Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η πάλη των γυναικών: Πάμε για απεργία στις 8 Μάρτη

Η πρωτοβουλία για να μετατραπεί η 8 Μάρτη, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών, σε απεργιακή κινητοποίηση έχει ξεκινήσει στους εργατικούς χώρους. Οι δυνάμεις του Συνονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων την οργανώνουν ήδη, συζητώντας για αυτήν με τους εργαζόμενους και ανοίγοντάς την στα σωματεία.

Η σημασία της είναι τεράστια. Κάθε χρόνο διαδηλώνουμε στις 8 Μάρτη αναδεικνύοντας τη μάχη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις, ενάντια στην γυναικεία καταπίεση. Το να πάρει όμως φέτος χαρακτηριστικά απεργιακής κινητοποίησης θα είναι μια μεγάλη αναβάθμιση. Θα βάλει σε κίνηση τη δύναμη που μπορεί να τσακίσει τις ανισότητες και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, να πάρει πίσω κατακτήσεις των γυναικών που χτυπήθηκαν στα χρόνια της κρίσης και να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα δικαιώματα.

Τα αιτήματά μας για προσλήψεις, μόνιμη εργασία, στελέχωση των νοσοκομείων, των σχολείων, των δήμων είναι κρίσιμα και για τις εργαζόμενες σε αυτούς τους χώρους και για όλες τις γυναίκες που φορτώνονται στις πλάτες τους τα βάρη από το χτύπημα των κοινωνικών υπηρεσιών. Μια απεργία στις 8 Μάρτη θα αναδείξει αυτή τη διάσταση, θα διευρύνει τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, θα το ενισχύσει και θα το κάνει πιο αποτελεσματικό. Θα είναι επιπλέον ένα δυνατό χαστούκι στις σεξιστικές ιδέες της κυρίαρχης τάξης, ένα δυνατό μήνυμα ενότητας των εργαζόμενων, αντρών και γυναικών, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Απαιτούμε από το επόμενο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ να υιοθετήσει την πρόταση και να αποφασίσει ότι εκείνη τη μέρα θα προκηρύξει απεργία. Την ίδια πρόταση θα κάνουμε και στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ όταν συγκληθεί. Να ακολουθήσουμε και εδώ το παράδειγμα των εργαζόμενων, αντρών και γυναικών, της Ισπανίας που έκαναν την περσινή 8 Μάρτη απεργιακή με τεράστια επιτυχία και ετοιμάζονται να το επαναλάβουν φέτος, όπως και σε άλλες χώρες. 

Οι εκδηλώσεις που οργανώσαμε το τελευταίο διάστημα στους εργατικούς χώρους με αφορμή το νέο βιβλίο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” δείχνουν ότι μπορούμε κι εδώ να πάμε σε μια δυνατή απεργία στις 8 Μάρτη.

Ζαννέτα Λυσικάτου
μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ  

Επόμενες εκδηλώσεις

Εργαζόμενοι Δήμου Αγ. Παρασκευής
Τρίτη 15/1 Αιθ. δημοτικού συμβουλίου, 1.30μμ
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου
 
Πατήσια
Τετάρτη 16/1 καφενείο Περιμπανού, 6.30μμ  
(Χατζηδάκη 9)
συνδιοργάνωση Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο 
με συνεργατικό καφενείο Περιμπανού