Γράμματα και σχόλια
Yπό τη συνεχή απειλή βίας: Αλβανός μετανάστης βρέθηκε απαγχονισμένος στα κρατητήρια του ΑΤ Ιλίου

Το βράδυ της Κυριακής στις 15 Απρίλη βρέθηκε απαγχονισμένος στα κρατητήρια του ΑΤ Ιλίου 20χρονος Αλβανός μετανάστης, όπου κρατούνταν. Σύμφωνα με τις πηγές ο νεαρός από την Αλβανία κρατήθηκε μαζί με μια γνωστή του ελληνικής καταγωγής η οποία αφέθηκε ελεύθερη, ενώ ο νεαρός κρατήθηκε με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο στα κρατητήρια του τμήματος. Οι συνθήκες του θανάτου του είναι «υπό έρευνα», και σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιατροδικαστή δεν βρέθηκαν σημάδια κακοποίησης. Εξάλλου το πόσο ακριβή είναι τα «πορίσματα» της ελληνικής αστυνομίας είναι κάτι που τίθεται υπό αμφισβήτηση. 

 Είναι γνωστό όμως ότι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας έδαφος στη σιωπή και ανοχή μας. Την πρακτική της αστυνομίας που καθημερινά αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους μετανάστες με περιστατικά λεκτικής βίας και σωματικής κακοποίησης έχουν διαδεχθεί όλο και περισσότερα κρούσματα δολοφονιών. Κάθε δύο μήνες ένας άνθρωπος δεν βγαίνει ζωντανός από τα κρατητήρια της ελληνικής αστυνομίας προκαλώντας πολλά ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς υπαίτιους των «αυτοκτονιών» αυτών. 

Αυτές οι πρακτικές έχουν την ίδια αφετηρία: το ρατσισμό και την κακομεταχείριση των μεταναστών που αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας και αποκλειστικά ως φορείς υποχρεώσεων. Αυτή η περίπτωση δεν είναι ούτε πρώτη και ούτε η τελευταία και δυστυχώς κανείς από τους  υπεύθυνους δεν έχει λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Σε τέτοιες συγκυρίες απαιτείται να μην σιωπούμε, να αυτοοργανωθούμε και να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην πολιτική της ρατσιστικής βίας που συντηρεί, αναπαράγει και συγκαλύπτει ανάλογα περιστατικά, τα οποία απειλούν την ίδια την ζωή μας.

Η σιωπή είναι συνενοχή

Κάτω η αστυνομική βία

ΦΟΡΟΥΜ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ