Η Αριστερά
Mε το EN.ANTI.A στην Θεσσαλονίκη

Oι συμβασιούχοι πυροσβέστες διαδηλώνουν πέρσι στην ΔEθ. Mαζί τους θα είμαστε και φέτος όπως καλούν και οι αφίσες των τοπικών επιτροπών του EN.ANTI.A στο Hράκλειο και στα Πετράλωνα

Βύρωνας

Μετά μία εβδομάδα κινητοποιήσεων για την πυρκαγιά στον Υμηττό η τοπική επιτροπή της Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ σε Παγκράτι, Βύρωνα, Καισαριανή, έκανε την πρώτη της συνεδρίαση. Εμπνευσμένοι από την πανελλαδική συνέλευση της 14 Ιούλη αλλά και οργισμένοι από την εμπρηστική πολιτική του Καραμανλή, τα μέλη της επιτροπής συζητήσαμε τον άμεσο σχεδιασμό της δράσης μας ακόμα και μέσα στις διακοπές του Αυγούστου.  

 Αποφασίσαμε ότι, σε συνδυασμό με τις τοπικές κινητοποιήσεις στην περιοχή μας, ο πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 8/9 και γι’ αυτό βάζουμε σαν στόχο να κλείσουμε και να γεμίσουμε τουλάχιστον ένα πούλμαν. Λόγω της πίεσης του χρόνου να οργανωθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, βάζουμε να οργανώσουμε άμεσα μαζικές αφισοκολλήσεις σε Βύρωνα, Παγκράτι, Καισαριανή καθώς και εξορμήσεις στις πλατείες Δεληολάνη, Αγίου Λαζάρου και Καισαριανής. 

Τέλος, προκειμένου να διευρυνθεί η επιτροπή και να μας γνωρίσει ο κόσμος σε αυτές τις γειτονιές θα φτιάξουμε ένα αφισάκι με τηλέφωνα μελών της επιτροπής μας, για να μας παρουσιάζει και να καλεί για τη ΔΕΘ, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να δηλώνει συμμετοχή και στην Επιτροπή του ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α και στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης. Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίστηκε στις 22/8 στο θεατράκι Ταπητουργείου. 

Χρίστος Αργύρης

Βόλος

Η Πρωτοβουλία ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις και στο Βόλο αυτές τις μέρες.  Η πρώτη εμφάνιση έγινε στην ανοιχτή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την περασμένη Τρίτη μια σειρά οργανώσεις (ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΟΚΔΕ, ΝΑΡ, Ξεκίνημα) με θέμα «Η αντικαπιταλιστική αριστερά και οι εκλογές». Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 αγωνιστές και αγωνίστριες. Το λόγο πήραν πολλοί αγωνιστές που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Οι εκπρόσωποι του ΝΑΡ αναλώθηκαν σε μια διαρκή επίθεση ενάντια στο ΣΕΚ στις τοποθετήσεις τους. 

Αντίθετα, εμείς με τις τοποθετήσεις μας παρουσιάσαμε τους λόγους για την συγκρότηση της Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ, την ανάγκη της έκφρασης και στην εκλογική μάχη της αριστεράς που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων το τελευταίο διάστημα και χαράσει μια αντικαπιταλιστική προοπτική για αυτό το κίνημα. Επιμείναμε ακόμα ότι δεν υπάρχει καιρός για εσωστρέφεια και ότι πρέπει να κάνουμε ευρύτατα γνωστό το ΕΝΑΝΤΙΑ.

Γι’ αυτό περάσαμε γρήγορα στην πράξη. Εγινε μια πρώτη σύσκεψη της επιτροπής του ΕΝΑΝΤΙΑ στο Βόλο και καταλήξαμε σε ένα πρώτο πρόγραμμα δραστηριότητας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 9 αγωνιστές και αγωνίστριες, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, φαντάροι, που συζήτησαν με ενθουσιασμό τόσο τη συγκρότηση του ΕΝΑΝΤΙΑ όσο και τα πρώτα βήματά του στο Βόλο. Την Τρίτη 31/7 θα γίνει μια πρώτη εξόρμηση στο κέντρο της πόλης. Κανονίστηκε ένα πρόγραμμα αφισοκολήσεων, όλοι χρεώθηκαν προκηρύξεις και αφίσες και μάλιστα έγιναν οι πρώτες αφισοκολήσεις σε κοντινές τοποθεσίες που πάει ο κόσμος για το μπάνιο του. 

Νίκος Παπαθανασίου


Ανατολικά Θεσσαλονίκης

Ούτε η ζέστη του καλοκαιριού εμπόδισε τους αγωνιστές του ΕΝΑΝΤΙΑ στην ανατολική Θεσσαλονίκη να συνεχίσουν την προπαγάνδα για την συγκρότηση της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα είχαμε οργανώσει μάζεμα της τοπικής επιτροπής του ΕΝΑΝΤΙΑ στις ανατολικές συνοικίες προκειμένου να συζητήσουμε για την απόφαση της πανελλαδικής συνέλευσης στην Αθήνα στις 14/7 αλλά και τα επόμενα βήματα της επιτροπής στο επίπεδο της δράσης. 

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου ήδη είχε αρχίσει να φεύγει από την πόλη μαζευτήκαμε συνολικά γύρω στα 10 άτομα, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό αφού ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκε ένα τέτοιο μάζεμα στην περιοχή των ανατολικών. 

Στην αρχή συζητήσαμε για την απόφαση που πάρθηκε στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν και όσοι δεν είχαν καταφέρει να παρακολουθήσουν την πανελλαδική συνέλευση από κοντά. Στη συνέχεια έγινε μια αναφορά στα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία όπου δόθηκε έμφαση στο υψηλό ποσοστό που πέτυχε το ακροδεξιό κόμμα, γεγονός το οποίο άνοιξε την κουβέντα για τον κίνδυνο της φασιστικής δεξιάς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τον Καρατζαφέρη, η απομόνωση του οποίου πρέπει να είναι από τα άμεσα καθήκοντα του ΕΝΑΝΤΙΑ.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της συζήτησης όμως ήταν αναμφίβολα το πρόγραμμα δράσης το αμέσως επόμενο διάστημα. Καταλήξαμε στις εξής αποφάσεις:

Οργανώσαμε αφισοκόληση στην περιοχή της Χαριλάου (στην Τούμπα είχαμε ήδη κάνει) την Πέμπτη που μας πέρασε ώστε η Πρωτοβουλία να γίνει γνωστή στη γετονιά. 

Συμφωνήσαμε όλοι ότι η επόμενη μεγάλη καμπάνια του ΕΝΑΝΤΙΑ θα είναι η διαδήλωση της 8/9 στη ΔΕΘ και η μεγάλη εκδήλωση του ΕΝΑΝΤΙΑ στις 9/9 και χρεωθήκαμε όλοι προκηρύξεις που καλούν στο διήμερο ώστε ο καθένας να ανοιχεί στον κύκλο του ή όπου πάει διακοπές. 

Βγάλαμε τετραμελή συντονιστική γραμματεία ώστε να μην χάσουμε επαφή την περίοδο των διακοπών και για να οργανώσουμε καλύτερα το μεγάλωμα της επιτροπής καθώς και το «σπάσιμό» της σε πιο τοπικό επίπεδο (Καλαμαριά, Τούμπα, Χαριλάου) ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η παρέμβασή μας στα ανατολικά.

Επίσης η γραμματεία ανέλαβε να οργανώσει την επόμενη συνάντηση της επιτροπής αμέσως μετά τις διακοπές αλλά και τυχόν δραστηριότητες στα ανατολικά από μέλη που θα μείνουν στην πόλη. Στη μάχη ΕΝΑΝΤΙΑ στην κυβέρνηση και τον καπιταλισμό ούτε μια μέρα δεν μπορεί να πάει χαμένη!

Νίκος Τουρνάς


 

Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης

Η πρώτη σύσκεψη της επιτροπής της Πρωτοβουλίας ΕΝΑΝΤΙΑ στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης έγινε την Πέμπτη 26 Ιούλη στους Αμπελόκληπους. Συμμετείχαμε οργανωμένοι και ανένταχτοι αγωνιστές από τις γειτονιές μας. 

Τις προηγούμενες μέρες η Πρωτοβουλία ΕΝΑΝΤΙΑ έχει ήδη κάνει την «παρουσία» της στην Θεσσαλονίκη. Αυτό που συζητήσαμε είναι πώς θα απλώσουμε αυτό το μήνυμα ακόμα πιο πλατιά στις γειτονιές μας. Στη συζήτηση που κάναμε αποφασίσαμε ενα πρόγραμμα αφισοκολήσεων και εξορμήσεων στις Συκεές, στη Σταυρούπολη, στη Νεάπολη. Δώσαμε νέο ραντεβού της επιτροπής  για τις 20 Αυγούστου. 

Ο στόχος μας είναι να οργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση στα Δυτικά κοντά στο τέλος του μήνα. Μπροστά μας είναι η μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη. Θέλουμε από τώρα να ξεσηκώσουμε τις γειτονιές μας για να ετοιμάσουμε την πιο «καυτή» υποδοχή στον Καραμανλή και την κυβέρνησή του, με το ΕΝΑΝΤΙΑ στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. 

Νίκος Χατζάρας


 

ΜΜΕ

Ωραίες οι συζητήσεις για τη συγκρότηση του ενωτικού μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Καλές και οι αντιπαραθέσεις για το τι και πώς πρέπει να είναι. 

Αλλά ακόμα πιο ωραίο είναι η αποδοχή που έχει ήδη η είδηση της συγκρότησης του ΕΝΑΝΤΙΑ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία θέλει και ορισμένα οργανωτικά βήματα για να απλωθεί.

Αυτό βάλαμε μπρος στη συνάντηση που κανονίσαμε πριν μερικές ημέρες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όσοι συμφωνούμε να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Συνεννοηθήκαμε να προχωρήσουμε στα εξής βήματα:

Πρώτον, να διακινήσουμε το ενημερωτικό υλικό στους χώρους εργασίας (αφίσες, κείμενα κλπ).

Δεύτερον, να κυκλοφορήσουμε παράλληλα «δελτίο συμμετοχής», ένα κείμενο υπογραφών, το οποίο προτείνουμε να συμπληρώσει όποιος θα ήθελε να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Για να μπορεί η συμμετοχή να είναι ενεργητική και όχι παθητική και ο καθένας να μπορεί να απλώνει το μήνυμα του ΕΝΑΝΤΙΑ ακόμη περισσότερο και να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας.

Τρίτον, να ετοιμάσουμε ένα μικρό κείμενο που θα ανακοινώνει την παρουσία της νέας ενωτικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς επίσης και κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν σε ζητήματα της δουλειάς (π.χ. συμπαράσταση στην επίσχεση εργασίας των υπαλλήλων στο Κανάλι 1).

Τέταρτον, να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας με κάλεσμα όσων επιθυμούν να ανέβουν στη διαδήλωση που προγραμματίζεται έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 8-9 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει πούλμαν εκείνες τις ημέρες με κόσμο από τα ΜΜΕ.

Πέμπτον, ένα πάρτι που προετοιμάζεται για τα τέλη Αυγούστου ώστε να μαζέψουμε χρήματα για τη χρηματοδότηση του κόστους των υλικών που διακινούμε.

Κοντά στις 20 Αυγούστου ετοιμάζουμε νέα συνάντηση για τον συντονισμό όλων αυτών των ενεργειών.

Κώστας Σαρρής