Η Άποψή μας
Μητσοτάκης και Ρεγκλινγκ: Τα υπερπλεονάσματα über alles

Πριν πάει στη Βουλή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μητσοτάκης πήγε στον Ρέγκλινγκ για να πάρει τις οδηγίες των δανειστών. Η εντολή είναι ξεκάθαρη- οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι δεσμευτικοί και πρέπει να τηρηθούν. 
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βρισκόταν στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, ένα θεσμό όπου καλλιεργούνται οι συναινέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με βάση τους προσανατολισμούς των θεσμών της ΕΕ. Ο Ρέγκλινγκ συνάντησε και τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη και έδωσε συνεντεύξεις και στην ΕΡΤ και στην Καθημερινή. Εκεί ξεκαθάρισε:
“Ερώτηση: Είπατε μετά το τελευταίο Eurogroup ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Στο συνέδριο του Econοmist επαναλάβατε την ανάγκη να τηρηθεί ο στόχος. Βλέπετε περιθώρια να αλλάξει ο στόχος στο μέλλον για να τονωθεί η ανάπτυξη και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Απάντηση: Το Eurogroup συμφώνησε σε αυτό το πακέτο, περιλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα μερικά χρόνια. Το σημείο εκκίνησης είναι σαφές. Η ερώτηση που θέσατε δεν έχει άμεση σημασία. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσαν στις συνομιλίες μας τις προηγούμενες μέρες ότι θα τηρήσουν αυτούς τους στόχους”.
Πραγματικός προσανατολισμός
Έτσι μάθαμε την Κυριακή το πραγματικό περιεχόμενο των “προγραμματικών δηλώσεων” Μητσοτάκη. Με αυτόν τον τρόπο επισημοποιήθηκε ένας προσανατολισμός που είχε διαμορφωθεί πολύ πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω έγραφε στο τεύχος 133 στην αρχή της χρονιάς:
“Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη στο αμερικάνικο κανάλι τηλεόρασης CNBC και δηλώνει ότι αν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές και επιδιώξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, τότε θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
...Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει με δημοσιογράφο των Financial Times στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ των Δελφών και δηλώνει ότι αν κερδίσει τις εκλογές, τότε δεν θα βιαστεί να διαπραγματευτεί για την μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, αλλά πρώτα θα εφαρμόσει τον προϋπολογισμό για το 2020 που θα έχει διαμορφωθεί με βάση τους τρέχοντες στόχους”.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Για να βρει περιθώριο για περισσότερες φοροαπαλλαγές για τους καπιταλιστές μέσα στα πλαίσια των στόχων που συμφώνησε με τον Ρέγκλινγκ, ο Μητσοτάκης πρέπει να κλιμακώσει την αντεργατική επίθεση επιταχύνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές. Γρήγορο ξεπούλημα της ΔΕΗ, απολύσεις για τους συμβασιούχους και “μεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού. Και ταυτόχρονα, προτεραιότητα στη ρατσιστική ατζέντα “νόμου και τάξης” για να αποπροσανατολίζεται η οργή από τα οικονομικά αδιέξοδα.
Κι όμως ο Τσίπρας δεσμεύτηκε, όπως και ο Τσακαλώτος, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στην “εθνική προσπάθεια” για τα πλεονάσματα.
Όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα: “Όταν τα βρίσκουν στο κτήριο της Βουλής, τη μόνη αντιπολίτευση την κάνουμε εμείς”. Ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρεθεί μαζί μας στους δρόμους ενάντια στην επίθεση Μητσοτάκη, αψηφώντας την “υπεύθυνη αντιπολίτευση” του Τσίπρα. Οι φοιτητές κάνουν την αρχή ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η Πανεργατική στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη είναι το επόμενο βήμα.