Εργατικό κίνημα
Απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς 28/5

28/5, Απεργία εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς

Με απεργία απάντησαν την Τρίτη 28/5 οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς η τράπεζα τους ανακοίνωσε πως προχωράει άμεσα στην απόσχιση του τμήματος των “κόκκινων” δανείων (RBU) και τη μεταβίβασή του σε σουηδική εταιρεία. Μαζί με το τμήμα θα μεταβιβαστούν και οι 1.200 περίπου εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτό.

Ο αναβρασμός και η οργή για τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας ήταν διάχυτος και στην συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την ήμερα της απεργίας μπροστά στο κεντρικό κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν με τα συνθήματα και τα πανό τους στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην απόσχιση, στη επικείμενη διάλυση των συλλογικών τους συμβάσεων αλλά και ενάντια στις απολύσεις αφού πλέον το μέλλον τους είναι αβέβαιο. 

Στη συγκέντρωση καλούσαν τα σωματεία των εργαζόμενων στην Πειραιώς, η ΟΤΟΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καθώς και το κλαδικό του ΠΑΜΕ. Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε πως στηρίζει με 24ωρη απεργία τους εργαζόμενους στο RBU της Τράπεζας Πειραιώς. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της Πειραιώς είναι γνωστές εδώ και πολλούς μήνες και όλοι γνωρίζουν πως είναι το προοίμιο για να ξεκινήσουν αντίστοιχες κινήσεις σε όλες τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Τώρα είναι η ώρα η ΟΤΟΕ να προχωρήσει σε γενική απεργία για όλο τον κλάδο. 

Όπως τόνισε από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζόμενων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), Μανώλης Μπεμπένης: “Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση, καμία απόσχιση, καμία μεταβολή των όρων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε την απώλεια της τραπεζοϋπαλληλικής μας ιδιότητας. Η μεγάλη απεργία και διαδήλωση στις 4 Φλεβάρη έδειξε το δρόμο. Και η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση απέναντι στις μεθοδεύσεις της διοίκησης. Αν η συγκεκριμένη πρακτική επιλεκτικής απόσχισης και μεταφοράς εργαζομένων σε άλλη εταιρεία δεν απαντηθεί δυναμικά και με αποφασιστικότητα, όπως απαιτούν οι περιστάσεις, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι και άλλοι συνάδελφοί μας θα βρεθούν στο κάδρο της επόμενης πρόκλησης”.

24ωρη απεργία στο πλευρό των εργαζόμενων της Τράπεζας Πειραιώψς κήρυξαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με αντίστοιχες συγκεντρώσεις μπροστά στα κεντρικά καταστήματα της Πειραιώς σε κάθε πόλη.

ΛΕΠΕΤΕ

Με τις πικέτες τους ενάντια στην κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ  βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας στην συγκέντρωση των εργαζόμενων της Τράπεζας Πειραιώς. Οι συνταξιούχοι της Εθνικής από την Τρίτη 28/5 ξεκίνησαν κατάληψη στα γραφεία του συλλόγου τους (ΣΣΕΤΕ) ζητώντας την άμεση προκήρυξη εκλογών σύμφωνα με την απόφαση της μεγάλης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν στις 11 Απρίλη. 

“Είμαστε εδώ γιατί οι επίθεσεις τόσο στους εν ενεργεία όσο και στους συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους χρειάζεται να αντιμετωπιστούν κοινά. Ήρθαμε να δηλώσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα τους”, ανέφερε στην ΕΑ η Ιωάννα Παυλοπούλου συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. “Οι τραπεζίτες χτυπάνε όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με τους αγώνες μας εδώ και δεκαετίες.  Ο μόνος τρόπος για να τους φράξουμε το δρόμο είναι οι αγώνες μας. Είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ η ΟΤΟΕ να καλέσει σε Παντραπεζική απεργία για όλα τα ζητήματα. Στην ενότητα είναι η δύναμή μας. Όλοι μαζί  μπορούμε να τους σταματήσουμε”.