Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η πάλη των γυναικών: Master Clean - Απολύσεις αντί για δώρο

Σε παράνομες και εκδικητικές απολύσεις τριών καθαριστριών προχώρησε η εταιρία καθαρισμού Master Clean στην Κρήτη, παραμονές των γιορτών των Χριστουγγένων. Αυτή ήταν η απάντηση της εργοδοσίας στο αίτημα των εργαζόμενων να τους καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούνται. Ανακοίνωση συμπαράστασης στις απολυμένες κυκλοφόρησε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια.

Η πρώτη απόλυση ήταν της Αγγέλα Χαραλαμπάκη. Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε μαζί της. «Αρχές Δεκέμβρη ξεκινήσαμε να συζητάμε με τις συναδέλφισσες που δουλεύαμε μαζί για το ζήτημα του δώρου που δεν καταβάλλεται ενώ το δικαιούμαστε. Όλες συμφωνούσαμε ότι θα πρέπει να το διεκδικήσουμε. Να ζητήσουμε συνάντηση με την εργοδοσία και να το απαιτήσουμε. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και με άλλες συναδέλφισσες και συναδέλφους και όλοι μαζί να κινηθούμε. Η αντίδραση των εργοδοτών ήταν να δουν κάθε πόστο μόνο του και να μιλήσουν με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.

Εκεί άρχισαν οι απειλές για να μας φοβίσουν και να μας διασπάσουν. Η απάντηση που πήρα εγώ, όταν τους είπα πως όταν με προσέλαβαν μου είπαν ότι θα παίρνω ό,τι δικαιούμαι, ήταν αρχικά ότι το δώρο περιλαμβάνεται στο μισθό μου, ότι δηλαδή στα 3 ευρώ την ώρα που παίρνω είναι και το δώρο. Μιλάμε για απίστευτη κοροϊδία. Στη συνέχεια βέβαια και αφού τους πίεσα πάρα πολύ μου είπαν ότι “εμείς δώρο δεν βάζουμε” και να σταματήσω να το διεκδικώ, αλλιώς θα απολυθώ. Αυτή ήταν η αρχή της συζήτησης.

Ακολούθησε καταγγελία μας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου το οποίο πίεσε τους εργοδότες να συμμορφωθούν με το νόμο. Παρά τις δεσμεύσεις τους όμως ότι θα το κάνουν, η τελική τους απάντηση ήταν ότι “δώρο εμείς δεν βάζουμε που να χτυπιέστε κάτω και όποιος το διεκδικήσει, απολύεται”. Και αυτό που ήρθε ήταν η απόλυση η δική μου και άλλων συναδελφισσών που κατά κύριο λόγο πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση της μάχης. Και στο μεταξύ έχουμε ακούσει τα πάντα, συκοφαντίες και ύβρεις, ότι είμαστε τρελοί.

Η Master Clean αναλαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, σπίτια, πολυκατοικίες, τα πάντα, σε όλη την Κρήτη. Απασχολεί πάνω από 60 εργαζόμενους, κύρια γυναίκες, η πλειοψηφία των οποίων δουλεύει εκεί από ενάμιση μέχρι και δέκα χρόνια. Σαν όνομα στην επιχείρηση φαίνεται η Χρυσάνθη Πρικάκη, αλλά ουσιαστικά κουμάντο κάνουν δυο αδέρφια, οι Γιώργος και Μανώλης Αθανασάκης. Αυτή τη στιγμή πολλοί έχουμε κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και η πρώτη συνάντηση με την εργοδοσία έχει οριστεί για τις 30 Γενάρη. Τόσο εκείνη τη μέρα όσο και στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν στις αρχές Φλεβάρη θα οργανώσουμε κινητοποίηση απέξω.

Απαιτούμε να ανακληθούν οι απολύσεις, να επιστρέψουμε στη δουλειά και να πάρουμε όσα δικαιούμαστε, που δεν είναι μόνο το δώρο. Θεωρούν τις γυναίκες τον πιο αδύναμο κρίκο και ότι μπορούν να μας χτυπήσουν πιο εύκολα. Εξαντλούν την εργοδοτική αυθαιρεσία απέναντι σε εργαζόμενες γυναίκες που αυτή τη στιγμή εργάζονται ως σκλάβες, ειδικά στο συγκεκριμένο συνεργείο που μας δηλώνουν για τετράωρο και δουλεύουμε 15 ώρες τη μέρα. Όμως, έπεσαν έξω. Οι εργαζόμενες αντιστάθηκαν και έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε. Έχουμε συζητήσει και με το σωματείο των καθαριστριών που υπάρχει στο δημόσιο τομέα να κάνουμε κάτι κοινό για όλο τον κλάδο. Κανείς δεν είναι μόνος του, μπορούμε να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν».