Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: “Μπροστά στα μάτια της αστυνομίας”

Από το μπαλκόνι του σπιτιού του είδε την επίθεση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας σε βάρος του Παύλου Φύσσα και της παρέας του ο τελευταίος μάρτυρας που κατέθεσε κατά τη 222η δικάσιμο (7/2), Α.Ν. Ο αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο πως η Π.Τσαλδάρη (νυν Π.Φύσσα) είναι δρόμος κεντρικός με φωτισμό. Είχε επομένως από το μπαλκόνι του καλή ορατότητα. Με την περιγραφή του επιβεβαίωσε πανηγυρικά τις καταθέσεις των δύο φοιτητριών Καραγιαννίδου και Ζώρζου, που κατέθεσαν τον Δεκέμβρη του 2015 και δέχτηκαν τις εντονότερες απειλές των συνήγορων υπεράσπισης μέσα στο δικαστήριο. Επικυρώνει τα όσα είπαν τόσο διότι από τη δική του οπτική γωνία είδε κι αυτός μια οργανωμένη επίθεση από υπεράριθμη ομάδα, όσο και γιατί δήλωσε ότι το παγκάκι στο οποίο κάθονταν οι φοιτήτριες, απέναντι από το σημείο της δολοφονίας, είχε ακόμη καλύτερη ορατότητα.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε: «Βγαίνω στο μπαλκόνι [από τη φασαρία] και βλέπω μια ομάδα συγκεντρωμένη απέναντι, στη γωνία Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Στο απέναντι τετράγωνο δηλαδή. Ήταν 20-30 άτομα και κοιτάγανε αριστερά και διαγώνια [σ.σ: προς το σημείο της επίθεσης στον Παύλο Φύσσα], βρίζανε, φωνάζανε. Δεν ήταν απομονωμένοι. Στο εδώ πεζοδρόμιο είδα τρία άτομα. Τσακωνόντουσαν με έναν άνθρωπο, προσπαθούσαν να τον χτυπήσουν, να τον σπρώξουν. Η αίσθηση που μου έδιναν ήταν ότι οι υπόλοιποι [απέναντι] υποστηρίζανε αυτούς τους τρεις. Όλα έγιναν στο δευτερόλεπτο». Τόνισε επιπλέον ότι ένας αστυνομικός που πλησίασε τους τρεις απείλησε με προσαγωγές, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν τελικά την επίθεσή τους. Παρόμοια, δεν αποθαρρύνθηκαν ούτε όταν πλησίασε μια δεύτερη αστυνομικός.

Τη στιγμή που εμφανίζεται το αυτοκίνητο του Ρουπακιά η επίθεση έχει μεταφερθεί πιο κοντά στις βιτρίνες, κι έτσι ο μάρτυρας δεν θα δει το μαχαίρωμα, αλλά για το αν ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ήταν «σε άμυνα» (τον ισχυρισμό έχει μεταφέρει στο δικαστήριο και η αδελφή του, Χ. Ρουπακιά, όταν κατέθεσε το 2016), η εικόνα που μετέφερε ήταν αποστομωτική: «Βλέπω να έρχεται με αντίθετη κατεύθυνση το ασημί Αλμέρα. Μου έκανε εντύπωση το πώς μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και πάρκαρε. Κατεβαίνει κάποιος και κινείται με αργά βήματα προς τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου. Ήταν ήρεμος. Επιστρέφει με λίγο πιο γρήγορο βηματισμό. Έκανε μια κίνηση σαν κάτι να πέταξε, σαν αποτσίγαρο».

«Tο φάγανε το παλικάρι»

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, ακούστηκε μια γυναικεία φωνή από τη γειτονιά «το φάγανε το παλικάρι». Τότε, οι συγκεντρωμένοι απέναντι διασκορπίστηκαν αστραπιαία. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε έτσι ξανά ότι τα 20-30 άτομα που βρίσκονταν απέναντι ήταν σε συνεργασία με τους 3 που χτυπούσαν τον Παύλο Φύσσα και τον Ρουπακιά που ολοκλήρωσε τη δολοφονία.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της επιτιθέμενης ομάδας, μίλησε για άνδρες, ομοιόμορφα ντυμένους στα μαύρα, γεροδεμένους, κυρίως νέους, με κάποιους να φορούν παντελόνια γκρι παραλλαγής. Είχε δει το ίδιο τάγμα εφόδου στη Νίκαια και όταν ρωτήθηκε τι διαφορά είχε στην εμφάνιση εκείνο το βράδυ είπε ότι δεν είχαν μαζί τους τις σημαίες.

Ο μάρτυρας είπε ότι είδε έναν άνδρα με άσπρη φόρμα να απομακρύνεται από το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, με τρόπο που του έδινε την εντύπωση ότι μόλις είχε βγει από αυτό. Από τις δυο φοιτήτριες η μία είχε αναγνωρίσει τον Καζαντζόγλου και δέχτηκε γι' αυτό φραστική επίθεση και απειλή από τον κατηγορούμενο μέσα στην αίθουσα. Τέλος, ο μάρτυρας είπε ότι όλη η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια αστυνομικών και γι' αυτό δεν περίμενε να κληθεί να καταθέσει, μην πιστεύοντας ότι είχε κάτι επιπλέον να πει!