Περιβάλλον
Περιβάλλον: Αντίσταση από το Ελληνικό μέχρι την Ραφήνα

Ανοιχτή συζήτηση για τη διάσωση του Ελληνικού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Την πρωτοβουλία πήρε η Ευρεία Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Ελληνικού και ανταποκρίθηκαν δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από περιβαλλοντικές κινήσεις, τοπικά κινήματα, δημοτικά και περιφερειακά σχήματα.

Τη συζήτηση άνοιξε η Ελένη Πορτάλιου από την Ευρεία Επιτροπή, που περιέγραψε τις απίστευτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ -με τροποποιήσεις νόμων και τοποθέτηση δικών της ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά- ώστε να προχωρήσει η παράδοση του Ελληνικού στο Λάτση για να χτίσει εκεί το φαραωνικό του έργο. Ένα έργο που, όπως είπε, θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων αλλά και την κλιματική αλλαγή. Ακολούθησε ο Στάθης Γκότσης από το ΣΕΑ που θύμισε τις μέχρι τώρα δράσεις για να μπουν εμπόδια στα σχέδια λεηλασίας του Ελληνικού και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας σε κινηματικό επίπεδο. “Στόχος μας είναι να ακυρώσουμε και όχι να βελτιώσουμε το νόμο”, ξεκαθάρισε.

Με τη σειρά του, ο Χρήστος Κορτζίδης, μέλος της Ευρείας Επιτροπής και πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, ενημέρωσε για τις προσπάθειες των τοπικών δημάρχων -και κύρια του Ελληνικού-Αργυρούπολης- να “πουλήσουν” το έργο στους κατοίκους ως ευεργετικό με επιχειρήματα περί νέων θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης πρότεινε την ενεργοποίηση του κινήματος με κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα που θα αναδείξει ξανά το θέμα.

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις από μέλη της Ευρείας Επιτροπής και άλλων κινήσεων. Ο Γιάννης Σηφακάκης από την Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή τόνισε ότι είναι ρεαλιστική η ανατροπή της επίθεσης. Το δείχνει η διεθνής εικόνα, εκατομμύρια άνθρωποι ξεσηκώνονται για αυτά τα θέματα σε όλο τον πλανήτη όπως έγινε στην εβδομάδα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή το Σεπτέμβρη. Το δείχνει και η επιτυχία των διαδηλώσεων εδώ, στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις στις 20 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή όλων των κομματιών του κινήματος. Σε αυτή τη νέα φάση, λοιπόν, που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της σε όλα τα μέτωπα, από το Ελληνικό μέχρι τις εξορύξεις και τα αιολικά, χωρίς να καταφέρνει να πείθει τον κόσμο για τις επιλογές της, το κίνημα έχει τη δύναμη να νικήσει με συντονισμένη δράση και κλιμάκωση του αγώνα, είπε. Στήριξε την ιδέα για μια κεντρική κινητοποίηση και πρότεινε να συνδυαστεί με μια μεγάλη τοπική καμπάνια με κέντρο της τα εργατικά σωματεία σε δήμους, σχολεία, νοσοκομεία και άλλους χώρους για να έχει επιτυχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν άλλες παρεμβάσεις, με έμφαση στην ανάγκη της κοινής δράσης. Ο Γιώργος Βοζικάκης από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ενημέρωσε για την ημερίδα με θέμα: «Μητροπολιτικά Πάρκα, Ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, κλιματική αλλαγή» που γίνεται την Κυριακή 24/11 στους Αμπελόκηπους και πρότεινε να βγει από εκεί το κάλεσμα για μια κεντρική κινητοποίηση για το Ελληνικό. Η Ροδούλα Κωνσταντινίδου από τη Ρεματτική κάλεσε στη συγκέντρωση στις 6/11, στις 9πμ, έξω από το ΣτΕ όπου θα εκδικάζεται η προσφυγή για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και πρότεινε το συντονισμό με την Ευρεία Επιτροπή με δράσεις και κοινή συνέντευξη Τύπου που θα αναδείξει και την καταστροφή των ρεμάτων στην περιοχή. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, στήριξε επίσης όλες αυτές τις προτάσεις μιλώντας με τη σειρά του για τις δυνατότητες του κινήματος να ανατρέψει τις επιθέσεις.