Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Τοπικές εκδηλώσεις ΚΕΕΡΦΑ για τις 15 Σεπτέμβρη

Κορυδαλλός, 12/7

Πάνω από 700 άτομα έχουν πάρει μέρος στις τοπικές συζητήσεις και τις εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά τις τελευταίες δυο βδομάδες. 

Αν όμως η μαζικότητα αποδεικνύει πως ο κόσμος της αριστεράς και των κινημάτων αντιδράει δυναμικά μπροστά στην νέα ρατσιστική κατρακύλα της ΕΕ και το σύμφωνο ενάντια στους πρόσφυγες που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση του Τσίπρα, οι ομιλίες και η οι συζητήσεις που άνοιξαν σε όλες τις εκδηλώσεις δείχνουν την ανάγκη των αγωνιστών/στριών του αντιφασιστικού κινήματος να συντονιστούν και να οργανώσουν από κοινού τις επόμενες μεγάλες μάχες, με πρώτο μεγάλο σταθμό τις 15 Σεπτέμβρη.

Σε όλες τις εκδηλώσεις ανάμεσα στους ομιλητές, εκτός από τα μέλη του Συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ που ενημέρωναν διεξοδικά για την εξέλιξη της δίκης, βρίσκονταν εκπρόσωποι τοπικών κινήσεων, αντιφασιστικών πρωτοβουλιών, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι από τοπικές συλλογικότητες, κόσμος του εργατικού, του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος. Ήταν μια πρώτη γεύση του απλώματος του μετώπου που μπορεί στις 15 Σεπτέμβρη να πλημμυρίσει το Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα “Στη φυλακή οι Φασίστες – Ανοιχτά Σύνορα για τους πρόσφυγες”.

“Είναι η πιο ρατσιστική στροφή που έχει πάρει η Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Όμως με αυτές τις πολιτικές η ΕΕ δεν έρχεται να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση αλλά την πολιτική κρίση σπρώχνοντας την ατζέντα προς τα δεξιά με αποτέλεσμα να κερδίζει η ακροδεξιά”, τόνισε στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό ο Φώτης Ανδρεόπουλος από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. “Χρειαζόμαστε ένα δυνατό κίνημα στους δρόμους που θα απαντάει στην ρατσιστική υστερία, θα αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και θα ξαναβγάλει την μεγάλη αντιρατσιστική πλειοψηφία στους δρόμους. Αυτό το ρόλο χρειάζεται να παίξει η 15 Σεπτέμβρη”, ανέφερε.

Στην ίδια εκδήλωση που είχε πάνω από 40 άτομα ο Γιώργος Μακρυνός από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Κορυδαλλού διάβασε το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με το οποίο στηρίζει την κινητοποίηση στις 15 Σεπτέμβρη. “Σκεφτείτε πόσο σημαντικό θα ήταν όλοι οι δήμοι να βγάλουν αποφάσεις απομόνωσης των ναζί της ΧΑ και συμμετοχής στα συλλαλητήρια της 15ης Σεπτέμβρη σε όλη την Ελλάδα”, αναρωτήθηκε. Στην εκδήλωση σημαντική ήταν η παρουσία συνταξιούχων από το ΚΑΠΗ της περιοχής αλλά και μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην συζήτηση.

Η μεγαλύτερη απ' όλες τις εκδηλώσεις έγινε στο Ν. Ηράκλειο. Σχεδόν 80 άτομα παρακολούθησαν τη συζήτηση και πάνω από 250 άτομα βρέθηκαν συνολικά στην εκδήλωση και την συναυλία που ακολούθησε με τους Bandalucia την Πέμπτη 12/7 στο θεατράκι έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ. 

Όλο το φάσμα

Στη συζήτηση ο Μάκης Αβακουμίδης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, μέλος της συντακτικής του περιοδικού του Ποδονίφτη αφού έκανε μια συνολική αναφορά στο ζήτημα των προσφύγων και στους ρατσιστικούς τρόπους με τους οποίους τους αντιμετωπίζει η ΕΕ, ανέφερε πως θα φέρει ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ηρακλείου για στήριξη της 15/9. Και στην εκδήλωση στο Ν. Ηράκλειο υπήρξε σημαντική συμμετοχή από όλο το φάσμα της Αριστεράς από τη Ν. Ιωνία και το Ν. Ηράκλειο που δήλωσαν πως θα συμμετέχουν οργανωμένα στις κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη. 

Σημαντικός ήταν ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού που αφού θύμισε τις μαύρες σελίδες των φυλακών του Ωρωπού κατά τη διάρκεια της χούντας, τόνισε πως οι χρυσαυγίτες είναι οι απόγονοι των χουντικών και κάλεσε όλο τον κόσμο στην “γιορτή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας” στις 24 Ιούλη στα παλιά κελιά του Ωρωπού (βλέπε δίπλα).

Πολύ μεγάλη ήταν και η εκδήλωση στο Χαλάνδρι με δεκάδες μαθητές να δίνουν το παρόν. Πάνω από 60 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, ενώ διπλάσιος κόσμος βρέθηκε στο hip-hop live που ακολούθησε με τους LGS και τους Broken Da Rima που θα παίξουν και στη μεγάλη συναυλία στις 15 Σεπτέμβρη. Από τους ομιλητές η Άννα Τσινίκα από το ΠΣΥΠΕΡΤ εξήγησε πώς φτάσανε να μπλοκάρουν την προβολή των φασιστών στην ΕΡΤ και την σημασία της σύνδεσης του εργατικού με το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Σημαντική ήταν η παρουσία μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλανδρίου που τόνισαν πως στηρίζουν το κάλεσμα για τις 15 Σεπτέμβρη. Μεγάλη ήταν και η παρουσία μαθητών από τη Γερμανική Σχολή αλλά και διάφορα σχολεία της Πεντέλης και του Χαλανδρίου που δήλωσαν διατεθειμένοι να κατέβουν στη διαδήλωση και να κατεβάσουν και τα σχολεία τους στις 15 Σεπτέμβρη.

Πάνω από 60 αγωνιστές/στριες από τη γειτονιά των Πετραλώνων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα την Τρίτη 10/7. Ανάμεσα στους παρόντες βρέθηκαν μέλη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σημαντική ήταν η παρέμβαση των αγωνιστών από τον Αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του ΠΙΚΠΑ που λίγες μέρες πριν είχαν δεχτεί φασιστική επίθεση από τάγμα εφόδου μετά από εθνικιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. “Οι κραυγές του Μπαρμπαρούση στη Βουλή για πραξικόπημα δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε αυθόρμητες. Αυτή είναι η στρατηγική των φασιστών στην Ελλάδα όλες τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο”, ανέφερε ο ιστορικός Μιχάλης Λυμπεράτος θυμίζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις του Μιχαλολιάκου στη δεκαετία του 70. “Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τις απειλές των χρυσαυγιτών. Είναι χρέος μας να είμαστε σε εγρήγορση”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Κανείς δεν μπορεί να βγαίνει στα έδρανα της Βουλής και να ζητάει πραξικοπήματα. Η θέση των φασιστών και των χουντικών είναι στη φυλακή”, ανέφερε ο Κώστας Μανταίος από τον ΣΦΕΑ στην επιτυχημένη εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Παγκρατίου στην πλατεία Βαρνάβα την Πέμπτη 12/7. Η αρχιτέκτονας Ελένη Πορτάλιου τόνισε μεταξύ άλλων πως “Στη χώρα μας η έμπρακτη μαζική αλληλεγγύη του λαού στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα από τις επικίνδυνες διόδους του Αιγαίου ήταν συγκλονιστική. Έβαλε έτσι φρένο στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, λειτουργώντας παραδειγματικά και πέραν της Ελλάδας. Σήμερα η κυβέρνηση συντάσσεται με την κεντρική ευρωπαϊκή γραμμή που συνιστά σοβαρή υποχώρηση και αποδοχή απαράδεκτων θέσεων των ρατσιστικών και νεοφασιστικών κυβερνήσεων”.

Μέτωπο

Ενδιαφέρουσα και με πλούσια συζήτηση ήταν η εκδήλωση στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο την Πέμπτη 12/7. “Είμαι γκέι και το ξέρουν και οι μαθητές μου και οι γονείς τους. Η συζήτηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου γίνεται σε πολύ πιο σταθερή βάση όταν δεν κρυβόμαστε και όταν έχουμε την δυνατότητα να εφαρμόζουμε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα. Δυστυχώς στο ελληνικό σχολείο είμαστε πολύ πίσω”, ανέφερε ο Πέτρος Σαπουντζάκης, εκπαιδευτικός από το Πολύχρωμο Σχολείο. “Η απάντηση στις επιθέσεις δεν μπορεί να είναι ούτε ατομική, ούτε μεμονωμένη. Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει διαρκώς να δηλώνει το παρόν και συνεχώς να διευρύνεται. Έχουμε ανάγκη ένα μεγάλο αντιφασιστικό μέτωπο που δεν θα λείπει κανείς. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή τη μάχη”, ανέφερε ο Νάσος Νασιόπουλος, ένας εκ των μελών του Συλλόγου γονέων του 144 στα Σεπόλια που δέχτηκαν φασιστική επίθεση επειδή παραχώρησαν το σχολείο για τα μαθήματα του Κυριακάτικου Σχολείου της Πακιστανικής κοινότητας.

Στην πλατεία δημαρχείου στο Περιστέρι, πάνω από 45 άτομα ντόπιοι και μετανάστες, νεολαίοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι απ' όλο το φάσμα της Αριστεράς, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΛΑΕ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ έδωσαν το παρόν. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Θύμιος Χριστοδούλου, ένας εκ των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 144 δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια. “Από την αρχή της χρονιάς οι φασίστες προσπάθησαν σταδιακά να μας στοχοποιήσουν και να κλιμακώσουν την ένταση για να φτάσουμε στην επίθεση των τελευταίων εβδομάδων. Όμως η πλειοψηφία των γονιών τους απομόνωσε”, ανέφερε ο Θ. Χριστοδούλου στην ομιλία του.

Η Ματίνα Τριανταφύλλου από το Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου τόνισε: “Οι φτωχοί ντόπιοι και μετανάστες είμαστε μαζί στη μάχη για την κάλυψη των αναγκών μας, μαζί πρέπει να παλέψουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό”, προσθέτοντας ότι το κοινωνικό ιατρείο θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στις 15 Σεπτέμβρη. 

Στη Ν. Σμύρνη, ο Χρήστος Τζουρντός από τον ΣΦΕΑ στην ομιλία του έκανε αναδρομή στη χρυσαυγίτικη βία των ετών μετά το 2012 και μίλησε για την προσφυγική παράδοση της περιοχής, ενώ ο Στέλιος Μαρίνης συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Εργατική Λέσχη της Ν. Σμύρνης έκανε αναφορά στην τελευταία αντιφασιστική διαδήλωση της γειτονιάς που ο κόσμος χαιρετούσε στα μπαλκόνια. Το απόγευμα της Δευτέρας 16/7 εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Άνω Λιόσια με ομιλητές τον πρόεδρο της Πακιστανική Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και τον υπεύθυνο του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια Τάσο Αναστασιάδη. 

Πολλές ακόμα είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και την εβδομάδα που μας έρχεται σε όλο το Λεκανοπέδιο (βλέπε πρόγραμμα παρακάτω).

Παγκράτι, 12/7

 

Ν. Ηράκλειο, 12/7

 

Πετράλωνα, 10/7

 

Περιστέρι, 10/7

 

Χαλάνδρι, 13/7

 

Μεταξουργείο, 12/7


Ωρωπός

Σε αντιφασιστική εκδήλωση καλούν η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Δήμου Διονύσου και ο ΣΦΕΑ στις 24 Ιούλη, 8μμ. Η εκδήλωση θα γίνει στις παλιές φυλακές του Ωρωπού με αφορμή την ημέρα της πτώσης της χούντας. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αποπληρωμή του χρέους, την εκμετάλλευση των θυμάτων: πρόσφυγες, ανέργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, άπορους». Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό η ΚΕΕΡΦΑ.


Σαλαμίνα

"24/7/1974 : Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα"
44 χρόνια από την πτώση της Xούντας... Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που απειλούν με νέο πραξικόπημα... 
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ 
Στη φυλακή οι ναζί
Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες
 
Εκδήλωση-Βιντεοπροβολή της ταινίας: "Τα τραγούδια της φωτιάς" (1974) του Νίκου Κούνδουρου 
Τρίτη 24 Ιούλη, ώρα 19.30
Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας
 
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ 
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (Ε.Π.Α.Σ.)

Στις άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις, συζητήσεις και συσκέψεις με σκοπό να ξεκινήσει και σε άλλες πόλεις η διοργάνωση μιας πανελλαδικής αντιφασιστικής κινητοποίησης στις 15 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα και στην Κρήτη την εβδομάδα που πέρασε.

“Την Παρασκευή 13/7 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων ο Μανώλης Φιωτάκης από την τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ έκανε αναλυτική ενημέρωση για τη νέα ρατσιστική συμφωνία της ΕΕ, ενώ στην συνέχεια εστίασε στις εξελίξεις στη δίκη της ΧΑ. Το λόγο πήραν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι που τόνισαν την αναγκαιότητα της οργάνωσης και στα Χανιά ενός συλλαλητηρίου στις 15 Σεπτέμβρη και το άπλωμα αυτής της καμπάνιας σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Ειρηναίος Μαράκης. Σύσκεψη για την διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 15 Σεπτέμβρη και στο Ηράκλειο Κρήτης οργανώθηκε την Παρασκευή 13/7 στο Εργατικό Κέντρο με την παρουσία μαθητών, φοιτητών και εργαζόμενων. 

Σημαντική ήταν η παρουσία του Γιάννη Δημογιάννη στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας. Ο αγωνιστής του αναπηρικού κινήματος και μέλος της ομάδας του Άλλου Ανθρώπου στην Πάτρα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες αλληλεγγύης στο πλευρό των προσφύγων όλα αυτά τα χρόνια. “Ζούμε σε μια πόλη που έδειξε τα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά της ξανά και ξανά. Χρειάζεται να ξαναγυρίσουμε σε αυτές τις εικόνες για να μπορέσουμε να ενώσουμε όλο τον κόσμο ενάντια στους φασίστες και στο πλευρό των προσφύγων”, τόνισε. 

Μεγάλες εκδηλώσεις οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης την εβδομάδα που μας έρχεται στο Χαριλάου, στον Εύοσμο, αλλά και στο άγαλμα Λαμπράκη στο κέντρο της πόλης (βλέπε δίπλα πρόγραμμα εκδηλώσεων).


«Οι φασίστες στη φυλακή, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες»

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/7

ΚΥΨΕΛΗ πλατεία 7.00μμ
Ομιλητές: Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή δίκη Χ.Α., Γιώργος Πίττας, ΚΕΕΡΦΑ, Μοχτάτ, Αφγανική Κοινότητα Προσφύγων και Μεταναστών, Μαρία Τοπαλιάν, Ανοιχτή Πόλη 6ου κοινοτικού διαμερίσματος Δήμου Αθήνας
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου 7.30μμ
Ομιλητές: Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α., Αλεξάνδρα Μαρτίνη, ΚΕΕΡΦΑ, Γιάννης Λευκιμιάτης, εργαζόμενος ΕΡΤ

ΠΕΜΠΤΗ 19/7

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ πλατεία Λαού 7.00μμ
Ομιλητές: Διαβολάκης Θανάσης, ΔΣ ΟΙΕΛΕ, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Τάσος Καραντής, δημοσιογράφος- Πρωτοβουλία αντιφασιστών Σαλαμίνας, Mαχμούντ Αμπουχαμέντ, Αιγυπτιακή Κοινότητα 
ΚΟΥΚΑΚΙ παρκάκι Συγγρού & Γεωργίου Ολυμπίου 7.30μμ, Aργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, Νοσοκομείο Γεννηματά, Κώστας Βαγγελίδης, μέλος της Ανοιχτής Πόλης, Βέρα Σιατέρλη, Μέλος ΔΣ και Συντακτική Επιτροπή ΜΩΒ
ΠΑΝΟΡΜΟΥ πλατεία 7.00μμ
Ομιλητές: Κώστας Μανταίος, πρόεδρος ΣΦΕΑ, Ζώτος Τάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α,  Μαρία Κασκαρίκα, Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί, Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος σωματείου εργαζόμενων Αγ.Σάββα.
ΑΙΓΑΛΕΩ Πλατεία Εσταυρωμένου 7.30μμ, Παντελής Βαϊνάς, αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Αιγάλεω, Γιάννης Αγγελόπουλος, Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, Αιμιλία Κουνάδη, πρώην εργαζόμενη σε καμπ προσφύγων
ΜΑΡΟΥΣΙ Βαβέλ Πυρήνας Τέχνης (Βασιλίσσης Σοφίας 87) 7.00μμ, Ναταλία Ρασούλη, μουσικός, Αφροδίτη Φράγκου, LGTBQI+, KEEΡΦΑ, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, πρ. ΣΕΠΕ Αμαρουσίου
 

ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/7

ΧΑΡΙΛΑΟΥ πλατεία 7.30
Ομιλητές: Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα ιστορίας τμήμα πολιτικών επιστημών ΑΠΘ, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Συγγραφέας, πρωην ευρωβουλευτης, Κώστας Τορπουζίδης, ΚΕΕΡΦΑ

ΠΕΜΠΤΗ 19/7

ΚΕΝΤΡΟ Μνημείο Λαμπράκη(Βενιζέλου & Ερμού) 7.30μμ Ομιλητές: Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη, Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης περιοδικού Ένεκεν, Κώστας Τορπουζίδης, ΚΕΕΡΦΑ 
ΔΥΤΙΚΑ πλατεία Ευόσμου 7.30μμ Ομιλητές: Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ΛΑΕ, Γιώργος Κρεασίδης, εκπαιδευτικός-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Νίκος Χατζάρας, ΚΕΕΡΦΑ