Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά και 15 Μάη: Πανεργατικά βήματα στο δρόμο που άνοιξαν οι φοιτητές με τις καταλήψεις τους

Σαν την πανεργατική του Γιαννίτση θα γίνει η απεργία στις 15 Mάη. Παίρνοντας την σκυτάλη από τις φοιτητικές καταλήψεις το εργατικό κίνημα μπορεί να βάλει τέρμα στη κυβέρνηση του Kαραμανλή.

Πανεργατική απάντηση στην κυβέρνηση των σκανδάλων ετοιμάζονται να δώσουν εργαζόμενοι και νεολαίοι στην φετινή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να φανεί η οργή που έχει συσσωρευτεί σε χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, που ζητούν να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα στα ταμεία και να τιμωρηθούν οι ένοχοι του σκανδάλου, η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα έχει φέτος έναν ξεκάθαρο αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Θα είναι το καλύτερο γκάλοπ ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού θα πάρει σάρκα και οστά το τεράστιο αντικυβερνητικό ποτάμι που έχει απλωθεί σε όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους, με αφορμή το σκάνδαλο με τα ομόλογα. Αυτή η μαζική αντικυβερνητική οργή έχει αναγκάσει τα συνδικάτα για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά να ζητούν να επιστραφούν στα ταμεία τα κλεμμένα δις που χάθηκαν σε προμήθειες και πήγαν στις τσέπες των τραπεζιτών και των χρηματιστηριακών εταιρειών με τις ευλογίες του Τσιτουρίδη και του Αλογοσκούφη.    

Aφετηρία

Η 1η Μάη δεν θα είναι όμως μόνο έκφραση οργής. Είναι η καλύτερη αφετηρία για να οργανώσουμε τη συνέχεια των μαχών σε όλα τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά. Είναι η στιγμή που θα ενωθούν οι φοιτητές που έδωσαν μεγάλη και τη πιο επιτυχημένη μάχη κόντρα στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία, στα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία, τους συμβασιούχους και όλους τους χώρους του ιδιωτικού τομέα. 

Θα είναι η ημέρα που θα δώσει έμπνευση σε όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις μάχες σε όλα τα μέτωπα.  Είναι η ημέρα που θα φανεί η δύναμη των εργαζομένων και της νεολαίας να δώσουν συνέχεια στους αγώνες για Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, μόνιμη και σταθερή δουλειά και να κλιμακώσουν τις μάχες τους ενάντια στους υπουργούς της ρεμούλας και των σκανδάλων, αναγκάζοντάς τους να τα μαζεύουν και να φύγουν. Φέτος αυτή η προοπτική είναι περισσότερο ορατή παρά ποτέ. 

Οι φοιτητές που πάλεψαν για έναν ολόκληρο χρόνο τη νεοφιλελεύθερη επίθεση της ΝΔ στην Παιδεία και βγήκαν νικητές χάρη στην αποφασιστικότητά τους να δώσουν την κόντρα με την κυβέρνηση και την ενότητα που αναπτύχθηκε μέσα στα αμφιθέατρα έδωσαν μαθήματα αγώνα για όλα τα συνδικάτα, ότι οι απεργίες, οι καταλήψεις, οι ριζοσπαστικές μορφές πάλης φέρνουν αποτέλεσμα. Η μάχη του φοιτητικού κινήματος δεν έχει όμως σταματήσει. Οι φοιτητικές συνελεύσεις έχουν αποφασίσει ότι θα απαντήσουν με την ίδια μορφή αγώνα αν η κυβέρνηση τολμήσει να εφαρμόσει το νόμο πλαίσιο. 

Το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει απέναντί της η κυβέρνηση είναι αυτό των συμβασιούχων. Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου  που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη αποτελεί το νούμερο δύο σκάνδαλο μετά από αυτό των ομολόγων. Η Ολομέλεια έκρινε ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι «αντισυνταγματικό» αφού όπως αναφέρει η απόφαση, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 στον δημόσιο τομέα απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ετσι η απόφαση απαγορεύει την όποια μετατροπή των συμβάσεων για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους ανεξάρτητα με το αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Πραξικόπημα

Αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με ένα δικαστικό πραξικόπημα που φανερώνει την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στην απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο πρόσφατα τοποθετημένος από την κυβέρνηση της ΝΔ εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 15 Φλεβάρη, σε προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν συμβασιούχους. 

Επιπλέον τον επόμενο μήνα, μέσα στον Ιούνη τα συνέδρια των δασκάλων και των καθηγητών αναμένεται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τις μάχες της νέας σχολικής χρονιάς. Παραμένει έτσι ανοιχτή η προοπτική για τους εκπαιδευτικούς να ξαναπιάσουν το νήμα της περσινής απεργίας διαρκείας των δασκάλων διεκδικώντας να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Η δύναμη της Πρωτομαγιάς έχει να παίξει το δικό της ρόλο σε αυτή την προοπτική.  

Την ίδια στιγμή ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ, ενώ οι  τραγικές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Επιπλέον η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για υποχρεωτική στράτευση στα 18 και στράτευση των γυναικών, σαν ένα σκαλοπάτι για να μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις προς τους ιμπεριαλιστές για βοήθεια στις πολεμικές τους εκστρατείες σε Ιράκ και Αφγανιστάν. 

Μία Πρωτομαγιά μάχης, όπως η φετινή, δεν μπορεί να βρει τους εργαζόμενους χωρισμένους. Η απεργία της Πρωτομαγιάς χρειάζεται να ενώσει και όχι να διχάσει, όλους όσους παλεύουν την κυβέρνηση της ΝΔ, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, τους φοιτητές, τους μετανάστες σε μία κοινή προοπτική. Να ρίξουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και να ανοίξουμε το δρόμο για μία κοινωνία όπου θα μπουν οι συντάξεις, η Παιδεία και η Υγεία πάνω από τα κέρδη. 


Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε την περασμένη Παρασκευή ανοιχτή σύσκεψη συνδικαλιστών που αποφάσισαν να πάρουν την Πρωτοβουλία για μία ενωτική Πρωτομαγιά που θα εκφράσει τη διάθεση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και  της νεολαίας, στο δρόμο των φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στην κυβέρνηση των σκανδάλων. 

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Γιάννης Θεοχάρης από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ και εκλεγμένος στο ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων στην Ιντρακόμ. «Η δυναμική του κόσμου δεν φαίνεται μόνο στους χώρους που άνοιξαν οι μεγάλες μάχες όπως στους δάσκαλους, στους τραπεζοϋπάλληλους ή στους φοιτητές. Φάνηκε και στην Ιντρακόμ στις πρόσφατες εκλογές του συλλόγου όπου η αριστερά πήρε τις 7 από τις 15 έδρες του ΔΣ ενώ είχε 3 από τις 11 έδρες στο προηγούμενο ΔΣ. Ο λόγος είναι γιατί υπήρχε  αντίσταση του κόσμου που έδωσε μάχες με την εργοδοσία. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να βγάλουμε από την Πρωτομαγιά. Μία ενωτική Πρωτομαγιά μπορεί να εκφράσει τη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου και να δώσει τον τόνο για να οργανώσουμε τις επόμενες μάχες». 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Στέλιος Γεωργαντάς από το ΔΣ Συλλόγου Συμβασιούχων Δήμου Περιστερίου. «Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο μέτωπο των συμβασιούχων. Η απόφαση του Αρείου Πάγου πετά στο δρόμο 70-80 χιλιάδες συμβασιούχους. Αυτή η κυβέρνηση ήρθε μοιράζοντας πάρα πολλές υποσχέσεις, αλλά σήμερα φαίνεται ότι ήρθε για να τα ξεπουλήσει όλα για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Πιστεύω ότι στη φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα φοιτητές-εργατιά. Εμείς σαν Συντονιστικό Συμβασιούχων θα πιέσουμε  τη ΓΣΕΕ έτσι ώστε στην κορυφή της πορείας  της Πρωτομαγιάς να είναι ένα μπλοκ  Συμβασιούχων και Φοιτητών. Την Τετάρτη 25 Απρίλη το Συντονιστικό Συμβασιούχων στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 100 Σύλλογοι, έχει συγκέντρωση στο ΕΚΑ για να οργανώσουμε την απάντησή μας μετά την απόφαση του Α. Πάγου και την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς».  

«Η Πρωτομαγιά έχει πάντα το στοιχείο του αγώνα», είπε ο Ζαχαρίας Τριγάζης, ειδικός γραμματέας Ομοσπονδίας Διοικητικών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

«Είναι σύμβολο ενότητας της εργατικής τάξης που παλεύει για κοινά συμφέροντα. Το ζήτημα της κοινής απεργιακής συγκέντρωσης είναι πολύ σημαντικό. Οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης. Το ζήτημα δεν παίζεται στο καλύτερο πλαίσιο αλλά στο αν μπορούν να ενωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Τα σωματεία δεν ανήκουν στους γραφειοκράτες ανήκουν στον κόσμο. Εμείς για να φτιάξουμε το ενιαίο συνδικάτο-την ομοσπονδία- δώσαμε τεράστιες μάχες. Φέτος την Πρωτομαγιά απαιτούμε τρία πράγματα: απόσυρση του νόμου πλαισίου, να γυρίσουν τα λεφτά στα ταμεία και μονιμοποίηση των συμβασιούχων».       

«Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές φτάσαμε φέτος ένα εκατοστό πριν από τη νίκη», είπε η Χριστίνα Λαδά από το Σύλλογο Δασκάλων «Αριστοτέλης». «Αν ο κόσμος έβλεπε μία υποτυπώδη οργάνωση θα συνέχιζε. Η αντίσταση των εργαζομένων έχει καθυστερήσει όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Ο κόσμος δεν αισθάνεται νικημένος. Εχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία, να κατεβάσουμε όλο τον κόσμο που αγαναχτεί με τα σκάνδαλα την Πρωτομαγιά.  Θα είναι ένα πολύ καλό σκαλοπάτι για να βρεθούμε όλοι μαζί και να οργανώσουμε τη συνέχεια». 

«Ούτε η ΓΣΕΕ ούτε η ΑΔΕΔΥ είναι ιδιοκτησία κανενός», είπε ο Νάσος Μπράτσος από την ΕΣΗΕΑ. «Η 1η Μάη πρέπει να είναι ενωτική. Το κομμάτι που στηρίζει τα συνδικάτα δε σημαίνει ότι ταυτίζεται με την ηγεσία του. Το πόσο καλή συμμετοχή θα έχει η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα λειτουργήσει και ως πίεση πάνω σε όσους έχουν επιλέξει τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις για τη συνέχεια». 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν  επίσης συνδικαλιστές από τα νοσοκομεία, τους λιθογράφους, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους συμβασιούχους Πυροσβέστες, τις τράπεζες. Η σύσκεψη αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση αφίσας και προκήρυξης που θα καλεί όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία για μία ενωτική Πρωτομαγιά στο δρόμο των καταλήψεων και καλεί σε προσυγκέντρωση την ίδια ημέρα στις 10πμ στο Μουσείο.


Με πανεργατική απεργία την Τρίτη 15 Μάη απαντούν τα συνδικάτα στο σκάνδαλο των ομολόγων. Με κεντρικό σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα των Ασφαλιστικών Ταμείων, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να διασφαλισθεί και να ενισχυθεί η οικονομική βιωσιμότητα των Ταμείων και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα (πλην της ΔΑΚΕ) την προκήρυξη Γενικής Απεργίας δύο μόλις εβδομάδες μετά την Πρωτομαγιά. Αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική της διάθεσης που υπάρχει στη βάση των συνδικάτων να απαντήσουν στο τζόγο που έπαιξε η κυβέρνηση της ΝΔ στις πλάτες των εργαζομένων και των συντάξεών τους.

Το πόσο τρέμει η κυβέρνηση έναν πανεργατικό ξεσηκωμό φάνηκε από τις προσπάθειες της ΔΑΚΕ και στην ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ να μπλοκάρει την απεργία. Στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 19/5, ο Πουπάκης έδωσε κανονική παράσταση μπροστά στις κάμερες όταν κατήγγειλε την ΠΑΣΚΕ για προεκλογικό παιχνίδι και ότι η απόφαση της Eκτελεστικής της ΓΣΕΕ για απεργία στις 15 Μάη δεν πάρθηκε με δημοκρατικό τρόπο. Ανακοίνωσε δε ότι η ΔΑΚΕ αποχωρεί από το προεδρείο της ΓΣΕΕ και ότι δεν θα συμμετέχει στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, ενώ πρότεινε απεργία στις 22 Μάη. Την επόμενη ημέρα, στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ η ΔΑΚΕ, ενώ διαφώνησε με την ημερομηνία, λέγοντας «γιατί να συρθούμε πίσω από τη ΓΣΕΕ», στη συνέχεια ανακάλυψε την κομπίνα του πλαισίου δηλώνοντας ότι «μπορούμε να ψηφίσουμε την απεργία αν προστεθεί το αίτημα να αρθεί η Συνταγματική απαγόρευση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».!

Oπως το 2001

 Και στις δύο συνεδριάσεις οι λέξεις «παρανομία» και «κλεψιά» ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνδικαλιστές για να καταγγείλουν την πολιτική της κυβέρνησης. Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που θύμισαν την προηγούμενη μεγάλη μάχη των συνδικάτων κόντρα στην επίθεση στο Ασφαλιστικό το 2001. Πολλές τοποθετήσεις ανέφεραν ότι η απεργία και η συγκέντρωση στις 15 Μάη χρειάζεται να είναι στο ύψος της απεργιακής συγκέντρωσης του Απρίλη του 2001 κόντρα στο ασφαλιστικό του Γιαννίτση.

 «Χωρίς να επιστρέψουν τα κλεμμένα δεν πρόκειται να γίνει ουδείς διάλογος για το ασφαλιστικό», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος. «Σαν ΓΣΕΕ θα στραφούμε και νομικά κατά των τραπεζών, των χρηματιστηριακών αλλά και του ίδιου του δημοσίου. Εκείνο όμως που πιέζει πραγματικά και εκφράζει την κοινωνική αγανάκτηση είναι οι κινηματικές διαδικασίες. Τα αιτήματα είναι απλά. Είναι αυτό που ζητά όλος ο κόσμος. Να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα. Τώρα ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς και η απεργία στις 15 Μάη όπως και το 2001, αποχτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλα τα επίπεδα. Και φέτος υπάρχει ξεχωριστός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς αλλά μπορούμε να συναντηθούμε στην πορεία προς τις 15 Μάη». 

Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, αφού τόνισε ότι το ΠΑΜΕ ψηφίζει την απεργία, μίλησε για την απόσυρση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστήριο και την επιστροφή όλων των κλεμμένων από τη δεκαετία του ‘50, καθώς και την τοποθέτηση των αποθεματικών μόνο σε ομόλογα του δημοσίου. 

Την ίδια περίπου στάση κράτησαν οι παρατάξεις και στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόταση της Εκτελεστικής της ΑΔΕΔΥ ήταν για απεργία στις 9 Μάη, η προοπτική μίας πανεργατικής απεργίας στις 15 Μάη δεν άφησε περιθώρια συζήτησης πάνω στην ημερομηνία.

Την  Τρίτη 24 Απρίλη συγκαλείται το Εθνικό συνδικαλιστικό Συμβούλιο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τον καλύτερο συντονισμό των δύο Συνομοσπονδιών, ενώ η ΑΔΕΔΥ όρισε επόμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 31/5 για να συζητήσει τη στάση που θα κρατήσει στη συνέχεια.

Αν αυτό το κλίμα επικράτησε στην κορυφή των συνδικάτων, το επόμενο διάστημα στη βάση χρειάζεται να σημάνει συναγερμός για την οργάνωση της 15 Μάη. Εχουμε λιγότερο από ένα μήνα για να ξεσηκώσουμε όλους τους εργατικούς χώρους με  γενικές συνελεύσεις, περιοδείες, συζητήσεις. Δεν ξεχνάμε ότι η απάντηση των συνδικάτων τον Απρίλη του 2001 σήμανε την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σημίτη. Τώρα μία ενωτική 15 Μάη μπορεί να γίνει το τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση των σκανδάλων. 

Kατερίνα Θωίδου