Γράμματα και σχόλια
Oι αγωνιστές και οι εκλογές

Είναι θετικό το γεγονός ότι παλαιοί και συνεπείς αγωνιστές του εργατικού κινήματος όπως ο Μήτσος Κωστόπουλος αρνούνται πεισματικά να μετέχουν στο εκλογικό παζάρι που λαμβάνει χώρα την τελευταία περίοδο στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ένας αγωνιστής του ηθικού και ειδικού πολιτικού βάρους του συντρόφου Μ.Κωστόπουλου ίσως να είναι εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που θα αποτελούσε πόλο έλξης για τη συσπείρωση της αντικαπιταλιστικής και ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς στην παρούσα φάση της κλιμάκωσης των αγώνων του κινήματος. 

Ανάμεσα στις τόσες προσωπικότητες της εναλλακτικής και οικολογικής αριστεράς, ανένταχτων σοσιαλιστών, ριζοσπαστών και μαρξιστών, που κατά καιρούς πλαισιώνουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ο σ.Μ.Κωστόπουλος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης ώστε να φτάσει το μήνυμα του κινήματος σε ακόμη πλατύτερα στρώματα της εργατικής τάξης.

Ίσως ακόμη να μπορούσε να αποτελέσει αγωνιστικό πόλο συσπείρωσης για ευρύτερες ριζοσπαστικές δυνάμεις όπως το ΝΑΡ, τα ΕΑΑΚ και το ΜΕΡΑ, την οικολογική αριστερά, το ΣΕΚ, την Αντικαπιταλιστική Συμμαχία, την Πρωτ.Γένοβα, τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, τους χιλιάδες ανένταχτους αριστερούς, ακτιβιστές και σοσιαλιστές που ψάχνουν πολιτική έκφραση και εκλογική προοπτική στα πολλά πολιτικά αδιέξοδα και εκλογικό επιστέγασμα για τους αγώνες του κινήματος.

Η ενωτική, κεντρική προσωπικότητα και η ηγετική φυσιογνωμία του εν λόγω αγωνιστή συντρόφου θα μπορούσε να δημιουργήσει μία τεράστια δυναμική για την πολιτική και εκλογική έκφραση του κινήματος που θα άγγιζε πλατιά λαικά στρώματα και μεγάλο μερος της εργατικής τάξης που πρόσφατα βρέθηκε σε κινητοποίηση. 

Όπως η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά έχει ανάγκη από το μεγάλο πολιτικό κύρος και το ειδικό πολιτικό βάρος που απολαμβάνουν συνεργαζόμενες προσωπικότητες και αγωνιστές της ριζοσπαστικής οικολογίας, του αγωνιζόμενου καλλιτεχνικού χωρου, των τεχνών και των γραμμάτων, έτσι το κοινωνικό κίνημα στην υπηρεσία του μαχητικού σοσιαλισμού χρειάζεται και αγωνιστές και προσωπικότητες από το χώρο του εργατικού και ριζοσπαστικού εργατικού κινήματος, των οποίων το κοινωνικό και ταξικό μήνυμα μπορεί να φθάσει πολύ μακρύτερα από το δικό μας μήνυμα των απλών αγωνιστών της βάσης, των χιλιάδων ανώνυμων ακτιβιστών και επαναστατών σοσιαλιστών του αντικαπιταλιστικού εργατικού κινήματος. 

Σε μία τέτοια βάση και με σαφή εκλογική και πολιτική προοπτική θα έπρεπε να απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπαράταξης και συστράτευσης εξίσου σε αγωνιστές της βάσης αλλά και σε προσωπικότητες του χώρου του μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος όπως οι σ.σ. Μήτσος Κωστόπουλος, Κώστας Σπανόπουλος και Μιχ.Τρεμόπουλος από το χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας, Δημ.Λιβιεράτος, Λάζαρος Απέκης και Στέφανος Ληναίος από το χόρο των τεχνών, των γραμμάτων, των επιστημών και της ακαδημίας, Σάββας Μιχαήλ-Μάτσας, Θ.Κουτσουμπός, Γ.Δελαστίκ και Δημ.Δεσύλλας και Στέλιος Κούλογλου από το χόρο της μαχητικής δημοσιογραφίας. Λόγω οικονομίας χόρου, περιορίζομαι να αναφέρω μόνον λίγους επιφανείς αγωνιστές του κινήματος.

Είναι μία καλή ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας αγωνιστικός πόλος της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε μόνιμη και δυναμική βάση και πέραν των επερχόμενων εκλογών. Βέβαια, για να είναι στέρεα μια τέτοια βάση χρειάζεται προγραμματική συμφωνία σε βασικούς τομείς και ζητήματα. Ζητήματα σε θέματα καθημερινής τακτικής αλλά και πολιτικής στρατηγικής σε μία συνεπή αντικαπιταλιστική βάση και ριζοσπαστική εναλλακτική προοπτική.

Ηλίας Λεων. Ασημακόπουλος
Αιγάλεω