Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της ΧΑ: Πολιορκημένοι από το κίνημα
Πολιορκημένος από εκατοντάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες έκανε την απολογία του στις 18 Ιούλη ο χρυσαυγίτης ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς. Από νωρίς το πρωί οι διαθέσιμες για αντιφασίστες θέσεις της αίθουσας τελετών του Εφετείου είχαν γεμίσει, ενώ εκατοντάδες ακόμη βρίσκονταν ήδη στην είσοδο διεκδικώντας να διατεθούν όλες οι θέσεις. Ούτε ένας χρυσαυγίτης δεν εμφανίστηκε στο κοινό, κι όμως τα 3/4 της αίθουσας ήταν άδεια, κρατημένα γι’ αυτό το απίθανο ενδεχόμενο.
Παράλληλα στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο ανταποκρίθηκαν με πανό η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Γ’ ΕΛΜΕ, φοιτητές/τριες ΠαΔΑ, το δημοτικό σχήμα Μαρουσιού «Εκτός των Τειχών». Παρουσία επίσης με πανό είχε η ΟΡΜΑ. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Κ. Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή, η Ντ. Γκαρανέ από τη Γ’ ΕΛΜΕ, ο Κ. Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Άγ. Σάββας, η Ε.Ντόκου από το ΠαΔΑ, ο Ν.Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας και ο Π.Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Όλοι και όλες μίλησαν για την ανάγκη να κλιμακώσουμε την μάχη ώστε να τσακίσουμε οριστικά τη Χρυσή Αυγή καθώς και τους επίδοξους μιμητές τους, πριν προλάβουν να πάρουν τη σκυτάλη.
Στο διάλειμμα και στο τέλος της απολογίας του δολοφόνου το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» αντηχούσε στο προαύλιο και την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Ρουπακιάς, με δυο μπάτσους σε κάθε πλευρό, βγήκε με γοργό βήμα από την αίθουσα, καθώς το κοινό συνέχιζε: «Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής». Την προηγούμενη μόλις ημέρα εκατοντάδες ήταν οι αντιφασίστριες και οι αντιφασίστες που βρέθηκαν και στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού, παρά τη δυσκολία στην πρόσβαση και τον ακατάλληλο χώρο, για να παρακολουθήσουν την απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη.
Οι δολοφόνοι στην πραγματικότητα δεν απολογήθηκαν, γιατί δεν πιστεύουν ότι έκαναν κάτι κακό. Με τους συνηγόρους τους να τους υποβάλλουν συνέχεια αυτά που έπρεπε να πουν («Πες ότι μετάνιωσες», η φοβερή φράση του Γ.Ρουμπέκα, συνηγόρου του Ρουπακιά), μίλησαν χωρίς ίχνος μεταμέλειας μπροστά στα θύματά τους προσπαθώντας να γλιτώσουν τη φυλακή. Απομονωμένοι, περικυκλωμένοι από ένα αντιφασιστικό κίνημα αποφασισμένο να τους συντρίψει.