Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: «Δεν φεύγεις έτσι απλά από την Χ.Α…»

Ο κατηγορούμενος Πατέλης, πυρηνάρχης της τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, με τη σημαία των Ες-Ες στη Νέδα

Ο αστυνομικός Α. Ράδης κλήθηκε να καταθέσει κατά την 177η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, στις 6/9. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο Ηλίας Σταύρου, πρώην επιστημονικός σύμβουλος της ΧΑ και παιδικός του φίλος, δεχόταν απειλές επειδή ήθελε να φύγει. Μέλος από το 2004, ο Η. Σταύρου κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2012, ενώ από τον Ιούνη του 2013 προσλήφθηκε (με προσωπικό τηλεφώνημα του Κασιδιάρη) ως επιστημονικός συνεργάτης του ναζί βουλευτή Πολύβιου Ζησιμόπουλου και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, μέχρι την αυτόβουλη αποχώρησή του τον Δεκέμβρη του 2013 και τον γυρισμό του στη Βέροια. 

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως ο Σταύρου από τότε που έγινε μέλος της οργάνωσης έμπλεκε συνέχεια σε καυγάδες, και χαρακτηριστικά τόνισε: «δεν θέλεις να είσαι με ένα άτομο που κάνει τέτοια ζωή». Συμπλήρωσε δε «τα άτομα που συναναστρεφόταν, της Χρυσής Αυγής, δεν ήταν τα καλύτερα. Όλο έμπλεκε, αιτία ήταν ο χώρος που κινιόταν».

Όσον αφορά τις απειλές, ο μάρτυρας είπε ότι ο Σταύρου δεν του έδινε λεπτομέρειες «για να μη γίνω κι εγώ στόχος απειλών. Έλεγε ‘δε φεύγεις έτσι απλά από τη Χρυσή Αυγή’». Περιέγραψε δε τον φίλο του ως «ράκος» και «τρομοκρατημένο» το διάστημα που είχε εκφράσει πρόθεση να φύγει από τη ΧΑ.

«Ήταν τον Ιούνιο του 2013 όταν ο σύζυγός μου αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή και ζήτησε την παραίτησή του, όμως δεν τον άφηναν», ανέφερε κατά την διάρκεια της κατάθεσής της την Τρίτη 12/9 (178η μέρα) η σύζυγος του Ηλία Σταύρου, Μαρία Σιακαμπάρα. «Εκείνη την περίοδο μάλιστα μου είχε δείξει στο κινητό του μήνυμα της Ουρανίας Μιχαλολιάκου ότι η παραίτησή του δεν γίνεται δεκτή από τον αρχηγό. Λίγο αργότερα μου μίλησε για απειλές που δεχόταν σχετικά με τη ζωή του, όμως δεν ήθελε να μου πει περισσότερα, για να με προστατεύσει, όπως μου έλεγε».

«Εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ηλίας είχε ψυχολογικά προβλήματα. Μας έπιαναν γνωστοί, φίλοι ακόμα και συγγενείς στην Βέροια και μας ρώταγαν για την ψυχική υγεία του Ηλία. Αργότερα μάθαμε από έναν γνωστό ότι από την ΧΑ κυκλοφόρησε η φήμη πως τον Ηλία τον απέλυσαν γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του επειδή είχε ψυχολογικά προβλήματα», τόνισε η σύζυγος του Η. Σταύρου. Ένα χρόνο μετά ο Σταύρου υπέβαλε αγωγή και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη και κατά των διαχειριστών της κεντρική σελίδας της ΧΑ που είχε δημοσιεύσει την επίσημη εκδοχή της ΧΑ περί ψυχολογικών προβλημάτων του.

«Το Νοέμβρη του 2013, και ενώ ήμουν έγκυος, δέχτηκα και εγώ απειλή από τον Αθανάσιο Παπαθανασίου, που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής στη Βέροια. Ήρθε με το αυτοκίνητό του, με μεγάλη ταχύτητα, σταμάτησε μπροστά μου και μου είπε με απειλητικό ύφος, να μείνω μακριά από τον Σταύρου», ανέφερε η Μ. Σιακαμπάρα. 

Η Σιακαμπάρα στην κατάθεσή της περιέγραψε και το αρρωστημένο κλίμα που επικρατούσε στα κεντρικά ορμητήρια της ΧΑ στην Κρύα Βρύση Πέλλας (τότε η ΧΑ δεν είχε ακόμα γραφεία στην Βέροια). «Όταν έρθουμε στην εξουσία θα φορτώσουμε Μαύρους και Πακιστανούς σε καράβια και θα τα βουλιάξουμε στη θάλασσα», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις που είχε ακούσει η ίδια από μέλη της ΧΑ μέσα στα γραφεία της ενώ όπως τόνισε η ίδια, πολλές φορές είχε ακούσει στο παρελθόν τόσο το σύζυγό της, όσο και πολλά άλλα διακεκριμένα μέλη της ναζιστικής συμμορίας να εκθειάζουν τον Χίτλερ.

«Γιατί τελικά ο σύζυγός σας αποφάσισε τελικά να καταθέσει επώνυμα και όχι ως προστατευόμενος μάρτυρας», ρώτησε στο τέλος της εξέτασης της μάρτυρα ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης. «Γιατί δεν γινόταν να συνεχίσει να κρύβεται και να ζει φοβισμένος», απάντησε η μάρτυρας αφού είχε εξηγήσει πως για 7 μήνες ο σύζυγός της ζούσε κρυμμένος σπίτι του, «δεν έβγαινε έξω για να πάει ούτε μέχρι το super market» τρομοκρατημένος από τις απειλές για τη ζωή του.

Απειλoύσε ο Μπούκουρας

Στις 6/9 κατέθεσε και ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Νεμέας, Ε. Ανδριανάκος. Η κατάθεσή του αφορούσε τα περιστατικά στα οποία πρωτοστάτησαν ο κατηγορούμενος Ε. Μπούκουρας και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πόλη. Κατά το πρότυπο που έχουν ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές, οι χρυσαυγίτες άνοιξαν γραφεία στη Νεμέα στα τέλη του 2011. 

Σύμφωνα με το μάρτυρα «η Χρυσή Αυγή ανοίγει γραφεία για να αποκτήσει κόσμο κοντά στις θέσεις της». Η πρακτική γνωστή και επιβεβαιώνεται από έναν ακόμη μάρτυρα: «Παρέλαση έγινε στους δρόμους της πόλης σε σχηματισμό, με ελληνικές σημαίες, συνθήματα, ομοιόμορφα ντυμένοι. Φώναζαν τα γνωστά, ‘αίμα-τιμή- ΧΑ’ κλπ. Ένας παππούς βλέποντάς το μου είπε ότι έχουμε να δούμε τέτοια από την κατοχή». Ρωτηθείς για το διαβόητο πλέον σύνθημα, τι αίσθημα προκαλεί, είπε «[η λέξη] ‘αίμα’ προκαλεί φόβο». Τα γραφεία δεν φαίνεται να υπήρχαν όμως μόνο για να προκαλέσουν δέος και φόβο: «Περίπου 10 άτομα, κάποια από τα οποία φορούσαν κράνη και [είχαν] ξύλα, πήγαν να χτυπήσουν κάποιους Ρουμάνους, που διαμαρτύρονταν επειδή δεν είχαν πληρωθεί για τη δουλειά που είχαν κάνει». Ο μάρτυρας είπε ότι ντόπιος ήταν ο ένας, τον οποίο αναγνώρισε επειδή δε φορούσε κράνος. Επιβεβαίωσε ότι ήταν μέλος της ΧΑ της περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ίδιος ο Μπούκουρας, για τον οποίο μέχρι στιγμής κανένας από τους μάρτυρες –ούτε ο Ανδριανάκος- δεν έχει καταθέσει κάποια ριζική μεταστροφή στην πολιτική τοποθέτηση, ούτε αποστασιοποίηση από τις εγκληματικές πράξεις της συμμορίας, απείλησε τηλεφωνικά τον μάρτυρα. Την ημέρα που εξελέγη βουλευτής το 2012, του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει ότι πλέον είναι «υφιστάμενός» του, ενώ συμπλήρωσε: «θα γίνω η σκιά σου και θα με βλέπεις στον ύπνο σου». Ο μάρτυρας θεωρεί πως ο μόνος σκοπός του τηλεφωνήματος ήταν να τον φοβίσουν, μια και δεν είχε προηγούμενα με τον κατηγορούμενο. 


Νοσταλγοί του Ολοκαυτώματος

«Βεβαίως γνωρίζω αυτό το σύμβολο. Είναι το σύμβολο των Waffen-SS, το φορούσαν τα σκυλιά του ναζιστικού στρατού που κάψανε τα χωριά των Ιωαννίνων στη διάρκεια της Κατοχής», τόνισε ο Αλέκος Ράπτης, μάρτυρας στη δίκη της ΧΑ την Τρίτη 12/9, βλέποντας τη φωτογραφία με τον Πατέλη να σηκώνει τη σημαία των SS στην εκπαίδευση της Χρυσής Αυγής στη Νέδα.

Ο Α. Ράπτης είναι μελετητής των ναζιστικών εγκλημάτων την περίοδο της Κατοχής στην περιοχή των Ιωαννίνων και συνεργάτης της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγώνας». 

Κατά την διάρκεια της κατάθεσής του αναφέρθηκε σε μια σειρά από ναζιστικές προκλήσεις στην πόλη των Ιωαννίνων από το 2012 και μετά όπως η παρουσία ταγμάτων εφόδου από όλη την Ελλάδα στις γιορτές για το Γράμμο και το Βίτσι στην Κόνιτσα, προκλήσεις κατά την μέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου το 2013, αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού της Κακαβιάς το 2013 με την παρουσία του υπαρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης Παππά που εκείνη την περίοδο διατηρούσε εμπορικό κατάστημα και ζούσε μόνιμα στα Γιάννενα. 

Βεβήλωση

Το μεγαλύτερο ωστόσο κομμάτι της κατάθεσής του Α. Ράπτη στράφηκε γύρω από τα περιστατικά βεβήλωσης του ιστορικού εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται στα Γιάννενα από τον 5ο μ.χ. αιώνα, αναδεικνύοντας τον απόλυτο αντισημιτισμό της ναζιστικής ΧΑ. 

«Σπάστηκε το μνημείο των Γιαννιωτοεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος που οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς και επέστρεψαν από τα 2.500 άτομα μόλις 43. Και έγραψαν στη βάση του μνημείου τον κελτικό σταυρό, που είναι το σήμα της Χ.Α.» τόνισε, ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε στις δηλώσεις Μιχαλολιάκου ότι «οι ναζί φέρθηκαν καλά στους Εβραίους αφού τους είχαν στείλει σε ωραία λιβάδια με ωραίες ροζ καμινάδες... Εννοούσε το Άουσβιτς». 


Επόμενες δικάσιμοι

Η ανακοίνωση του προγράμματος των συνεδριάσεων της δίκης για τον μήνα Οκτώβρη, με 6 συνεδριάσεις στις φυλακές Κορυδαλλού  Κορυδαλλό και 4 στο Εφετείο αποδεικνύει τον βάσιμο προβληματισμό τη πολιτικής αγωγής για ουσιαστική επαναφορά της δίκης στον Κορυδαλλό, αφού τελικά η αίθουσα του Εφετείου παραμένει η εφεδρική και όχι η κύρια αίθουσα διεξαγωγής της δίκης.

Οι ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβρη είναι: 5/10, 12/10, 13/10, 17/10, 20/10 και 30/10 στον Κορυδαλλό και 2/10, 10/10, 16/10 και 24/10 στο Εφετείο.

Οι ημερομηνίες που απομένουν για τον Σεπτέμβρη έχουν ως εξής: 14/9, 18/9, 20/9 και 28/9 στον Κορυδαλλό. 15/9 και 25/9 στο Εφετείο.