Εργατικό κίνημα
Eκλογές συλλόγων για το συνέδριο της ΔOE: «Nα ετοιμάσουμε την έβδομη βδομάδα της απεργίας μας»

Αυτές τις ημέρες γίνονται εκλογές στους κατά τόπους συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών, για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την 76η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. . Η φετινή συνέλευση   είναι ένα κρίσιμο ραντεβού του κλάδου. Είναι η πρώτη  ευκαιρία για να συζητήσουμε τα συμπεράσματα από την μεγάλη απεργία του περασμένου φθινοπώρου και το κίνημα ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16. Να συζητήσουμε τις νίκες, τις παρακαταθήκες, τις παραλείψεις ή ακόμη και τα λάθη του κινήματος. 

Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες επιθέσεις της κυβέρνησης. Η κυνική χρησιμοποίηση από την πλευρά της, της κατάκτησης της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, προκειμένου να παραδώσει το Δημόσιο Νηπιαγωγείο στους ιδιώτες και η μετατροπή χιλιάδων νηπίων σε πελάτες, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Ετοιμάζονται να πάρουν τη ρεβάνς, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις τους ενάντια στη Δημόσια Παιδεία.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι η ίδια και ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που δώσαμε την προηγούμενη χρονιά. Να οργανώσουμε την έβδομη εβδομάδα της απεργίας μας. Μαζί με τους καθηγητές και τους φοιτητές να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους. 

Η 76η Γενική Συνέλευση πρέπει να είναι μια συνέλευση μάχης. Για  αυτό το λόγο στις εκλογές των συλλόγων τα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής αριστεράς, με όποια μορφή και αν έχουν, χρειάζεται να βγουν ενισχυμένα. Ο χώρος που πρωταγωνίστησε στους αγώνες όλη την προηγούμενη χρονιά να βγει δυνατότερος. 

Μαυρίζουμε τη Δ.Α.Κ.Ε.. Την παράταξη της οργανωμένης απεργοσπασίας. Την παράταξη που στήριξε την  κυβέρνηση για το άρθρο 16, παίρνοντας ανοιχτά θέση ενάντια στον κλάδο. Όσο παραμένουν υπολογίσιμη δύναμη μέσα στο κλάδο σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες πισώπλατες μαχαιριές σε κάθε προσπάθειά μας να υπερασπίσουμε την Παιδεία τους μισθούς, τις συντάξεις μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Tακτική

Αγωνιστήκαμε  μαζί με τους συναδέλφους της ΠΑ.Σ.Κ. τόσο κατά τη διάρκεια της απεργίας, όσο και κατά τη διάρκεια του κινήματος για το άρθρο 16. Όμως η τακτική που ακολούθησαν, πιέζοντας να κλείσει η απεργία τον Οκτώβρη αλλά και το ότι αγνόησαν οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης της βάσης, κατά τη διάρκεια της, δεν αποτελούν εχέγγυα του ότι μια νέα απεργία μας θα είναι πετυχημένη.

Νομίζουμε ότι οι συνάδελφοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο  συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλώντας για τη παιδεία πουθενά δεν ανέφερε τις λέξεις «δημόσιο» και «δωρεάν». Κάλεσε τους δάσκαλους να παλέψουν μαζί του για να φτιάξουμε από κοινού την παιδεία, την ίδια ώρα που μιλούσε για αξιολόγηση και σύνδεση της χρηματοδότησης με αυτή. Τα διάφορα στελέχη (Τσοχαντζόπουλος) δεν παραλείπουν να δηλώνουν πως το νηπιαγωγείο δεν έχει καμιά δουλειά με το κράτος. Δεν υπάρχει καλή και κακή ιδιωτικοποίηση. Δεν μπορούμε την ίδια ώρα που παλεύουμε ενάντια στην παιδεία των χορηγών να τους κλείνουμε πονηρά το μάτι, πρακτική που υιοθέτησε η ΠΑ.Σ.Κ. Χανίων χρησιμοποιώντας χορηγούς για έντυπα του ίδιου του συλλόγου.

Οποιαδήποτε νέα απεργιακή μας απόπειρα για να κερδίσει τους συναδέλφους πρέπει να είναι ξεκάθαρη και απόλυτη. Παλεύουμε για ένα και μοναδικό χρηματοδότη για την παιδεία. Τον κρατικό προϋπολογισμό με γενναία αύξηση των δαπανών για τις ανάγκες της.

Το φοιτητικό κίνημα μας έδειξε το δρόμο για το πώς οι αγώνες μας μπορούν να νικήσουν. Ανυποχώρητη διάθεση για σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική από τη μια και μορφές δράσης και οργάνωσης της βάσης από την άλλη με γενικές συνελεύσεις και πανελλαδικό συντονισμό από τα κάτω. Το ότι μπορούμε να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο το έχουμε ήδη αποδείξει. Στην επόμενη μάχη μας να το κάνουμε και πράξη.

Στο σύλλογο Χανίων, παράλληλα με τις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων έχουμε και εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο. Ο σύλλογος μας ήταν ο σύλλογος  με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία, που έφτασε το 98%. Οι δάσκαλοι της Πρωτοβουλίας Γένοβα στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης. Ο στόχος που έχουμε θέσει στην Ε.Α.Κ. είναι να περάσει το τιμόνι του συλλόγου στη ριζοσπαστική αριστερά ως απάντηση τόσο στην απεργοσπασία και το  ρουσφέτι  της Δ.Α.Κ.Ε. όσο και ενάντια στις παλινδρομήσεις της ΠΑ.Σ.Κ..

Σεραφείμ Ρίζος
σύλλογος δασκάλων Χανίων