Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Μαφιόζικοι εκβιασμοί και επιθέσεις με άνωθεν εντολές

Η καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής ήταν βασικό αίτημα της αντιφασιστικής διαδήλωσης στις 16/9

Οργανωμένες επιθέσεις, άνωθεν εντολές και απειλές, ίντριγκες, εκβιασμοί και ομερτά, όλες οι μαφιόζικες πρακτικές συνδυασμένες με σκληροπυρηνικό ναζισμό συνυπάρχουν στις τάξεις της Χρυσής Αυγής όπως αποκάλυψε σε μια από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες ο δικηγόρος, πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου από τη Βέροια που ξεκίνησε την κατάθεσή του στην 180η (15/9) συνεδρίαση της δίκης της ΧΑ και συνέχισε στην 181η (18/9).

Η κατάθεσή του συνέπεσε με το τριήμερο κινητοποιήσεων για τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου χιλιάδες βάδισαν στους δρόμους της Αθήνας και του Κερατσινίου για να βροντοφωνάξουν «ποτέ ξανά φασισμός». Το αντιφασιστικό κίνημα παλεύει για να μπουν στη φυλακή οι νεοναζί εγκληματίες και να κλείσουν όλα τα «γραφεία» τους. Η μαρτυρία του Η. Σταύρου δείχνει ότι τα αιτήματα του κινήματος είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, επιβεβαιώνοντας «από τα μέσα» όλα αυτά για τα οποία μιλούν 2,5 χρόνια τώρα οι μάρτυρες.

Ο Η. Σταύρου στις εκλογές του Μάη του 2012 ήταν πρώτος σε σταυρούς στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών της ΧΑ στο νομό Ημαθίας (η ΧΑ δεν εξέλεξε βουλευτή στο νομό), και από τον Ιούνη του 2012 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2013 υπήρξε (με προσωπική επιλογή του Κασιδιάρη) διορισμένος επιστημονικός συνεργάτης του ναζί βουλευτή Πολύβιου Ζησιμόπουλου στη Βουλή.

«Την 21 Δεκέμβρη του 2011, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, έγινα πλήρες μέλος, στο όρος Φαλακρό. Τα ξημερώματα, όταν έβγαινε ο ήλιος, τραγουδήσαμε τον ύμνο ‘ορθό το λάβαρο’ και με υψωμένη τη σημαία του Γ' Ράιχ, ορκιστήκαμε», ενώ διευκρινίζοντας συμπλήρωσε: «Είναι μετάφραση του ύμνου του ναζιστικού κόμματος ‘Horst Wessel Lied’. Κάθε ναζιστικό κόμμα της Ευρώπης παίρνει τη μουσική του ύμνου και μεταφράζει τους στίχους».

«Πριν ανέβω στην Αθήνα δεν είχα λάβει μέρος σε έκνομες ενέργειες γιατί στη Βέροια δεν υπήρχε πυρήνας και γραφεία, άρα δεν υπήρχε και η δυνατότητα να οργανωθούν σχεδιασμένες επιθέσεις», θα πει. «Ωστόσο άκουγα σε παρέες ‘χθες χτυπήσαμε 2 Αλβανούς’ κλπ αλλά θεωρούσα ότι είναι ένα περιθωριακό κομμάτι του κόμματος και προτιμούσα να μην τους συναναστρέφομαι».

Από τον Ιούνη του 2012 ο Σταύρου βρίσκεται στη βουλή και γράφει ομιλίες βουλευτών, ερωτήσεις, επερωτήσεις, ομιλίες σε επιτροπές. «Όταν βρέθηκα στην Αθήνα η ΧΑ άρχισε να κάνει παράνομες ενέργειες μαζικά, όπως το σπάσιμο των πάγκων στο Μεσολόγγι, τους αλιεργάτες, και να συμμετέχουν βουλευτές π.χ. ο Μίχος στη Πάρο, που πήγε η ΧΑ να κόψει πίτα, επιτέθηκαν και χτύπησαν κόσμο. Μετά άκουσα το Μίχο στα γραφεία της οργάνωσης στη Βουλή να λέει: ‘Τους γαμήσαμε, τα μουνιά’. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά, αλλά η ηγεσία τα ξέρει και συμμετέχει», ανέφερε τονίζοντας πως εκείνη την περίοδο αποφάσισε σταδιακά να απεμπλακεί από την ΧΑ.

Τον Ιούνη του 2013 δίνει επιστολή παραίτησης στο Γερμενή για να την δώσει στον Μιχαλολιάκο. Λίγες μέρες μετά δέχεται μήνυμα από την Ουρανία Μιχαλολιάκου πως η παραίτησή του δεν γίνεται δεκτή από τον αρχηγό. Είναι η περίοδος που ξεκινάει ένα μπαράζ απειλών τόσο προς αυτόν όσο και προς τη μητέρα του και την σύζυγό του. «Ήρθε ο Κουκούτσης, και μου λέει ‘Δεν είναι η πιο σοφή επιλογή να φύγεις από το κόμμα’. Έρχεται ο Ματθαιόπουλος και μου λέει ‘Όποιος φεύγει από το κόμμα τον τρώει η μαρμάγκα’. Ο Κούζηλος είπε ‘Πρόσεχε τις κινήσεις σου, άνθρωποι είμαστε, ατυχήματα παθαίνουμε’. Μαζεύω τα πράγματά μου και πάω στη Βέροια. Με βλέπει ο Τολιόπουλος και μου λέει ‘Πούστη, είσαι τελειωμένος’». 

Ο Σταύρου μίλησε και για την παρακρατικού τύπου συγκέντρωση οπτικοακουστικού υλικού και το φακέλωμα τόσο απέναντι σε αντιφασίστες όσο και μεταξύ των χρυσαυγιτών. Κάμερες-μενταγιόν, ρολόγια-κάμερες ή στυλό ήταν μέσα στους εξοπλισμούς των στελεχών της ΧΑ για την συγκέντρωση υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις εκβιασμών. 

Και στην δική του την περίπτωση προσπάθησαν να τον απειλήσουν και να τον εκβιάσουν με πολλούς τρόπους. Το 2014 όταν πλέον έγινε ξεκάθαρο πως ο ίδιος έκοψε κάθε επαφή με τη ναζιστική οργάνωση και ετοιμαζόταν να καταθέσει στις ανακρίτριες, τότε άρχισε η οργανωμένη προσπάθεια συκοφάντησης. «Με δημοσιεύματα στο σάιτ τους με έβγαλαν ψυχασθενή όπως έκαναν στο παρελθόν και για άλλα μέλη της ΧΑ». Πράγματι, ακόμα και οι ερωτήσεις της υπεράσπισης στους δύο προηγούμενους μάρτυρες που σχετίζονταν με τον Σταύρου (Α. Ράδης και Μ. Σιακαβάρα) κινούνταν σε αυτή τη γραμμή.

Ναζιστική ιδεολογία

«Εμείς όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά, τον Αδόλφο Χίτλερ είχαμε στο νου μας, τον Ρούντολφ Ες, όχι τον Αριστοτέλη, ούτε τον Μεταξά», ανέφερε ο Σταύρου τονίζοντας ξεκάθαρα πως η ιδεολογία της ΧΑ είναι ο ναζισμός. 

«Στα πλαίσια των πυρήνων, και όχι στις ανοιχτές ομιλίες, μιλούσαμε για την αναγκαία διείσδυση στο στρατό και την αστυνομία. Να έχουμε μέρος του μηχανισμού, κάποιον να μας πει ‘εκεί είναι μαζεμένοι αυτοί’ κλπ. Επίσης μέσα στους πυρήνες μιλάγαμε για επιθέσεις. Έλεγε ο Χρυσομάλλης (μέλος του 7μελούς πολιτικού συμβουλίου) να χτυπηθεί κάποιος μετανάστης, αρκεί να φέρουμε διακριτικά του κόμματος για να βγουν μετά να λένε ότι ΧΑγίτες χτύπησαν Πακιστανούς», ανέφερε ο Σταύρου θυμίζοντας το περιστατικό της επίθεσης στους σλαβόφωνους της Φλώρινας. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούω το: ‘θα δώσω εντολή’». 

«Στην πράξη στέλνουμε ένα μήνυμα, μαζευόμαστε και ακολουθούμε τις εντολές του επικεφαλής. Αν κάνεις μια έκνομη δραστηριότητα χωρίς εντολή του κόμματος, θα έχεις συνέπειες. Μέσα σε ένα κόμμα με στρατιωτικού τύπου δομή, τίποτα δε μπορεί να γίνει χωρίς εντολή». Απαντώντας σε ερωτήσεις του Α. Τζέλλη, από την πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα, διευκρίνισε: «Ανώτερος του Πατέλη είναι ο Λαγός. Για να κάνει κάτι ο Πατέλης θα μιλήσει με το Λαγό». Επίσης ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι ο Ρουπακιάς ήταν στέλεχος της ΧΑ αφού όρκιζε νέα μέλη, ενώ είπε ότι τον είχε γνωρίσει στα γραφεία της Νίκαιας.

«Αν πει ο Μιχαλολιάκος να γίνει ένα χτύπημα κάπου, δεν έχει σημασία ακριβώς το άτομο. Για τη ΧΑ δεν είναι προσωπικό. (...) Το μέλος αναφέρεται στον γραμματέα της τοπικής του κι αυτός απευθύνεται στον Περιφερειάρχη. Οι Περιφερειάρχες στο Πολιτικό Συμβούλιο (ρωτηθείς, διευκρίνησε: Ματθαιόπουλος, Χρυσομάλλης, Τσακίρης, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Γερμενής και Λαγός) και αυτό στον Γενικό Γραμματέα. (...) Όπως είχε πει ο Ρουντολφ Ες, ‘το κόμμα είναι ο Χίτλερ’. Αυτή η σχέση είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού χαρακτήρα του κόμματος». 

Όπως εξήγησε για την ΧΑ η εσωτερική ονομασία των «Ταγμάτων εφόδου» ήταν η φράση «Ομάδες ασφαλείας». «Για να ενταχθείς σε μια ομάδα ασφαλείας, θα πρέπει να είσαι ανδρείος με τη βία. Βάζεις το κομματικό συμφέρον πάνω από το ποινικό σου μητρώο». Οι Ομάδες Ασφαλείας εκπαιδεύονταν σε στρατιωτικού τύπου γυμνάσια, όπως στη Νέδα, ενώ η οπλοφορία ήταν γενικευμένη στις τάξεις της ΧΑ. «Ήξερα ότι μπορούσα να βρω όπλο μέσα στο κόμμα», τόνισε εξηγώντας πως έφτασε και αυτός κάποια στιγμή να ζητήσει την προμήθεια όπλου από τον βουλευτή της ΧΑ Σαχινίδη ο οποίος και του έδωσε κατευθύνσεις πώς να το προμηθευτεί.

Ο Σαχινίδης ως ανώτερος ήταν αυτός που ήρθε σε επαφή με την ηγεσία και για την επίθεση στο καφενείο του αντιφασίστα Γιώργου Βραχνή στη Βέροια. «Ήμασταν στα γραφεία της Κρύας Βρύσης όταν λάβαμε την απόφαση για επίθεση. Ο Σαχινίδης με τον Ηλιόπουλο, μπήκαν στο δωμάτιο και επικοινώνησαν με την Αθήνα. Πήραμε ξύλα που είχαν στο τέλος σημαίες. Εγώ ήμουν έξω και μοίραζα φυλλάδια. Ο Σαχινίδης, ο Τολιόπουλος και κάποιοι άλλοι μπήκαν μέσα και του σπάσανε το μαγαζί».

Η κατάθεση του Η.Σταύρου θα συνεχιστεί την Τετάρτη 20/9.


Επόμενες δικάσιμοι:

Για τον Σεπτέμβρη:
20/9 και 28/9 στον Κορυδαλλό. 25/9 στο Εφετείο. 

Για τον Οκτώβρη:
5/10, 12/10, 13/10, 17/10, 20/10 και 30/10 στον Κορυδαλλό και 2/10, 10/10, 16/10 και 24/10 στο Εφετείο.