Οικονομία και πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Ενωμένοι ενάντια στους ανταγωνισμούς

Όχι σε “κυρώσεις” από την ΕΕ

«Είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας» 
Δήλωση Μητσοτάκη 17 Ιούνη

«Στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις».
Δήλωση Τσίπρα 20 Ιούνη

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει σε συνεντεύξεις για τις κυρώσεις στην Τουρκία που θα επιβάλλει η ΕΕ το επόμενο διάστημα. Υλοποιεί την «εθνική γραμμή» στην οποία συναινεί και ο Μητσοτάκης. Πρόκειται για χυδαία εξέλιξη, μια επίθεση σε βάρος των εργατών και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Η ΕΕ, οι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις τους που μας επέβαλαν τα μνημόνια τώρα εμφανίζονται ως προστάτες επειδή απειλούν ότι θα κάνουν τα ίδια και σε βάρος του απλού κόσμου στην Τουρκία!

Την ίδια ώρα, οι Νιου Γιορκ Τάιμς αποκάλυπταν ότι ο Τραμπ είχε εγκρίνει στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν, σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικάνικου κατασκοπευτικού drone στα Στενά του Ορμούζ. Ο Τραμπ το ακύρωσε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Κι όπως αναφέρουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς «το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιέζουν για μια πιο σκληρή στάση». 

Κι όμως, ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στο κανάλι Open (19/6), δεν ντράπηκε να ισχυριστεί ότι ο «άξονας» με το Ισραήλ είναι παράγοντας… ειρήνης στην περιοχή: «Η Κύπρος δεν είναι πια ένα κράτος στη μέση της Μεσογείου, μικρό κι απροστάτευτο. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Ελλάδας», είπε. Ο Τραμπ, το Ισραήλ, η χούντα της Αιγύπτου, οι Σαουδάραβες πρίγκιπες που έχουν τα χέρια τους στο αίμα από το Σουδάν μέχρι την Υεμένη, αυτοί είναι οι προστάτες της «διεθνούς νομιμότητας» και από δίπλα οι οικονομικοί δολοφόνοι της ΕΕ. 

Ανταγωνισμοί

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι η θαλάσσια περιοχή όπου μια χώρα έχει αποκλειστικό δικαίωμα αξιοποίησης των πόρων, είτε πρόκειται για αλιεία, είτε για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το 2004 η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Το 2010 με το Ισραήλ. Ο Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κύπρου, και οι υπουργοί του, δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι πόροι από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο «ανήκουν και στις δυο κοινότητες» του νησιού. Αλλά οι Τουρκοκύπριοι θα τους απολαύσουν μετά την «επίλυση του Κυπριακού». 

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση του Αναστασιάδη κόβει την ΑΟΖ σε «θαλασσοτεμάχια» και υπογράφει συμφωνίες με πολυεθνικές για την έρευνα και μελλοντική εκμετάλλευσή τους. Δίπλα στην κοινοπραξία της ExxonMobil με την Qatar Petroleum υπάρχει η γαλλική Total, η ιταλική ENI. Κάποια απ’ αυτά τα «θαλασσοτεμάχια» τα διεκδικεί και η Τουρκία ενώ για κάποια άλλα θεωρεί ότι είναι αδειοδοτημένα από τις τουρκοκυπριακές αρχές.

Κάθε φορά που μια πολυεθνική ξεκινούσε γεωτρήσεις στα «τεμάχια» που έχει χωρίσει την ΑΟΖ ο Αναστασιάδης, διαβάζαμε διθυραμβικές αναλύσεις για το κοίτασμα που θα «αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη» και θα φέρει λεφτά με το τσουβάλι. Τώρα που ο Ερντογάν απειλεί να κάνει το ίδιο, αποκαλύπτεται ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν φέρνει πλούτο αλλά κίνδυνο για την ειρήνη.

Μια από τις φιλοδοξίες του ελληνικού καπιταλισμού είναι να γίνει «κόμβος» στη μεταφορά των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου από την Ανατολή στη Δύση. Το 2015, ανακαλύφτηκε ένα τεράστιο κοίτασμα στα ανοιχτά της Αιγύπτου, το Ζορ, διπλάσιο σε μέγεθος από το Λεβιάθαν του Ισραήλ. Τον Δεκέμβρη του 2017, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού, του EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία. 

Αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια οξύνουν τον ανταγωνισμό με τον τουρκικό καπιταλισμό που διεκδικεί τον ίδιο ρόλο του «κόμβου». Οι συγκρούσεις για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, οι κόντρες γύρω από τα «τρυπάνια» των πολυεθνικών, είναι η έκφραση αυτού του ανταγωνισμού. 

Διεθνιστική απάντηση

Γι’ αυτό οι επιτυχίες για τις οποίες περηφανεύεται ο Τσίπρας ή «η σκληρή στάση» που υπόσχεται να κρατήσει ο Μητσοτάκης, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα συμφέροντα και τις επιθυμίες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Δεν είναι δικιά μας επιτυχία το γεγονός ότι τα «ελληνικά F-16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τα τουρκικά» όπως είπε ο Τσίπρας -υιοθετώντας τη γλώσσα του χυδαίου εθνικισμού. 

Σύμμαχός μας στην υπεράσπιση της ειρήνης είναι οι εργάτες και η νεολαία της Τουρκίας που μαύρισαν τον υποψήφιο του Ερντογάν στις εκλογές για το Δήμο της Ισταμπούλ, ακριβώς την ώρα που έπαιζε το χαρτί της πολεμοκαπηλείας με τα γεωτρύπανα. Η εργατική τάξη της Τουρκίας υποφέρει από τα χτυπήματα της οικονομικής κρίσης όπως κι εμείς. Η υποτίμηση της λίρας, ο πληθωρισμός, οι περικοπές με προγράμματα αντίστοιχα με τα “δικά μας” μνημονιακά προκαλούν κύματα αγανάκτησης. Δεν θέλουμε πάνω σε όλα αυτά να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ που θα τις πληρώσει ο απλός κόσμος.

Παλεύουμε για να σταματήσουν οι ανταγωνισμοί, να φύγουν όλες οι πολυεθνικές και να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, να αναζητήσουμε ένα κοινό μέλλον με τους γείτονες έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μακριά από “άξονες” με το Ισραήλ και τον Τραμπ, για μια κοινωνία όπου οι νέοι δεν θα κινδυνεύουν να χύσουν το αίμα τους για το πετρέλαιο.