Διεθνή
Eπίθεση Πρόντι στο ασφαλιστικό: H Kεντροαριστερά στο δρόμο του Mπερλουσκόνι;

Επίθεση στο ασφαλιστικό εξαπολύει η κυβέρνηση Πρόντι στην Ιταλία, επιταχύνοντας τις μεθοδεύσεις μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για μια τεράστια προδοσία. Μία από τις πιο μεγάλες υποσχέσεις με τις οποίες ήρθε στην εξουσία ο Πρόντι ήταν ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους του Μπερλοσκόνι. Πιο συγκεκριμένα ο νόμος που πέρασε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 1994 αύξανε τα όρια ηλικίας για έξοδο σε σύνταξη από τα 57 στα 60 από το 2008. Τα 57 βέβαια είναι το κατώτατο όριο και ισχύει με την προϋπόθεση της 35ετίας. Τώρα, ο Πρόντι αντί να καταργήσει αυτόν τον νόμο, προωθεί τη σταδιακή και πιο “μαλακή” εφαρμογή του, με μικρές αυξήσεις κάθε χρόνο ώστε το 2014 οι ιταλοί εργαζόμενοι να παίρνουν σύνταξη στα 62. Παράλληλα μειώνονται οι συντάξεις για να φτάσουν τα 50-60% του τελευταίου μισθού το 2014.

Το χειρότερο είναι ότι οι αριστεροί σύμμαχοι στην κυβέρνηση του Πρόντι δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένοι να κάνουν το παραμικρό για να μπλοκάρουν αυτήν την επίθεση. Ο Πρόντι στις 20 Ιούλη έκανε συνάντηση με τις ηγεσίες των συνδικάτων που του έδωσαν το ΟΚ να προχωρήσει με το σκεπτικό ότι η πρόταση είναι καλύτερη από το νόμο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Ο Πρόντι αξιοποίησε τις επιθετικές ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, που απειλούσαν ότι δεν γίνεται να συνεχίζει η Ιταλία να δίνει συντάξεις κατά μέσο όρο στα 60,7 χρόνια και να ξοδεύει το 15% του ΑΕΠ της για συντάξεις, ενώ πχ η Σουηδία δίνει σύνταξη στα 64,3. Για να κερδίσει την υποχώρηση των συνδικάτων, άφησε τα βαρέα και ανθυγιεινά έξω από τη μεταρρύθμιση, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των γυναικών. Ο Πρόντι ξέρει πως η πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για γυναίκες και άντρες θα του δώσει την ευκαιρία να χτυπήσει και τα δικαιώματα των γυναικών για πρόωρη συνταξιοδότηση το επόμενο διάστημα.

Την επί της αρχής συμφωνία των ηγεσιών των συνδικάτων αξιοποίησαν με τη σειρά τους οι ηγέτες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και των Ιταλών Κομμουνιστών, των δύο κομμάτων της Αριστεράς που συμμετέχουν στην κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι. Ενώ έκαναν δηλώσεις διαφωνίας με την επίθεση στις συντάξεις, αφήνουν το ζήτημα να λυθεί “από τους εργαζόμενους”. Ο Πρόντι είχε ξανά έτοιμη την απειλή της επιστροφής του Μπερλουσκόνι, αν τολμήσουν να καλέσουν τους βουλευτές τους να καταψηφίσουν τους νέους νόμους για το ασφαλιστικό ή τον προϋπολογισμό του 2008 που θα συμπεριλάβει αυτές τις αλλαγές.

Η προδοσία της κυβέρνησης Πρόντι για το ασφαλιστικό έρχεται να προστεθεί στη στάση της για το Αφγανιστάν και το Λίβανο. Εκλεγμένη για να σταματήσει την πολεμοκαπηλεία του Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση Πρόντι αναγκάστηκε να αποσύρει τα ιταλικά στρατεύματα από το Ιράκ, αλλά “εξισορρόπησε” τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ, μπαίνοντας πιο βαθειά στην κατοχή του Αφγανιστάν. Η ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο πέρσι το καλοκαίρι, έδωσε την ευκαιρία στην ιταλική κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα που ηγούνται της “ειρηνευτικής αποστολής”.

Eδώ στην Eλλάδα, πέρυσι, ο Συνασπισμός έκανε τα στραβά μάτια στην ανοιχτή εμπλοκή της κυβέρνησης Πρόντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Λίβανο. Αργότερα δικαιολόγησε την Κομμουνιστική Επανίδρυση όταν διέγραψε τον μοναδικό της γερουσιαστή που καταψήφισε την ιταλική παρουσία στο Αφγανιστάν. Τώρα το ίδιο άσχημο μοτίβο συνεχίζεται όχι στο επίπεδο του πολέμου αλλά της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση είναι το αδελφό κόμμα του Συνασπισμού στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς. Οσο δεν καταγγέλλεται η “αριστερή” υποστήριξη στην επίθεση στο ασφαλιστικό, τόσο οι “αποστάσεις από την κεντροαριστερά” στις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεικνύονται προεκλογικά παιχνίδια.