Οικονομία και Πολιτική
Μακεδονική συμφωνία

Όχι μια, αλλά πολλές φορές από τις στήλες αυτής της εφημερίδας, είχαμε τονίσει ότι τον εθνικιστικό ξεσηκωμό που πέρσι δημαγωγικά επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία, θα ακολουθούσε μετεκλογικά η σύμπλευσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί είναι μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ελληνικής άρχουσας τάξης που εξυπηρετεί.
 
Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο συνέδριο του Εconomist, ήρθε να μας επιβεβαιώσει. «Η προστασία των ελληνικών προϊόντων και εταιρειών θα είναι το βασικό σημείο διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. 
 
Ενεργά
 
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εμπλακεί ενεργά στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ ο νέος υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «Για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής».
 
Το μόνο που πέτυχε τελικά η Νέα Δημοκρατία, μέσα από την πολιτική των εθνικιστικών συλλαλητηρίων (που όσο πλησίαζαν οι εκλογές έμπαινε όλο και περισσότερο στο περιθώριο) ήταν να βάλει την ακροδεξιά και τους φασίστες με γραβάτα στη Βουλή. Ήδη, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Βελόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Βορίδη –που πέρσι διαδήλωναν μαζί “για τη Μακεδονία μας”– να του απαντά: «Η θέση της ΝΔ ήταν ξεκάθαρη από την αρχή μέχρι το τέλος, εσείς ζητούσατε την ακύρωση της συμφωνίας και πήρατε 3%, εμείς λέγαμε η ακύρωση θα οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα και λέμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες...».


Διαβάστε επίσης

•  Ένας πρόθυμος Τσίπρας

• Να σπάσουμε το γαϊτανάκι “συναίνεσης”