Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Χανιά: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρόσφυγες

Πικετοφορία αλληλεγγύης στους 114 διασωθέντες από Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και Πακιστάν (η βάρκα τους είχε μείνει ακυβέρνητη) που κρατούνταν στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/7 στα Χανιά με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα στο Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να υπάρξει μέριμνα που θα μείνουν. 

Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι φορείς, ανέδειξε το ζήτημα ότι αντί να δοθεί άσυλο και χαρτιά και να αφεθούν ελεύθεροι οι διασωθέντες, με οικογένειες και παιδιά ανάμεσα τους, κρατούνταν σε μια εντελώς ακατάλληλη αίθουσα χωρίς κλιματισμό που σε συνθήκες καύσωνα γίνεται ανυπόφορη χωρίς τις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι 19 άτομα πραγματοποίησαν και απεργία πείνας για να μην χωριστούν από τις οικογένειές τους.

Παράλληλα αναδείχτηκαν και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής καθώς την ίδια στιγμή που δημόσια κτήρια δίνονται φιλέτα σε μεγαλοξενοδόχους, υπάρχει άρνηση να δοθούν κτήρια για τη φιλοξενία των φτωχών και των προσφύγων. 

 Έντονη εντύπωση προκάλεσε επίσης ο πρωτοφανής και απαράδεκτος αποκλεισμός του εκπροσώπου της παράταξης «Ανταρσία στα Χανιά» και εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου, Σεραφείμ Ρίζου, ο οποίος επιχείρησε το Σάββατο 1/7 να επισκεφθεί τους 114 πρόσφυγες και μετανάστες στην Παλιά Ηλεκτρική προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάστασή τους. Ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε μάλιστα με προφορική εντολή του αστυνομικού διευθυντή Χανίων. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος: "Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ακόμη χειρότερη εντύπωση όταν μόλις λίγη ώρα πριν είχε επιτραπεί σε επικεφαλής άλλης δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης να επισκεφθεί το χώρο και μάλιστα για δεύτερη φορά. Η αστυνομία στα Χανιά κάνει πολιτικές επιλογές αποφασίζοντας ποιος μπορεί να δει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και ποιος όχι. Η αιτία είναι σαφής. Προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών από Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και Πακιστάν στην Παλιά Ηλεκτρική είναι απαράδεκτες". Ανακοινώσεις για το ζήτημα δημοσίευσαν επίσης η ΚΕΕΡΦΑ, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.