ΔΟΕ
Ξεκίνησε την Κυριακή 23/6 η 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ στην Αθήνα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 26/6. Ο Σεραφείμ Ρίζος μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Χανίων και αντιπρόσωπος στην ΓΣ της ΔΟΕ μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τις εξελίξεις εντός του συνεδρίου.
Μέσα στο συνέδριο είναι σαφέστατη και συνειδητή η προσπάθεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να στρέψει τον κλάδο δεξιά και να στρώσει το δρόμο σε εξελίξεις αποδοχής των κυρίαρχων πολιτικών. Αυτό εκφράστηκε στο ζήτημα της άρνησης της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΔΟΕ να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη το θέμα του προσοντολόγιου και των διορισμών, παρά τις έντονες εκκλήσεις δεκάδων συλλόγων αλλά και των παρόντων αναπληρωτών.
Αντίστοιχες είναι οι εικόνες και σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων καθώς και στο θέμα της αγωνιστικής απάντησης αφού δεν έχει συμπεριληφθεί καμιά απεργιακή πρόταση. Ήταν χαρακτηριστική η στιγμή από την ομιλία του ΔΑΚίτη προέδρου της ΔΟΕ Κικινή που ζήτησε να αποδεχτούμε την αξιολόγηση.
Το δεύτερο ωστόσο χαρακτηριστικό ήταν ότι υπήρχαν σαφέστατα σημάδια ενότητας της αριστεράς για να απαντήσει σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις.
Πρώτα και κύρια κατατέθηκε κοινή πρόταση από τις Παρεμβάσεις, το ΠΑΜΕ, την Πρωτοβουλία και τα Εκπαιδευτικά Ρεύματα που υιοθετούν την ίδια θέση για απεργία-αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας στο επόμενο διάστημα. Παρά τις αποφάσεις 50 και πλέον πρωτοβάθμιων συλλόγων για απεργία-αποχή από την διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας η πλειοψηφία του ΔΣ κατέβασε πραξικοπηματικά πρόταση υποστήριξης της αξιολόγησης. Από τη μεριά μας τονίσαμε σε όλους του τόνους ότι αυτό αντίκειται στην πλειοψηφική άποψη των συναδέλφων πανελλαδικά και θα έπρεπε να αποσυρθεί. Η ίδια μάχη θα δοθεί και στο ζήτημα του προσοντολόγιου.
Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή της εισβολής των δεκάδων αναπληρωτών με τα πανό τους που απαίτησαν -εφόσον δεν συμπεριλήφθηκε το ζήτημα του προσοντολόγιου στην ημερήσια διάταξη- να υπάρξει ψήφισμα ενάντια στο προσοντολόγιο και για χιλιάδες μαζικούς διορισμούς αναπληρωτών. Δυστυχώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αρνήθηκε να υλοποιήσει την απαίτηση των αναπληρωτών συναδέλφων. Ωστόσο η συζήτηση και για το προσοντολόγιο θα συνεχιστεί με ένταση και τις επόμενες μέρες.
Πολιτικές μάχες
Σημαντικό δείγμα των πολιτικών μαχών που δίνουν οι συνάδελφοι δάσκαλοι πανελλαδικά ήταν η υποστήριξη που βρήκε η Σοφία Κατζάνη, η συναδέλφισσα από τη Σάμο που διώκεται γιατί στήριξε την είσοδο των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής της. Κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής αντιρατσιστικής ομιλίας, που η συναδέλφισσα ζήτησε από όλους τους εκπαιδευτικούς να την στηρίξουν απέναντι στις διώξεις και να υπερασπιστούν τον αντιρατσισμό μέσα στα σχολεία, όλο το συνέδριο όρθιο την χειροκροτούσε για ώρα.
Το σοβαρό ωστόσο στοίχημα του συνεδρίου είναι το τί συγκεκριμένη απεργιακή πρόταση θα υπάρχει από την πλευρά μας. Είναι αναγκαίο από το Σεπτέμβρη να μπούμε με ένα αγωνιστικό πρόγραμμα μάχης για να διεκδικήσουμε όλα μας τα αιτήματα. Το πώς θα αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση υπάρξει από τις 8 Ιούλη έχει να κάνει με το αν θα υπάρξει σαφέστατη απεργιακή πρόταση από το συνέδριο. Από τη μεριά μας επιμένουμε ότι η πρόταση του ΣΕΠΕ Χανίων για μια αρχική 48ωρη με προοπτική κλιμάκωσης, τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη, είναι μια πρόταση που πρέπει να υιοθετηθεί από όλους”.
ΟΛΜΕ
Από το Σάββατο 29/6 έως την Τρίτη 2/7 θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα το 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο οι σύνεδροι θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για την πολιτική και κινηματική στάση του κλάδου την επόμενη διετία, αλλά θα εκλέξουν και το επόμενο ΔΣ. Για πρώτη φορά το συνέδριο θα λήξει κυριολεκτικά στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, αφού στις 7/7 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.
Η προσπάθεια που έγινε, κυρίως από την πλευρά των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων, για αναβολή του συνεδρίου για μετά τις εκλογές έπεσε στο κενό λόγω των μεθοδεύσεων των μελών της ΔΑΚΕ (ΝΔ) που κατέχουν τη θέση του προέδρου. Ο στόχος τους είναι προφανής: ένα συνέδριο που δε θα πάρει καμία απόφαση εν όψει της πιθανής πρωτιάς της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές και θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να έχει δεμένο έναν από τους πιο ισχυρούς και αγωνιστικούς κλάδους του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι λυσσαλέα, άλλωστε, η προσπάθεια της ΔΑΚΕ να κερδίσει την πλειοψηφία στο νέο ΔΣ.
Ωστόσο, η αύξηση των ποσοστών της ΔΑΚΕ στις εκλογές των ΕΛΜΕ δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των απόλυτων αριθμών ψήφων της. Η θεαματική αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία δείχνει μια τάση επανασυσπείρωσης στο σωματείο. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Γενάρη- Φλεβάρη, και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στο θέμα των διορισμών, των αναδρομικών, της αξιολόγησης κτλ έχουν παίξει ρόλο σ’ αυτό. Οι συνάδελφοι που πίστεψαν στην αριστερή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αρχίσει να οργανώνονται ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές. Οι αναπληρωτές συνάδελφοι γύρισαν την πλάτη στο προσοντολόγιο και διεκδίκησαν μαζικούς και μόνιμους διορισμούς με το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα στον κλάδο αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Οι Παρεμβάσεις ήταν εκείνη η συνδικαλιστική δύναμη που οργάνωσε και στήριξε τον απεργιακό αγώνα των αναπληρωτών και αυτός ο ρόλος της αναλογεί και για τη συνέχεια.
Οφείλουμε να οργανώσουμε απεργιακό αγώνα από το Σεπτέμβρη, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Άλλωστε, ο ρόλος μας ως αντικαπιταλιστικής αριστεράς δεν είναι μόνο να εξηγούμε και να αναλύουμε την πολιτική κατάσταση, αλλά κυρίως να οργανώνουμε την ανατροπή της προς όφελος της εργατικής τάξης. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα βρούμε συνοδοιπόρους τους συναδέλφους που απήργησαν το Γενάρη και το Φλεβάρη, αλλά και το σύνολο του κλάδου, που έχει την εμπειρία από το 2013 πώς αντιμετωπίζονται οι αντεργατικές επιλογές, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση.
ΕΛΜΕ Χανίων