Διεθνή
Τουρκία: Η ήττα Ερντογάν ανοίγει δρόμους για το κίνημα

Η επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Ιστανμπούλ είναι μια τεράστια ήττα συνολικά της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ και αφορά όχι μόνο την Ιστανμπούλ αλλά ολόκληρη τη χώρα. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου ξεπέρασε με αυξημένη διαφορά τον Γιλντιρίμ, τον υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).  

Η πολιτική στροφή που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου μετατράπηκε σε καταιγίδα στις 23 Ιουνίου. Ο Ιμάμογλου πέρασε τον Γιλντιρίμ με περίπου 800 χιλιάδες ψήφους. Και αυτό δεν είναι μόνο η διαφορά στον αριθμό των ψήφων. Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ιμάμογλου πήρε την πρωτιά όχι μόνο εκεί που την είχε στις 31/3 αλλά και σε επιπλέον 13 συνοικίες τις οποίες ο Γιλντιρίμ είχε κερδίσει στις 31/3.

Τώρα, βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση. Η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ αρχίζει να διαλύεται, το AKP αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση. Οι ψηφοφόροι είδαν την υποκρισία στην στάση του να καταγγέλλει όλους όσους σκέφτονται διαφορετικά από το ΑΚΡ σαν “προδότες”. Με την ψήφο τους εναντιώθηκαν την κυβερνητική πολιτική που υπονομεύει τη δημοκρατία, εξευτελίζει τους φτωχούς, στοχοποιεί τους Κούρδους, καταπιέζει την εργατική τάξη καλώντας την να πληρώσει τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης, υποστηρίζει τους πλούσιους ενάντια στους φτωχούς, περιορίζει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης. 

Στις επαναληπτικές εκλογές ψηφίσαμε τον Ιμάμογλου χωρίς καμιά ψευδαίσθηση για το τι είναι αυτός και το κόμμα του, το CHP. Ψηφίσαμε μαζί με την  πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού που θεώρησε ότι αυτό που είχε γίνει ήταν άδικο.  

Τώρα βρισκόμαστε σε μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση.  Αυτό ίσως σημάνει ότι η αντιπολίτευση θα πιέσει για γενικές εκλογές. Για το εργατικό κίνημα, η ήττα της κυβερνητικής πολιτικής της συμμαχίας AKP-MHP θα σημάνει ότι θα βρισκόμαστε σε μια πιο πλεονεκτική θέση σε αυτές τις ασταθείς συνθήκες. 

Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων τμημάτων της κοινωνίας δημιουργώντας μια αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση. Βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Από την ανακοίνωση του DSiP αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Τουρκία, 23/6/2019