Γράμματα και σχόλια
Ανταρσία στα Χανιά: Αποφασίστηκε η κάθοδος στις δημοτικές εκλογές

«Έπειτα από μια μαζική ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Eργατικό Kέντρο Χανιών, την Τετάρτη 19/12, αποφασίστηκε η κάθοδος στις δημοτικές εκλογές» αναφέρει δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ανταρσία στα Χανιά. «Αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος αποτίμησης της δουλειάς του σχήματος μέσα και έξω από δημοτικό συμβούλιο, η οποία κρίθηκε θετική ενώ υπήρξε και γόνιμη ανάπτυξη επιχειρημάτων και για τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στη δουλειά μας.

 Με καθολική αποδοχή επανακαθορίστηκε ο ριζοσπαστικός και αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας του σχήματος και υιοθετήθηκε κείμενο ως μια πρώτη πρόταση για την προγραμματική παρέμβαση του σχήματος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.  Αναπτύχθηκε συζήτηση και για την προσπάθεια απεύθυνσης σε άλλες δυνάμεις του κινήματος με στόχο τη διεύρυνση του εγχειρήματος με βάση την προγραμματική συμφωνία. Αποφασίστηκε επίσης η υποψηφιότητα του Σεραφείμ Ρίζου ως επικεφαλής του σχήματος για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου. Επίσης έγινε σαφές ότι δεν θα συμμετέχουμε σε κανένα από τα μετεκλογικά παζάρια για το σχηματισμό της επόμενης δημοτικής αρχής».

«Στη σύσκεψη συμμετείχαν αγωνιστές κι αγωνίστριες από τα κινήματα της πόλης, εργαζόμενοι κι εργαζόμενες από τον χώρο της εκπαίδευσης, του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι, εκπρόσωποι φορέων της Αριστεράς και μετανάστες από την Αλβανική Κοινότητα» μας μεταφέρει ο Ειρηναίος Μαράκης.

«Τη σύσκεψη άνοιξε ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος Χανίων, τονίζοντας ότι η μάχη των εκλογών αποτελεί κομμάτι της κεντρικής πολιτικής μάχης των τελευταίων 8 χρόνων ενάντια στα μνημόνια και τις περικοπές τονίζοντας παράλληλα πως είναι μια διπλή μάχη: ενάντια στα ξεπουλήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κι ενάντια στη δεξιά και την ακροδεξιά που εμφανίζονται ως σωτήρες. Στη συνέχεια προχώρησε σ' ένα απολογισμό της παρέμβασης του δημοτικού σχήματος το προηγούμενο διάστημα και των μαχών του κινήματος ενώ παρουσίασε και την πρόταση θέσεων του σχήματος.

Ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων σχετικά με τις μάχες της περιόδου, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου στα Χανιά, για το κοινωνικό πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισης του, για την διεκδίκηση μιας πόλης ανοιχτής σε γυναίκες, ΑΜεΑ, πρόσφυγες και μετανάστες κι όλους τους εργαζόμενους.

Από τις τοποθετήσεις ξεχώρισαν η παρέμβαση του Afrim Avdiaj, προέδρου της Αλβανικής Κοινότητας, που δήλωσε πως "μπορούν να λένε πως ποτέ δεν θα γίνω Έλληνας αλλά κανείς δεν μπορεί να μου απαγορέψει να ζήσω με τους Έλληνες", υπενθυμίζοντας τον κοινό αγώνα για την πραγματοποίηση των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στα Χανιά κι ενάντια στην απόπειρα των φασιστών να τα απαγορέψουν. Η Δώρα Κιντή, καθηγήτρια τόνισε πως ύστερα από 5 χρόνια παρέμβασης είναι εφικτή η δυνατότητα απεύθυνσης σε μεγαλύτερα ακροατήρια κι ότι οι μάχες που δίνονται μέσα κι έξω από τις δημοτικές επιτροπές πρέπει να διευρυνθούν φέρνοντας ως παράδειγμα την ομόφωνη έγκριση για μόνιμους διορισμούς στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" κι ύστερα από μακροχρόνιο κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους. Η Μαρία, κάτοικος της Παλιάς Πόλης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάληψης της περιοχής από τα τραπεζοκαθίσματα και την επιχειρηματική ασυδοσία τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει πρόταση για το πως διαχειριζόμαστε τον τουρισμό ώστε να μην καταλήξει η Παλιά Πόλη ένα απέραντο διασκεδαστήριο.

 Αναπτύχθηκε συζήτηση και για την προσπάθεια απεύθυνσης σε άλλες δυνάμεις του κινήματος με στόχο τη διεύρυνση του εγχειρήματος με βάση την προγραμματική συμφωνία. 

Ακόμα αποφασίστηκε η στήριξη της "Ανταρσία στα Χανιά" στις πρωτοβουλίες για την οργάνωση απεργίας στις 8 Μάρτη, στην Ημέρα της Γυναίκας, καθώς και στις 16 Μάρτη για την Διεθνή Κινητοποίηση κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού».