Η Άποψή μας
Δεν περνά το κουκούλωμα των απαγωγών των Πακιστανών: Nα τιμωρηθούν οι ένοχοι και για τις υποκλοπές

Πακιστανοί μετανάστες πανηγυρίζουν για την αθώωση του Tζαβέντ Aσλάμ και σηκώνουν στα χέριατον συντονιστή της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, Γιάννη Σηφακάκη.

Δεν πέρασε το κουκούλωμα της υπόθεσης των απαγωγών 28 τουλάχιστον Πακιστανών, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης που συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που εκδόθηκε στις 25 Ιούλη λέει ΟXI στην πρόταση του Εισαγγελέα Ορνεράκη να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Πακιστανικής Κοινότητας, Φραγκίσκο Ραγκούση και Γιώργο Γκουντούνα προκειται για “χαστούκι στο διεθνές παρακράτος και τις σειρήνες που προφήτευαν το κλείσιμο της υπόθεσης... το βούλευμα διαπιστώνει ότι οι απαγωγές των Πακιστανών έγιναν και μάλιστα από δράστες που αποτελούν στελέχη και όργανα Υπηρεσιών Ασφαλείας! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς επειδή θεωρεί αποδεδειγμένα τα παραπάνω, το Συμβούλιο διατάσσει την περαιτέρω ανάκριση για τον εντοπισμό των δραστών”.

Οι απαγωγές των Πακιστανών μαζί με τη μεγάλη υπόθεση των υποκλοπών είναι δύο από τα πιο σημαντικά εγκλήματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και από την αρχή επιστράτευσε κάθε είδους μηχανισμούς για να τα συγκαλύψει. 

Από τις απειλές, τις δωροδοκίες και τις συκοφαντίες μέχρι τους μηχανισμούς της Πακιστανικής πρεσβείας και τις οργανωμένες σκευωρίες ενάντια στον πρόεδρο της Πάκιστανικής Kοινότητας, Tζαβέντ Aσλάμ. Oμως, δeν τους πέρασε. Tους σταματήσε η γεναία αντίσταση των Πακιστανών μεταναστών με την συμπαράσταση του αντιπολεμικού κινήματος και των συνδικάτων.

Ο εισαγγελέας Ορνεράκης έπαιξε το επόμενο χαρτί της κυβέρνησης, ζητώντας να μπει η υπόθεση στο Αρχείο, λέγοντας πως οι Πακιστανοί μετανάστες δεν τον έπεισαν για τις απαγωγές τους, επικαλείται και το απίστευτο επιχείρημα ότι η ΕΥΠ δεν συνηθίζει τέτοιου είδους πρακτικές και ξαναρίχνει το φταίξιμο στα ίδια τα θύματα. Το βούλευμα όμως λέει αυτό που σκέφτηκε κάθε λογικός άνθρωπος: “Δεν φαίνεται πιθανό ότι οι παθόντες, οικονομικοί μετανάστες και βιοπαλαιστές στην Ελλάδα, με εντελώς αδύναμη κοινωνική και εργασιακή θέση, θα επέλεγαν και μάλιστα με την προβολή ψευδών ισχυρισμών, να στραφούν κατά του ίδιου του ελληνικού κράτους”, όπως επίσης: “Οι περιστάσεις αυτές παραπέμπουν μάλλον σε δράστες που αποτελούν στελέχη και όργανα υπηρεσιών ασφαλείας”. Το βούλευμα ζητάει να συνεχιστεί η ανάκριση και μάλιστα καλεί τις υπηρεσίες του κράτους να καλέσουν για μάρτυρες τους Πακιστανούς πράκτορες της πρεσβείας που οργάνωσαν τα λαδώματα για να κλείσουν το στόμα των θυμάτων.

Το γεγονός ότι η υπόθεση δεν μπαίνει στο αρχείο είναι μια νίκη για τους Πακιστανούς μετανάστες που αντιστάθηκαν, αλλά και για όλους τους συμπαραστάτες που στάθηκαν στο πλευρό τους.

Διεθνές παρακράτος

Η υπόθεση όμως είναι και ένα δυνατό καμπανάκι για το αντιπολεμικό κίνημα, που χρειάζεται να παραμείνει στην πρώτη γραμμή. Τα δημοκρατικά δικαιώματα, όχι μόνο των μεταναστών αλλά όλων μας βρίσκονται στό στόχαστρο, από ένα διεθνές παρακράτος που λειτουργεί προς όφελος του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”. Πρόκειται για ένα παρακράτος που ξεκινάει από τον Μπους, ο οποίος μόλις πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε επέκταση των δικαιωμάτων παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τις μυστικές υπηρεσίες, και φτάνει ως τον Καραμανλή, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Πολύδωρα. Οι πτήσεις της CIA που μεταφέρουν κρατούμενους σε μυστικές φυλακές έκαναν αποδεδειγμένα πολλαπλές στάσεις στην Ελλάδα, με την άδεια της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Καραμανλή είναι βασικό κομμάτι όλου αυτού του μηχανισμού. Διατηρεί ελληνικό στρατό στο Αφγανιστάν και το Λίβανο, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη δε χάνει ευκαιρία να δηλώσει τη συμφωνία της με την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας του Μπους στην Ευρώπη, ακόμη και σε ελληνικό έδαφος. Είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να μας πείσει ότι δεν ήξερε τίποτα ούτε για τις απαγωγές, ούτε για τις υποκλοπές; Ηταν τυχαία η παρουσία του τηλεφώνου του συντονιστή της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, Γιάννη Σηφακάκη, στη λίστα των κινητών υπό παρακολούθηση;

Η προσπάθεια του κουκουλώματος φυσικά και δεν σταματάει εδώ. Η υπόθεση των υποκλοπών απειλείται να πάει στο αρχείο. Την αλήθεια και τη δικαιοσύνη δεν θα τη διαφυλάξει εντέλει κανένας δικαστής. Θα τη διαφυλάξει το κίνημα που παλεύει όχι μόνο για να ξεφορτωθούμε αυτήν την κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρο το σύστημα του πολέμου και του κέρδους. Στην ΔEΘ θα έχουμε την ευκαιρία να τους στείλουμε ξανά αυτό το μήνυμα.