Το περίπτερο της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ
Χιλιάδες πλημμύρισαν το Σάββατο 22 Ιούνη το κέντρο της Θεσσαλονίκης στη φετινή Παρέλαση Υπερηφάνειας του 8ου Thessaloniki Pride με κεντρικό σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ομοφοβία, το σεξισμό και όλες τις διακρίσεις. Σε αντιδιαστολή με τις οργανωμένες προσπάθειες των τελευταίων δυο ετών να μας πείσουν ότι η Θεσσαλονίκη έγινε το άντρο των «μακεδονομάχων», η συμμετοχή και οι διαθέσεις του κόσμου του κινήματος έδειξαν το αντίθετο. Από νωρίς το πρωί και όλη την ημέρα, ο Λευκός Πύργος ήταν γεμάτος από κόσμο όλων των ηλικιών, ενώ στη μαζική πορεία το απόγευμα κυριάρχησε το αίτημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».
Έγιναν δεκάδες χαιρετισμοί πριν την έναρξη της πορείας με τους περισσότερους να ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ και να αναφέρονται στα δικαιώματα που έχει κατακτήσει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και σε αυτά που πρέπει να παλέψει για να κερδηθούν ακόμα. Ανάμεσα στις οργανώσεις που χαιρέτησαν, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο τόνισαν την αναγκαιότητα του Pride καθώς, όπως είπαν, «τα παιδιά μας ακόμα και μετά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης υφίσταται διακρίσεις... Δε μπορούν να έχουν και τους δύο γονείς στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση, στην υγεία και στην κληρονομιά». Οι Proud Seniors έκφρασαν το αίτημα για ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, καθώς και την ανάγκη για φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπκό. «Διεκδικούμε μαζί σας τον πολιτικό γάμο, την τεκνοθεσία, την εξάλειψη όλων των διακρίσεων στην κοινωνική και πολιτική ζωή, στην εργασία, στο κράτος πρόνοιας. Όσο κι αν κάποιοι ακόμη δεν θέλουν, θα μας έχουν όλους μας μπροστά τους, ορατούς και περήφανους μέσα στις οικογένειες, στα συλλογικά όργανα, στην πολιτική, στους επαγγελματικούς χώρους, εκεί που εμείς γράφουμε τη δική μας ιστορία», δήλωσε η ομάδα στο χαιρετισμό της.
Στο χαιρετισμό της ΚΕΕΡΦΑ έγινε η σύνδεση της επετείου των 50 χρόνων από την εξέγερση των ομοφυλόφιλων και τρανς ενάντια στην αστυνομική καταστολή στο μπαρ της Νέας Υόρκης Stonewall Inn, με τις μάχες που δίνουμε τώρα, από τις διαδηλώσεις για δικαιοσύνη για τον Ζακ και καταδίκη των δολοφόνων του μέχρι την πρώτη απεργιακή 8 Μάρτη στην Ελλάδα, τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 16 Μάρτη.
Η Παρέλαση Υπερηφάνειας ήταν για μία ακόμη χρονιά ένα μεγάλο κινηματικό γεγονός της πόλης. Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν απέδειξαν στην πράξη ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη αντιφασιστική, ανοικτή και ανεκτική, και όχι μια πόλη του Άνθιμου και των εθνικιστικών συλλαλητηρίων. Δεκάδες υπέγραψαν το κείμενο της ΚΕΕΡΦΑ «Ούτε μια ψήφος στους δολοφόνους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ώρα να τους τσακίσουμε, έξω από τη Βουλή και την Ευρωβουλή, μέσα στη φυλακή».
Δυναμικό ήταν και το μπλοκ που συγκρότησαν η ΚΕΕΡΦΑ και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, δίνοντας τον τόνο του αντιρατσιστικού, αντιφασιστικού και εργατικού κινήματος που είναι παρών ενάντια στις προσπάθειες του συστήματος που γεννά τη φτώχεια και τις διακρίσεις και προσπαθεί να διασπάσει όσους αγωνίζονται. Με συνθήματα «Εργάτες ενωμένοι ενάντια σε λιτότητα, ρατσισμό, ομοφοβία, τρανσοφοβία και σεξισμό», «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», «Στη φυλακή οι ναζί», τα μπλοκ μας έστειλαν το μήνυμα ότι η εργατική τάξη γράφει ιστορία ενωμένη ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό. Με πανό συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Πρωτοβουλία για ένα κινηματικό Pride, η συλλογικότητα Silvia Rivera καθώς και η Συνέλευση Γυναικών για τις 8 Μάρτη.
Η παρέμβαση της αριστεράς, η συμμετοχή του αντιρατσιστικού, του αντιφασιστικού και του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για να συνεχιστούν όλες αυτές οι μάχες και να μην αφήσουμε σπιθαμή χώρου στους φασίστες. Είναι η ώρα να τους τσακίσουμε. Με τις απολογίες των δολοφόνων να έχουν μόλις ξεκινήσει μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα ξαναμπούν στη Βουλή. Ότι ο υπόδικος αρχινεοναζί Λαγός δεν θα κερδίσει άρση περιοριστικού όρου εξόδου από τη χώρα για να πάει στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής. Ότι η απόφαση στη δίκη τους θα είναι ισόβια καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά. Το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, όπως έχει ήδη κάνει εδώ και χρόνια, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων.