Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός: 20 Ιούλη Απεργία για συλλογική σύμβαση εργασίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό την Τετάρτη 20 Ιούλη. Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

H Καμαριέρα, το δίκτυο εργαζόμενων του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια στον επισιτισμό-τουρισμό, έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργία. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο, να μπει φρένο στην ανασφάλιστη, απλήρωτη εργασία, να σταματήσει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. 

Την στιγμή που η αύξηση του τουρισμού κάθε χρόνο σπάει νέα ρεκόρ, την ίδια στιγμή, οι συνθήκες για τους εργαζόμενους χειροτερεύουν. Οι εργοδότες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις συλλογικές συμβάσεις και προσπαθούν να επιβάλλουν μισθούς των 400 ευρώ. Οι εκδικητικές απολύσεις δίνουν και παίρνουν σε ξενοδοχεία και καταστήματα επισιτισμού. Η μαύρη δουλειά χωρίς ένσημα, οι εξευτελιστικοί μισθοί, τα εξοντωτικά ωράρια. 

Ανθρωποθυσία για τα κέρδη

Αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητα για χιλιάδες συναδέλφους. Και δίπλα σε αυτά έχουμε ακόμη και ανθρωποθυσίες στο βωμό των κερδών των αφεντικών. Πέρσι ήταν η συναδέλφισσα στη Ζάκυνθο, φέτος οι συνάδελφοι με τα μηχανάκια, ένας στα Μικέλ και ένας στη Λάρισα. Τα αφεντικά στον κλάδο, από τους πιο μεγάλους μέχρι τους πιο μικρούς, προσπαθούν να βγάλουν περισσότερα κέρδη πάνω στις δικές μας πλάτες, στη δική μας ζωή».

Για τη σημασία της απεργίας τονίζει: «Η απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη χρειάζεται να γίνει αρχή για έναν αγώνα που θα σπάσει την πολιτική των μνημονίων, τη λιτότητα και την καταστροφή που φέρνουν για τους εργαζόμενους. Να γίνει ένα πετυχημένο βήμα για να κλιμακώσουμε γι’ αυτό χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς μικρό ή μεγάλο. Με συζητήσεις, συσκέψεις να οργανώσουμε τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Να απαιτήσουμε από την Ομοσπονδία και τα σωματεία η απεργιακή κινητοποίηση να έχει και επόμενα βήματα κλιμάκωσης».