Εργατικό κίνημα
ΠΟΣΠΕΡΤ: Η κήρυξη της απεργίας έφερε την υπογραφή

Μέσα σε λίγες ώρες μετά την κήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιών εκ μέρους της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο υφυπουργός Χουλιαράκης έτρεξε να υπογράψει (την ήδη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) “αναβίωσης – συμψηφισμού” μέσω της οποίας κλείνει το κενό που άφησε στα εργασιακά τους δικαιώματα η διετία του μαύρου (2013-2015). Η ΠΟΣΠΕΡΤ ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε ανακοινώσει από την Τετάρτη 19/6. 

“Με την ανακοίνωση και μόνο της απεργιακής κινητοποίησης η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει την ΚΥΑ. Είναι μια ακόμα τρανταχτή απόδειξη της δύναμης που έχουμε σαν εργαζόμενοι όταν αποφασίζουμε να κινηθούμε αγωνιστικά. Ταυτόχρονα αποδεικνύει την κωλυσιεργία αυτής της κυβέρνησης που ό,τι δεν έκανε στα 4 χρόνια έρχεται να το κάνει μέσα σε μια νύχτα”, ανέφερε στην ΕΑ η Ειρήνη Φωτέλη, εκλεγμένη στο ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ με την Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων (ΑΠΕ).

“Όλα ξεκίνησαν επειδή ο ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ ήταν πραγματικά απογοητευτικός. Χρειάστηκαν πολλές ΚΥΑ μετά για να μπορέσει αυτός ο νόμος να γίνει λειτουργικός. Στην ουσία ο ίδιος ο ιδρυτικός νόμος μας άφηνε ξεκρέμαστους κάτω από την απειλή των απολύσεων, του σπασίματος της εταιρίας, ακόμα και μιας ενδεχόμενης προσπάθειας για νέο κλείσιμο, αφού από τη μεριά της ΝΔ είναι ένας προδιαγεγραμμένος στόχος. Με την υπογραφή της ΚΥΑ ουσιαστικά ξεμπλοκάρει η εκταμίευση των χρημάτων για την αναγνώριση των δυο ετών του μαύρου, σε ένσημα αλλά και σε χρήματα για όσους έχασαν άδικα τη δουλειά τους τα δυο χρόνια του μαύρου 2013-15.

Κομμάτι του παζλ

Ήδη η διοίκηση ανακοίνωσε ότι μετά την υπογραφή της ΚΥΑ προχωράει στην εφαρμογή της. Αυτή η ΚΥΑ είναι πολύ σημαντική, κομμάτι του παζλ της λειτουργίας της ΕΡΤ μετά το μαύρο. Ένα παζλ που δυστυχώς παραμένει μισό αφού η κυβέρνηση έκανε πολύ περίπλοκα τα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Το σίγουρο είναι πως πλέον ξέρουμε πως δεν μπορεί να μπει νομικό θέμα για να σπάσει η ΕΡΤ σε κομμάτια, δεν μπαίνει θέμα απολύσεων, δεν μπαίνει θέμα κλεισίματος και φυσικά δικαιωνόμαστε όσον αφορά τα ένσημα και τα χρήματα που δικαιούμασταν. 

Σαν Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στηρίξαμε την απόφαση για απεργία με όλες μας τις δυνάμεις και επιμείναμε πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου πρέπει να διεκδικήσουμε με τον πιο αγωνιστικό τρόπο τα δικαιώματά μας. Επιβεβαιωθήκαμε με αυτή την άποψη. Πλέον ετοιμαζόμαστε για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε την επόμενη περίοδο όποιος και να είναι στην κυβέρνηση”.

“Ό, τι έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα, δεν μας το έχει χαρίσει κανείς. Συνεχίζουμε ενιαία και δυναμικά για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τη θωράκιση και την αδιάλειπτη λειτουργία της ΕΡΤ”, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ μετά την υπογραφή της ΚΥΑ.