση στη Μέση Ανατολή, για τα πυρηνικά όπλα και την πυρηνική ενέργεια, το Ισλάμ και την Αριστερά, τις σεκταριστικές θρησκευτικές διαιρέσεις και την αντίσταση.
Η επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης την απόφαση των τριών προηγούμενων συνδιασκέψεων να πραγματοποιηθεί παράλληλα και ως μέρος της συνδιάσκεψης το Κοινωνικό Φόρουμ του Καϊρου. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης και τους αγωνιστές για δημοκρατικά δικαιώματα να θέσουν τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα ως κομμάτι του ευρύτερου αντιπολεμικού κινήματος.
Στο φόρουμ θα γίνουν συζητήσεις για τους εργάτες, τους χωρικούς, τις γυναίκες, τους φοιτητές, τους καλλιτέχνες, τους επαγγελματίες. Αυτά τα κοινωνικά φόρουμ ήταν πολύ σημαντικά γιατί έχουν βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τους ακτιβιστές του αντιπολεμικού και του αντικαπιταλιστικού κινήματος.
Στην οργανωτική επιτροπή, όπως και στην ίδια τη συνδιάσκεψη, συμμετέχουν πολλά από τα κυριότερα αντιπολιτευτικά ρεύματα της αιγυπτιακής κοινωνίας: η σοσιαλιστική αριστερά, εθνικιστικά και νασερικά ρεύματα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μια επίδειξη δύναμης από το διεθνές κίνημα στη Συνδιάσκεψη του Καϊρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή που η δικτατορία του Μουμπάρακ πρσπαθεί να εντείνει τη καταστολή του δημοκρατικού κινήματος και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επίσης, τη στιγμή που ο Μπους και ο Μπλερ στέλνουν κι άλλα στρατεύματα στο Ιράκ και απειλούν το Ιράν, η διεθνής αλληλεγγύη είναι το σύνθημα της ημέρας.
Αυτό γίνεται ευρύτερα κατανοητό από το διεθνές κίνημα όπως δείχνει και η ενθουσιώδης ανταπόκριση για τη συνδιάσκεψη του Καϊρου από ένα ευρύ φάσμα αντιπροσώπων στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Ναϊρόμπι. Αλλά για να αποκτήσει τη πλήρη δυναμική της η συνδιάσκεψη χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των ακτιβιστών σε αντιπολεμικές κινήσεις, φοιτητικούς συλλόγους και συνδικάτα, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στη Παλαιστίνη.
Τζον Ρης, αντιπρόεδρος (για Ευρώπη)
της Συνδιάσκεψης του Καϊρου

