Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Δυνατό φινάλε των μαρτύρων κατηγορίας

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα.

Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας έφτασε στο τέλος του με τον πρώην δήμαρχο Νίκαιας και μέλος του ΚΚΕ Στέλιο Μπενετάτο να καταθέτει κατά την 218η δικάσιμο (25/1). Ο μάρτυρας υπήρξε δήμαρχος την περίοδο 2003-2010 και δημοτικός σύμβουλος έκτοτε. Κατέθεσε πλήθος στοιχείων για τη δράση της τοπικής της Νίκαιας, του τάγματος εφόδου που έχει αναδειχθεί μέσα από πολλές καταθέσεις αυτοπτών και θυμάτων ως η «τοπική-πρότυπο» και, φυσικά, του τάγματος που έφερε σε πέρας τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε δεκάδες από τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει είτε για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, είτε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είτε για τη Νίκαια και τον Πειραιά γενικότερα, ενώ έδωσε στο δικαστήριο ένα νέο στοιχείο για την θέση του Λαγού στην περιοχή. Συγκεκριμένα κατέθεσε ότι υπάρχει βίντεο από ομιλία του Παναγιώταρου στην τοπική της Σαλαμίνας, τον Μάη του 2013, όπου δηλώνει ότι στο Πέραμα υπάρχει «ένας περιφερειάρχης δυνατός που ξέρει πότε πρέπει να γίνει η κίνηση για να τελειώνουμε», μιλώντας για τον Λαγό. Πράγματι, το βίντεο αυτό έχει βγει στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβρη από την ΕφΣυν.

Αναφέρθηκε και σε όλα τα άλλα στοιχεία που δείχνουν την οργάνωση των επιθέσεων στο Πέραμα από το Λαγό, όπως στα μηνύματά του με τον Πατέλη και τη συνομιλία του με τον Δεβελέκο, στην προαναγγελία της επίθεσης κατά την επίσκεψη στη Ζώνη μαζί με τον Παναγιώταρο και τον Μίχο κλπ. Επίσης τόνισε: «Μου φάνηκε απόλυτα σχεδιασμένο. Τα στενά από όπου κλείνουν το δρόμο 2 ομάδες άνω των 25 η καθεμιά μπροστά στα ναυπηγεία Παπίλα, το ότι δεν υπήρχε οδός διαφυγής.. Είναι ευτύχημα ότι δεν είχαμε θύμα και βαρύτερο τραυματισμό».

Για την Νίκαια έκανε εκτενή αναφορά στις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ, το κλίμα που προσπαθούσε να δημιουργήσει, τη σχέση της δράσης με τα γραφεία και την ανοχή του τοπικού ΑΤ: «Άνοιξε γραφεία επίσημα το 2012, την περίοδο των εκλογών. Από τα τέλη του ’11 είχαν έντονη παρουσία. Το βλέπαμε κι εμείς [στο δημοτικό συμβούλιο], το ακούγαμε κι από τους πολίτες. Δημιουργήθηκε φόβος στον κόσμο από την παρουσία ταγμάτων στις πλατείες Δαβάκη και Αγ. Νικολάου, έλεγαν ότι θυμήθηκαν την κατοχή. Από τις εκλογές και μετά εμφανίζονται πιο έντονα, αρχίζουν και ζητάνε από τον κόσμο στοιχεία στην εφορία πχ, που είναι δίπλα στα γραφεία. Παρατάσσονται, κάνουν ασκήσεις, προσοχή, παραγγέλματα, μέχρι και push ups. Κάνουν έντονο βηματισμό, φορούν στολές γκρι παραλλαγή κάτω και μπλούζες με τα εμβλήματά τους.

“Οι εργαζόμενοι τους έδιωξαν”

Στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν φτάσει καταγγελίες ότι άτομα της ΧΑ κάνουν επιθέσεις σε μετανάστες. […] Τα περιστατικά πυκνώνουν το διάστημα που στήνουν τα γραφεία, όταν έχουν ‘έδρα’. […] Τον Οκτώβρη του 2012 ζητάνε από τις υπηρεσίες του Δήμου να δώσουν στοιχεία για τα μεταναστόπουλα στους παιδικούς σταθμούς. Θεωρώ ότι τέτοια αιτήματα προωθούν το ρατσισμό, διακρίνουν τα παιδιά. Ομόθυμα απαντήθηκε ότι δε θα δώσουμε στοιχεία. Τον Απρίλη του 2012 πήγαν στο Κρατικό Νίκαιας και έκαναν ένα απίθανο σκηνικό με φωτογραφίες όπου κρατάνε ξύλα, με την πρόφαση ότι προσφέρουν σε Έλληνες ασθενείς… Οι εργαζόμενοι τους έδιωξαν. 

Άλλο περιστατικό είναι η μαζική τρομοκράτηση όσων μεταναστών είχαν μαγαζιά στην πλατεία Αγ. Νικολάου. ‘Τα μαζεύετε και φεύγετε’, τους είπαν. Στα λουκέτα των καταστημάτων έβαζαν κόλλα για να μην μπορούν να τα ανοίξουν. Οι μετανάστες ζούσαν πολύ καλά με τους γύρω. Έγιναν συσκέψεις, περιοδείες στήριξης και ενώ οι χρυσαυγίτες είχαν πει ότι σε μια βδομάδα θα περάσουν, δεν μπόρεσαν να το υλοποιήσουν, δεν έκλεισε κανένα κατάστημα. Ωστόσο ξέρω περίπτωση μεταναστών που δέχτηκαν απειλές ότι θα τους κάψουν το σπίτι και έφυγαν. Έχουν γίνει κυνηγητά και επιθέσεις στο δρόμο, ο κόσμος έβαζε τις φωνές και τους έδιωχνε. Πέταγαν μετανάστες έξω από τα λεωφορεία.

Κάποια περιστατικά έφτασαν στην αστυνομία. Αλλά έχω υπόψη μου ότι πολλές φορές τους αποθαρρύνανε, ζητούσαν στοιχεία, αν είναι νόμιμοι. Υπάρχουν καταγγελίες όσον αφορά τον Διοικητή Ασφαλείας Γιοβανίδη, ότι ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τη ΧΑ. Ο Ιωακειμίδης [σ.σ: δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, έχει ήδη καταθέσει] μας έλεγε ότι κάνει καταγγελίες και η αστυνομία κωφεύει. Η επίθεση στο ΠΑΜΕ έγινε στα 100 μέτρα από το τοπικό ΑΤ και παρουσία 2 ΔΙΑΣ, ενώ η δολοφονία του Παύλου Φύσσα παρουσία 8 ΔΙΑΣ.

Αμέσως μετά τη δολοφονία έγιναν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις του κόσμου και στην περιοχή μας. Και στο ΔΣ συζητήθηκε ότι είναι ανεπιθύμητοι. Είναι φανερό ότι η αναταραχή στην κοινωνία και η διεξαγωγή της δίκης τους έχει ‘μαζέψει’. Αλλά όχι τελείως. Πχ πέρσι έγιναν επεισόδια στο Ικόνιο για τα μεταναστόπουλα στα σχολεία, πρωταγωνιστούσε ο Λαγός. Θα έλεγα ότι είναι σε ύφεση, όχι ότι έχουν σταματήσει τη δράση τους… Καραδοκούν».

Για τη ναζιστική ιδεολογία και την πλήρη γνώση του αρχηγού για τις εγκληματικές ενέργειες έκανε επίσης εκτενείς αναφορές. Έκανε σαφές ότι οι ενέργειες απορρέουν από την ιδεολογία και αποφασίζονται από τον Μιχαλολιάκο, ενώ ταυτόχρονα ο Μιχαλολιάκος φροντίζει τακτικά να εκφράζει δημόσια τις ναζιστικές καταβολές της οργάνωσης. Μίλησε για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, για τις «ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια», φράση του Μιχαλολιάκου που αποτελεί στίχο του ύμνου των SS, για τα άρθρα υπέρ του εθνικοσοσιαλισμού και τις φωτογραφίες ναζιστών στα έντυπα της ΧΑ, για το καταστατικό του ‘87 και την αναφορά του στην αρχή του αρχηγού, για τον αδιαπραγμάτευτο ρόλο της ηγεσίας στις επιθέσεις όπως αυτός διατυπώνεται από τον Πατέλη στο γνωστό βίντεο ‘ό,τι κινείται σφάζεται’.


 

Επόμενες δικάσιμοι

Γενάρης: 31/1 στον Κορυδαλλό. 
Φλεβάρης: 1/2, 6/2, 7/2, 13/2, 15/2, 23/2 και 27/2 στον Κορυδαλλό. 2/2, 8/2, 21/2 και 22/2 στο Εφετείο.