Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές Ηράκλειο Κρήτης: Κάλυψη αναγκών, όχι φιέστες

Με αφορμή τα εγκαίνια-φιέστα του Γαβρόγλου για την μετονομασία του ΤΕΙ σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση την οποία καλούσαν μέλη της ΕΑΑΚ καθώς και ο φοιτητικός σύλλογος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παρά τους επαίνους που αντάλλασαν μεταξύ τους οι διάφοροι φορείς, καθηγητές και πρυτάνεις και την προσπάθεια να φανεί ότι πρόκειται για μια αναβάθμιση του ιδρύματος, η πραγματικότητα είναι  διαφορετική. 

Η κατάσταση στο ΤΕΙ βρίθει από παντού προβλήματα. Εστίες τόσο λίγες που δεν αντιστοιχούν παρά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των φοιτητών και όσοι μένουν σε αυτές αναγκάζονται να πληρώνουν. Άθλια κατάσταση στη σίτιση (τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε κατσαρίδα στο φαγητό). Απλήρωτοι εργαζόμενοι εδώ και 5 μήνες. Ελλειπής εξοπλισμός σε εργαστήρια. Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία.

Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της “αναβάθμισης” θα έχουμε την συγχώνευση των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανικών Πληροφορικής, αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών (π.χ στην ΣΕΥΠ) όπου και οι ίδιοι οι καθηγητές προβληματίζονται για το πώς θα προσαρμόσουν τον οδηγό σπουδών στις μειωμένες πλέον ώρες διδασκαλίας τους. Όσον αφορά την χρηματοδότηση η απάντηση ήταν γενικές υποσχέσεις χωρίς κάτι συγκεκριμένο. Στο θέμα της σίτισης ακούσαμε μέχρι και πρόταση που έλεγε να λειτουργούν την εστία οι φοιτητές μόνοι τους.

 Από τη μεριά μας ως ΕΑΑΚ απαιτούμε την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρύματος και συνολικά της παιδείας. Την πλήρη εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας χωρίς προϋποθέσεις, την κάλυψη των αναγκών σχετικά με τη σίτιση και τη στέγαση, να φύγουν οι ιδιώτες από τις σχολές μας και να προσληφθεί το προσωπικό αυτό από το πανεπιστήμιο με τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, να πληρωθούν άμεσα οι έκτακτοι εργαζόμενοι. Δίνουμε την μάχη απέναντι στην επίθεση που δέχεται η δημόσια παιδεία, μαζί με τους εργαζόμενους  του πανεπιστημίου. Είναι μια μάχη κοινή, για να βάλουμε τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη των επιχειρηματιών, σε σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Λεωνίδας Μαρουλάσοβ 
Ηράκλειο Κρήτης, ΣΕΚ στις Σχολές