Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Κινητοποιήσεις εργαζόμενων, 29/3

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη 29/3, διεκδικώντας μονιμοποίηση και όχι απολύσεις συμβασιούχων κι επικουρικών, μαζικές προσλήψεις και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης. 

“Να συνεχίσω να δουλεύω θέλω και γι'αυτό είμαι εδώ” τονίζει στην Ε.Α συμβασιούχα εργαζόμενη μέσω ΟΑΕΔ από το ΓΝΑ Γεννηματάς. “Είμαι μία από τους 4.000 συμβασιούχους που με τον αγώνα μας τον περασμένο Νοέμβρη, κερδίσαμε την ανανέωση των συμβάσεών μας μέχρι το τέλος του 2018. Οι συνθήκες που δουλεύουμε είναι πολύ δύσκολες. Έχουν κάνει εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων στα νοσοκομεία. Οι συμβασιούχοι κάνουμε τη 'λάντζα' με λίγα λεφτά και με τη διαρκή ανασφάλεια για το τί θα γίνει στο τέλος της σύμβασής μας. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα”. 

Στις αιχμές της συγκέντρωσης περιλαμβανόταν και η αντίσταση στην προωθούμενη υποβάθμιση της Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, “οι Υπουργοί Υγείας προτίθενται πριν το Πάσχα να ανακοινώσουν Σχέδιο Νόμου για την Ψυχική Υγεία. Με το εν’ λόγω νομοσχέδιο προωθούν την μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Μεταβατικά με στόχο πολλές εξ’ αυτών να καταργηθούν”. Όπως περιγράφει στην Ε.Α, ο Μάκης, εργαζόμενος στο ΨΝΑ, “οι δομές των ψυχιατρικών νοσοκομείων περνάνε στις ΥΠΕ. Αυτό φέρνει υποβάθμιση. Από 1.100 κρεβάτια που είχε το νοσοκομείο, θα μείνουν 100. Οι υπόλοιποι ασθενείς θα πεταχτούν στο δρόμο. Και οι περισσότεροι είναι άποροι. Δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις ΜΚΟ, τους δήμους κλπ. Είναι πρωτίστως χτύπημα σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα”.

Κοινός αγώνας

Εκτός από την ΠΟΕΔΗΝ που προκήρυξε την απεργιακή κινητοποίηση, το παρών έδωσαν τα σωματεία του Αγ.Σάββα, του Γεννηματάς, του Σωτηρία, του Παίδων Αγλ.Κυριακού, του Ασκληπιείου Βούλας, του ΨΝΑ Δαφνί, το Συντονιστικό Νοσοκομείων κι αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ Υγείας και της Ταξικής Πορείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της συγκέντρωσης και με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Νοσοκομείων, πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι απεργοί των νοσοκομείων ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από το Βοήθεια στο Σπίτι, που βρίσκονταν σε 24ωρη απεργία διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Όταν η πορεία από το Υπουργείο Υγείας έφτασε στην πλ.Κλαυθμώνος, η υποδοχή των μέν στους δε έγινε με το σύνθημα “εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι”, στέλνοντας μήνυμα κοινού αγώνα για τη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, η ΟΕΝΓΕ, πραγματοποίησε στάση εργασίας την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 30/3, καλώντας στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητικούς συλλόγους.

• Νέα συνέλευση του Συντονιστικού θα γίνει την Τρίτη 17 Απρίλη στις 6μμ στον Αγ. Σάββα.


Επόμενος σταθμός 25 Απρίλη

Επόμενος σταθμός για το κίνημα είναι η απεργία και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 25 Απρίλη. Τη συγκεκριμένη ημέρα αποφάσισε ως μέρα απεργιακής δράσης το Συντονιστικό των Νοσοκομείων στην τελευταία του συνέλευση και την υιοθέτησε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία για όλη τη χώρα, στάση εργασίας για τα νοσοκομεία της Αθήνας και πανελλαδικό συλλαλητήριο. Η κινητοποίηση πήρε ευρύτερες διαστάσεις καθώς και η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τη συμμετοχή της με 24ωρη απεργία, ενώ και οι εκπαιδευτικοί αποφασίζουν να βγουν στο δρόμο την ίδια μέρα. Τη Δευτέρα 2/4 το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ έδωσε στις 25 Απρίλη χαρακτηριστικά πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.